Originali traju minimum 20 godina i prave se od vrhunskog pamuka tipa pike ili pima cotton.
Kopije se raspadaju i ne mogu da traju vise od 2-4 godine maksimum.
Vau, originali traju 20 godina, naravno ako ih ne nosis 18-19 pa ih onda pohabas za 1-2 godine. Mislis da u USA prodaju fake Ralf Lauren (ili ostalu brand name odecu? Zadnjih 15-20 godina je brendirana odeca toliko pojeftinila i postala pristupacna svakome na Zapadu znog premestanja proizvodnje u jugoistocnu Aziju, pa tako recimo 501 koji je kostao 80-90us$ 1990 danas kosta 60$ iako je minimalna satnica u USA za to vreme porasla 3 puta (tolika je inflacija ako ne i visa u tom periodu).
Stos je sto ovde takvu garderobu nikada ne kupujes po punoj ceni, mesec dana po pojavljivanju u prodavnicama kada udju sa punom cenom krecu rasprodaje, pa tako recimo Banana Republic sako koji sam kupio za vikend po punoj ceni kosta 300$ a ja sam ga uzeo na snizenju od 50%, na to su mi dali dodatnih 25% zato sto sam usao u njihovu prodavnicu a imao sam i kupon na 25$ zato sto sam kod njih kupio pre par meseci neke drugu odecu, tako da me sako koji je kostao 300$ pre 10-15 dana u zadnju subotu kostao 57-58$ sa taksom. Tako se ovde kupuje, niko ne placa Banana Republic, Ralf Lauren ili Tommy Hilfiger majicu 85$ jer za nedelju dana je moze negde kupiti za 20-25$.
Sto se materijala tice, od prirodnih je pamuk najjeftiniji i najmanje cenjen, zadnje 2 sezone su svi pa i proizvodjaci srednje rangiranih brandova udarili po lanu i svili. Pa tako nema proizvodjaca koji ne proizvodi lanene kosulje, pantalone, sakoe a sve vise je zastupjen i melanz lana (55%) i pamuka (45%). Mogu reci da je takva odeca ekstremno prijatna za nosenje i vredi para koje traze za nju.
Napomena: posto sam poslusan suprug cesto pratim suprugu pri kupovinama, asistiram joj pri procenama da li je OK model, da li je dobar materijla/cena, da li joj dobro stoji... ali posle 2 sata obicno posustanem, no stekao sam poprilicno iskustvo. Za mene licno odem direktno u prodavnice brandova na koje sam navikao, pogledam da li mi se nesto svidja, bacim pogled na cenu (necu da placam nesto 100$ ako mogu da ga kupim za 30$) i kupujem na eks.