Magične životinje Lize Parker

Zephyr93

Primećen član
Poruka
956
FB_IMG_16347136821084759.jpg

Lisa Parker je britanska umjetnica rođena 1974. u Devonu. Od rane mladosti je fascinirana prirodom i divljim životinjama. Počinje još kao djevojčica sa jednostavnim crtežima, zatim prelazi na vodene boje. Kada je upoznala umjetnika i svog budućeg partnera Micka Cawstona on joj je sugerisao da bi uljana tehnika bila bolja za njen stil.
Osim prirode, njena velika strast je okultno. Kruna tog interesovanja je njen Familiar Tarot deck, koji se, kao i svaki tarot sastoji od 22 velike i 56 malih Arkana, a u viziji Parkerove na svakoj karti se nalazi neka životinja ( dominiraju mačke, sove i gavranovi). Za one koji ne znaju familijari su u srednjovjekovnoj magiji životinje obdarene magijskim moćima koje su vještice držale kod kuće i koristile u različite svrhe. Arhetipski primjer familijara je naravno crna mačka koja se i najčešće pojavljuje na Lisinim slikama. Crkva je tvrdila da su vještice te životinje dobijale na poklon od đavola lično što je dabome besmislica. Negativna percepcija vještičarenja koja je karakteristična za judeohrišćansku civilizaciju ipak se polako mijenja. Savremena neopaganska WIcca je, uz budizam, vjerovatno najmiroljubivija religija koja postoji, a harizmatične ličnosti tog pokreta poput Maxine Sanders u potpunosti razbijaju mit o "staroj i ružnoj vještici". Kao neko ko obožava mačke jedva čekam da nabavim ovaj špil (za sada imam Rajder- Vajt i Kroulijev tarot). Toliko za početak, uživajte, komentarišite i predlažite autore koji se bave sličnom tematikom.

FB_IMG_16347108089729968.jpg

Zanimljivo je što su karte -tarot,
ali oslikane životinjama...
Da, to je odstupanje od tradicionalne simbolike, ali nije novo ni nepoznato. Postoji doslovce na hiljade verzija tarota i samo mašta umjetnika je limit. Ja bih svakom ko se interesuje za ovu tematiku preporučio da počne sa Rajder-Vajt špilom pa kad savlada simboliku može preći na neke moderne ili egzotične varijante.

Da, to je odstupanje od tradicionalne simbolike, ali nije novo ni nepoznato. Postoji doslovce na hiljade verzija tarota i samo mašta umjetnika je limit. Ja bih svakom ko se interesuje za ovu tematiku preporučio da počne sa Rajder-Vajt špilom pa kad savlada simboliku može preći na neke moderne ili egzotične varijante.
Mene je nekada davno zanimao tarot ..
imala sam i karte...

Samo molim da se baš ne ide u detalje sa Tarot-om kao tehnikom .

Back