Maher: Pogrešio sam da će Trampove tarife „potopiti ekonomiju“

Sensei

Master
Moderator
Poruka
94.251
Bil Maher priznaje da se njegova mračna predviđanja o negativnom uticaju Trampovog tarifnog plana na ekonomiju do sada nisu ostvarila.

„Sećam se da sam, zajedno sa verovatno većinom ljudi, na početku govorio da će do četvrtog jula... ekonomija do tada biti uništena“, rekao je Maher u nedavnom intervjuu u svom podkastu „Club Random“ sa progresivnim političkim komentatorom Brajanom Tajlerom Koenom.

„I pomislio sam, pa, to mi se čini tačnim“, nastavio je Maher.

„Ali to se nije dogodilo“, rekao je voditelj emisije „Real Time“ na HBO-u o Trampovoj trgovinskoj strategiji.

„Sada, to bi se moglo dogoditi sutra. Samo kažem - to je realnost. Zato hajde da prvo pođemo od realnosti toga, a ne od „Ja jednostavno mrzim Donalda Trampa“, jer je to dosadno i ne vodi nas nikuda i vodi vas do nepoštenja“, rekao je Maher.

„Istina je da ne znam kakva je [Trampova] strategija. Ali pogledajte, berza je na rekordno visokim nivoima. Znam da ne žive svi po berzi, ali i ja se vozim unaokolo, uopšte ne vidim zemlju u depresiji - vidim ljude tamo napolju koji samo žive svoje živote. I pomislio bih - i moram to da priznam - da će ove tarife do sada potopiti ovu ekonomiju. A nisu.“

https://thehill.com/blogs/in-the-know/5425198-bill-maher-trump-tariffs-trade-talks-economy/
1757868674833.png

Evo podsetnik a za naše posetioce koji su delili Maherovo mišljenje

Prema podacima Ministarstva finansija, SAD su prikupile preko 172 milijarde dolara carinskih prihoda za prvih jedanaest meseci fiskalne 2025. godine (od oktobra 2024. do avgusta 2025. godine).

Ovo predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodne godine, vođeno novim carinama uvedenim tokom aktuelne administracije.

Fiskalna godina 2024: SAD su prikupile 77 milijardi dolara carina.

Prema podacima Ministarstva finansija, SAD su prikupile preko 172 milijarde dolara carinskih prihoda za prvih jedanaest meseci fiskalne 2025. godine (od oktobra 2024. do avgusta 2025. godine).

Ovo predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodne godine, vođeno novim carinama uvedenim tokom aktuelne administracije.

Fiskalna godina 2024: SAD su prikupile 77 milijardi dolara carina.

Od koga su prikupili tih 100 milijardi dolara više na carinama

To je ključno pitanje, ko to ima 100 miljardi manje u džepu

zavisi o kom proizvodu se radi. Uglavnom je kombinacija da plaća proizvođač, uvoznik i kupac.

Uglavnom plaća kupac, odnosno najveći procenat

Samo što cilj carina nije bio da se povećaju prihodi od carina jer tih 100 milijardi je relativno sitna kinta za USA

Cilj je bio da se stimuliše domaća proizvodnja, smanji uvoz i kazne neke zemlje koje su okarakterisane kao one koje se ponašaju neprijateljski u trgovini

Nijedan od tih ciljeva nije ispunjen, samo su izbijene dodatne pare potrošačima u USA

Voleli su i europski kolonizatori povremeno 'osjetiti vrelu crnacku krv', no, Maher je u vise navrata, sto izmedju redova, sto kroz humor, pokazao svoje stavove. Tacka neslaganja sa Republikancima je njihov mlak odnos prema Rusiji i preterano izrazena klerikalna dimenzija.
Tu je u pravu. No ne bi se stalno trebao iebati s crnicama...

Trampova politika je klasičan primer kako populista "uzima na veresiju" i od prošlih i od budućih generacija.

Pre njega je američki biznis imao ogromno poverenje u svetu, godinama građeno kroz savezništva, otvorene trgovinske odnose i jasna pravila igre. Tramp je ušao u tu poziciju kao neko ko je nasledio punu kasu poverenja i kredibiliteta, i umesto da je čuva ili dalje gradi, on ju je potrošio da bi sebi obezbedio političke poene.

Carinama i otvorenim sukobom sa saveznicima zapravo je "zabio nož u leđa" partnerima koji su decenijama bili stub američke ekonomije. Da, kratkoročno je to izgledalo kao pametna odluka, u smislu "borimo se za Ameriku" i "evo vidite koliko smo zaradili" ali dugoročno su posledice teže: saveznici traže nova tržišta, grade sopstvenu proizvodnju i više ne gledaju na SAD kao na pouzdanog partnera.

Sledeći predsednik onda mora da troši godine i politički kapital da bi povratio ono što je Tramp prokockao. To je suština problema: populista ne gradi, on samo troši kredit koji je dobio, i pri tom zadužuje one koji dolaze posle njega. On na kraju može da kaže "u moje vreme je bilo dobro", jer je sve resurse spiskao dok je bio na vlasti a posledice je ostavio drugima.

U tom smislu, Tramp nije nikakav "biznismen predsednik" kako voli da se predstavlja jer dobar biznismen ne troši kapital firme da bi ulepšao bilans u svom mandatu, već razmišlja kako da ostavi firmu jaču za one koji dolaze posle njega. Ovo što je on radio je klasična kratkoročna pumpa rejtinga na tuđi račun, politički "cash grab" koji je izgledao moćno dok traje, ali dugoročno slabi sistem.

Bil Maher priznaje da se njegova mračna predviđanja o negativnom uticaju Trampovog tarifnog plana na ekonomiju do sada nisu ostvarila.

„Sećam se da sam, zajedno sa verovatno većinom ljudi, na početku govorio da će do četvrtog jula... ekonomija do tada biti uništena“, rekao je Maher u nedavnom intervjuu u svom podkastu „Club Random“ sa progresivnim političkim komentatorom Brajanom Tajlerom Koenom.

„Ali to se nije dogodilo“, rekao je voditelj emisije „Real Time“ na HBO-u o Trampovoj trgovinskoj strategiji.

„Sada, to bi se moglo dogoditi sutra. Samo kažem - to je realnost. Zato hajde da prvo pođemo od realnosti toga, a ne od „Ja jednostavno mrzim Donalda Trampa“, jer je to dosadno i ne vodi nas nikuda i vodi vas do nepoštenja“, rekao je Maher.

„Istina je da ne znam kakva je [Trampova] strategija. Ali pogledajte, berza je na rekordno visokim nivoima. Znam da ne žive svi po berzi, ali i ja se vozim unaokolo, uopšte ne vidim zemlju u depresiji - vidim ljude tamo napolju koji samo žive svoje živote. I pomislio bih - i moram to da priznam - da će ove tarife do sada potopiti ovu ekonomiju. A nisu.“

https://thehill.com/blogs/in-the-know/5425198-bill-maher-trump-tariffs-trade-talks-economy/
Pogledajte prilog 1784410

Efekat Trumpove politike ce se osjetiti tek nakon nekoliko godina ,vec im je ekonomija usporila, podsjeticute te .
Dugorocno: povecani dug, trgovinski ratovi i smanjeni poreski prihodi su teret za buducnost.
Trgovinski rat povecava cijene proizvoda i inflaciju kao i veci dug ali to ce kasnije doci na naplatu.

Poslednja izmena:
Efekat Trumpove politike ce se osjetiti tek nakon nekoliko godina ,vec im je ekonomija usporila, podsjeticute te .
Dugorocno: povecani dug, trgovinski ratovi i smanjeni poreski prihodi su teret za buducnost.
Trgovinski rat povecava cijene proizvoda i inflaciju kao i veci dug ali to ce kasnije doci na naplatu.
Vidim da si veći stručnjak od vodećih američkih ekonomista...

Pogledajte prilog 1784410

eto, dešava se da i Maher omane...
...čisto da se Paceri uteše

Vidim da si veći stručnjak od vodećih američkih ekonomista...
Ovo sto ja pisem pisu vodeci strucnjaci i sto je veoma logicno, ne treba da si strucnjak da to skontas ,vece carine moraju da plate potrosaci sto dovodi do vece inflacije, manji porezi za bogatase dovode do manjka novca u budzetu zbog cega se dizu krediti da se rupe popune znaci vece rate za kredite.

Ovo sto ja pisem pisu vodeci strucnjaci i sto je veoma logicno, ne treba da si strucnjak da to skontas ,vece carine moraju da plate potrosaci sto dovodi do vece inflacije, manji porezi za bogatase dovode do manjka novca u budzetu zbog cega se dizu krediti da se rupe popune znaci vece rate za kredite.
Poenta teme je da pokaže kako su se ti stručnjaci već zaebali u proceni

Back