Majmun oteo i ubio bebu dok ju je majka dojila

Sensei

Master
Moderator
Poruka
92.778
Majmun je zgrabio i ubio bebu staru mesec dana dok je bila na dojenju u Tanzaniji.

Majka je vrištala za pomoć, rekao je za The Citizen Džejms Manjama, komandant regionalne policije Kigome.

„Meštani sela su požurili u njenu kuću da joj pomognu da svoje dete — identifikovano kao Luhaiba Said — vrati iz grupe majmuna“, rekla je Manama.

Jedan od majmuna je držao dete u rukama i seljani su pritrčali u pomoć. Upotrebili su silu da oslobode dete.

„Kada su seljani došli, bilo je prekasno jer je beba već bila u rukama majmuna“, rekla je Manjama za novinsku kuću.

Kada su na kraju vratili dete od majmuna, bilo je povređeno po vratu i glavi.

Beba je hitno prevezena u obližnju bolnicu gde je preminula od zadobijenih povreda, preneo je The Citizen.

AAYHAKV.jpg

Nije jasno koja vrsta majmuna je ugrabila dete. Selo Mvamgongo, koje se nalazi u zapadnom delu Tanzanije, deli granicu sa nacionalnim parkom Gombe, rezervatom prirode koji je poznat po porodicama šimpanzi.

Newsveek je kontaktirao regionalnu policiju Kigome za komentar.

Najmanji od svih nacionalnih parkova Tanzanije, Gombe je prepun strmih padina i rečnih dolina, koji je takođe dom drugim vrstama majmuna, uključujući maslinaste pavijane na plaži, crvenog kolobusa, crvenorepe majmune, plave majmune i crvenkaste majmune.

Manjama je za The Citizen rekao da, pošto selo deli granicu sa nacionalnim parkom Gombe, „incidenti da životinje napadaju sela nisu neuobičajeni“.

Međutim, slučajevi da majmuni otimaju decu, iako nisu nečuveni, ostaju retki.

U januaru je grupa majmuna ubila dvomesečno dete u Bagpatu, Indija, udavivši ga u rezervoaru za vodu.

Prema pisanju lokalnih novina, dete je spavalo pored bake u sobi pored terase, kada su majmuni ušli kroz otvorena vrata i odvukli ga.

Džesika Mejhju, vanredna profesorka i direktorka programa ponašanja primata i ekologije na Univerzitetu Central Vashington, rekla je za Newsveek u to vreme da je ova vrsta ponašanja „neuobičajena“ i da je poznavanje konteksta takvog incidenta ključno.

Nedavno su se pojavili i izveštaji da majmuni u istočnoj Etiopiji napadaju decu u lokalnim zajednicama. Save the Children, dobrotvorna organizacija koja je označila ovo pitanje, svela je ovo na sušu koja traje u zemlji.

Tokom ekstremnih vremenskih prilika, majmuni će postati sve očajniji za vodom, primoravajući ih da se upuštaju u susedstva i otimaju resurse od ljudi.

Cimpanze su sklone kanibalizmu i ubijanju vlastitih mladuncadi.Ima puno strucnih radova na temu;

Male chimpanzees at the Gombe National Park were twice seen to attack 'stranger' females and seize their infants. One infant was then killed and partially eaten: the other was 'rescued' and carried by three different males. Once several males were found eating a freshly killed 'stranger' infant. A similar event was observed in Uganda by Dr. Suzuki and Dr. Nishida reports an incident from the Mahali Mountains, Tanzania. A different kind of killing occurred at Gombe when a female and her daughter killed and ate three infants of other females of the same community during a 2-year period. There is evidence suggesting that other infants may have died in this way. The paper draws attention to puzzling aspects of infant killing and cannibalism in chimpanzees.

Napad na decu nije bas takva retkost

Nije jasno koja vrsta majmuna je ugrabila dete. Selo Mvamgongo, koje se nalazi u zapadnom delu Tanzanije, deli granicu sa nacionalnim parkom Gombe, rezervatom prirode koji je poznat po porodicama šimpanzi.

Newsveek je kontaktirao regionalnu policiju Kigome za komentar.

Najmanji od svih nacionalnih parkova Tanzanije, Gombe je prepun strmih padina i rečnih dolina, koji je takođe dom drugim vrstama majmuna, uključujući maslinaste pavijane na plaži, crvenog kolobusa, crvenorepe majmune, plave majmune i crvenkaste majmune.

Manjama je za The Citizen rekao da, pošto selo deli granicu sa nacionalnim parkom Gombe, „incidenti da životinje napadaju sela nisu neuobičajeni“.

Međutim, slučajevi da majmuni otimaju decu, iako nisu nečuveni, ostaju retki.
Citao sam o ponasanju zenki majmuna,kada izgube svoje mladunce.Hoce tako da uzme od druge zenke i da ubije mladunce,ali ima i tih mladih zenki koje izgube mladunce i ako nadju napusteno mladunce druge zenke,uzme ga i gaji.Mozda je to jedna od tih besnih zenki sto je izgubila mlado,ili su je ljudi toliko iziritirali da je iz besa ubila bebu.Mozda da je nisu odmah napali vec kasnije ne bi bio takav ishod.Na zalost nije u redu.

Njega nece nijedna majmunica.

neki dan sam čitao da su majmuni zaratili sa psima, mislim negde u indiji. Kradu male psiće pa ih bacaju sa visine da se olupaju o zemlju
Nikad mi se nisu dopadali. Majmuni.
Jedino King Kong je pravi majmun! :zaljubljena:(Because it's not a real monkey!)

Šalu na stranu, kako neko može da živi u okruženju u kom majmun nesmetano može da dotrči i otme bebu majci iz naručja?
Lepo je biti u balansu sa prirodom, ali...
Lepo je i znati da svoje supstancijalno vreme provodiš na bezbednom mestu od bilo kakvih predatora... u ovom slučaju majmuna.
Najbliže ovome što sam doživela je strah da mi galeb može oteti sendvič na plaži.
:rotf:
Komparacija nije na mestu jer sendvič je sendvič, ali...
na nekom nivou je moguće naći paralelu i biti malo zadovoljniji svojim životom.
Ne znam... izuzetno mi je drago da su mi obezbeđeni svi uslovi da čuvam sitnu decu bez velike i realne brige da će neka zver priteći da ih otme.

Poslednja izmena:
ajde da ne otvaram novu temu, evo šta je bilo sa majmunima i psima u Indiji

Psi u nekom indijskom selu su ubili bebu majmuna a (verovatno roditelji) majmuni su krenuli sa se svete do te mere da su pobili bar 250 kučića u tom selu u razmaku od tri meseci. Ili su ih ostavljali na visokim mestima da crknu od gladi i žedji ili su ih bacali sa velikih visina.

Na kraju su uhvatili ta dva majmuna i preneli ih negde dalje u džunglu gde su ih pustili.

Psi u nekom indijskom selu su ubili bebu majmuna a (verovatno roditelji) majmuni su krenuli sa se svete do te mere da su pobili bar 250 kučića u tom selu u razmaku od tri meseci. Ili su ih ostavljali na visokim mestima da crknu od gladi i žedji ili su ih bacali sa velikih visina
Dakle, imaju osećaj za osvetu!
Pa, da... na korak su da budu ljudi, mada ne verujem u evoluciju i te stvari. Samo kad ih gledaš, vidiš da su mnogo kao mi. Ne dopadaju mi se. Ros mi je bio krajnje iritantan sa onim slatkim majmunčetom...
To ima svoj neki, humanoidni zakon.
Možda ni ta beba ne bi stradala da ljudi nisu silom pokušavali da je vrate.
Ne dopada mi se da životinja bude toliko... poput čoveka.

Balans da, on treba da postoji, ali...
To su neke čudne nacije, Indija i navedeni.
Kod njih se najviše dešava tih sablažnjujućih stvari, počev od onoga da su silovali, ispekli i pojeli nekakvog retkog krokodila, pa do ovog sad.
Tu nisu čista posla.
neki dan sam čitao kako su majmunicu držati okovanu kao seks robinju... eto, ni ja nisam hteo da otvorim temu

Back