Salvantis
Iskusan
- Poruka
- 6.475
Sad ce ti donese ajvarШон:jok sisanche.. zvao filatelistu vidim da je u kujni![]()

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sad ce ti donese ajvarШон:jok sisanche.. zvao filatelistu vidim da je u kujni![]()
daće ti filatelista unuciШон:jok sisanche.. zvao filatelistu vidim da je u kujni![]()
Ne valja ti taj konobar.Mož' nam da Ustav i paragrafe za meze.Nemam ti ja želudac za nešto tako. 8-)Шон:daj dve ondak... i za mog pashenog karlita![]()
pa za razliku od mnogih ovde i izdajnika i patriota mlađe generacije, ja sam bio u vojsci Srbije.Шон:ma nauchio u vojsci.. pitali koj ce da puca a on trk unazad... i pravo kuvaru u ruke![]()
IZBACENO odelenjefilatelista:pa za razliku od mnogih ovde i izdajnika i patriota mlađe generacije, ja sam bio u vojsci Srbije.
što se tiče kuvanja, snalazim se sa tim prilično dobro. Negde pročitao jednu dobru misao, do srca preko ukusnog obroka. To vam je Evropa dragi moji, Bečka škola, istureno odeljenje Novi Sad :-D :-D
filatelista:sve ti ... šta ovde svega nema...
da i ja pružim moje omiljeno....
Ajvar od pečenih paprika
Sastojci
100 kom. crvenih paprika (onih mesnatih)
400 ml zejtina
2-3 kašike vinskog sirćeta (može i obično)
so (po ukusu)
Priprema
Paprike oprati, izbrisati i ispeći. Pri pečenju ih okretati tj. voditi računa da budu sa svih strana dobro pečene. Pečene paprike staviti u metalni sud s poklopcem, da bi se naparile i lakše oljuštile. Ostaviti ih da se ohlade, oljuštiti ih, izvaditi seme, odstraniti peteljku staviti u džakčić(od luka ili krompira) i zakačiti na neko mesto, da se do narednog dana cede. Ako se ostave (zakače) u kući, ispod njih postaviti neku posudu za tečnnost koja se iz njih cedi.
Samleti ih na mašini za meso, staviti u veću, širu šerpu koju predhodno s malo ulja podmazati. Gore navedennu količinu ulja dobro zagrejati, preliti preko mlevenih paprika i ostaviti 15 min. poklopljene da stoje. Posle tog vremena staviti šerpu na šporet – ringlu i krenuti s kuvanjem – prženjem ajvara.
Ajvar se kuva – prži na jakoj temperaturi uz uzastopno mešanje oko dva i po sata od momenta kada proključa. Povlačenjem velike drvene kašike kroz ajvar, mora da se ocrta put što je dokaz da je ajvar gotov.
Kada je gotov, pomeri se sa vatre – šporeta, doda sirće i so, dobro promeša i tako vruć sipa u vruće, sterilisane tegle (na 100 °C oko 30 min. u rerni). Pri punjenju voditi računa da ostane oko 1 cm. do vrha prazno. Vratiti tegle u zagrejanu (100 °C) rernu još dva sata, izvaditi, po površini sipati malo ulja, zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u neku tkaninu (ćebe) i ostaviti do narednog dana. Sledećeg dana ajvar ostaviti na suvo, mračno mesto do upotrebe.
P. S. Ko želi može umesto ulja, površinu ajvara da premaže s malo esencije (natopljena na gazu), a isto tako da doda i konzervans po upustvu s kesice. Isto tako umesto vinskog sirćeta može se dodati 1 kašika esencije. Ajvar na slici nema konzervant ni eksenciju.
Ko nema metalni sud za odlaganje pečenih paprika može ih odlagati i u najlon kesu.
Od ove, gore navedene količine, dobiju se 13 teglica od po 1 kg ajvara.