Mozda ce nekom koristiti ovaj tekst , pa ako bar i jednoj osobi pomognem da izbegne prevaru bice mi drago.
Elem, vec nekoliko nedelja se u jednom mestu organizuju prezentacije magic-golda. Svakako ne bih nikad otisao na tako nesto ali od raznih poznanika sam cuo da neka "firma" organizuje prezentacije, a na moje pitanje sta prodaju ili nisu znali da mi kazu ili su najcesci odgovori bili - sajtove, internet prezentacije , adsl, internet, i web hosting. S obzirom da je ovo posao firme u kojoj radim, jako me je interesovalo da vidim ko se to dosetio da prodaje internet sajtove putem MLM, pa sam stoga bio prisutan na jednoj prezentaciji. Da se radi o MLM zakljucio sam na osnovu toga sto su svi rekli (iako nisu konkretno znali sta se prodaje) da se placa uclanjenje. Medjutim to nije MLM neko jedna vrsta piramide sto cu kasnije razjasniti.
Dakle evo kako je teklo i moja zapazanja.
1. Uvod
Skrenuta je paznja da se iskljuce mobilni telefoni i da nema postavljanja pitanja za vreme i posle prezentacije , vec da svi koji ista imaju mogu da ih postave kasnije u "prijatnoj atmosferi obliznjeg kafica"
Zapazanje: Sta je to sto sprecava onog ko drzi neku prezentaciju da dozvoli postavljanje pitanje u vezi neceg sto prodaje. Ovo je prva besmislica. Zamislite da odete u salon automobila i prodavac vam kaze - sad cu vam ispricati kako je ovo super auto, ali nema postavljanja pitanja ovde u salonu to cemo kasnije u 4 oka u obliznjem kaficu. ?? Logicno je valjda da ako nesto ponudite stimulisete potencijalne kupce - ili sta god da vas pitaju o svemu i tako steknu utisak da ste ozbiljni i uverite ih u kvalitet svojih proizvoda ili usluga. - idemo dalje.
prezentacija na platnu - slika magic-golda upada mi u oci jedna sitnica iza natpisa magic-gold stoji TM. Na sajtu ovo nigde ne vidim. Ovo je sitnica ali vec debelo mirise na prevaru. - dalje
Krece prica kako je nastala magic-gold - "Korporacija" .Osnivaci njih 12 i navodno jedan od osnivaca Microsofta ?? neki lik na Bro... nisam tacno zapamtio. ( koliko ja znam osnivaci su gejts i alen ) druga recenica i vec laz .. Naravno izbegava se pominjanje da je magic-gold kompanija koja je registrovana na Bahamima. (sto se moze videti sa samog sajta magic-golda)
Pominje se sta se kao dobija (sopstveni sajtovi ) tra la la , a to je naravno samo jedna stranica identicna glavnoj strani sa istim ciljem da ubedi posetioca da se uclani u piramidu. Voleo bih da vidim jedan sajt nekog ko se uclanio a da se razlikuje od samog sajta magic-golda. Ako se vec prica da je ono sto se prodaje hosting i sajt daj da vidimo da im je neko platio i napravio sajt za svoje potrebe a da nema veze sa magic-gold-om. O bilo cemu drugom (svojoj firmi, devojci, patuljcima .. bilo sta)
2. Razrada
Nakon krace uvodne price u igru se uvodi e-gold i to sledcim recima "racun se vodi preko nase e-gold banke" Ovakvu LAZ vec nisam mogao da istrpim i na moju napomenu da e-gold NIJE banka dobijam odgovor da jeste ali da cemo o tome opet kasnije u "prijatnoj atmosferi kafica" ??
Koliko je ovo debela LAZ jasno govori tekst sa samog sajta e-golda
http://www.e-gold.com/unsecure/e-g-agree.htm gde se u clanu 2. Conditions of Use kaze sledece - citat sa sajta:
" User acknowledges that (i) the e-gold service and Issuer are not a bank (ii) e-gold accounts are not insured by any government agency and (iii) the e-gold service and Issuer are not subject to banking regulations."
Dalje ide prica o semi kako se zaradjuje "profitnim centrima" i sl. Insisitra se na tome da to nije MLM . Naravno nije. Ovo je neklasicna piramidalna sema i to pod nazivom - "8-ball" model a koga zanima vise moze videti na sledecem linku:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pyramid_scheme#.228-ball.22_model . Naravno takodje se ne pominje da su piramidalne seme zabranjene u mnogim zemljama.
Insistira se na tome da sistem nije zamisljen da se siri u sirinu ( to je ono imate samo dvoje ispod sebe a ne 5 ili 6 ljudi ) a nove uvodite ne ispod vas nego ispod nekog ko je vec ispod vas , a da je u dubinu NEOGRANICEN .. Jos jedna ogromna laz. Ja sam izracunao , a koga ne mrzi digitron u sake. Elem ako je na vrhu jedan covek, ispod njega dvoje, ispod njih jos po dvoje sto je cetvoro , ispod njih je osmoro. Ovde vec imao 1+2+4+8 = 15 ljudi. Dubina ovoga je 4. Prvi i jos tri nivoa ispod, sto je ukupno 4 nivoa. PROSTOM racunicom dobijamo da sa 30 nivoa imamo ukupno 8,5 MILIJARDI clanova sto znatno prevazilazi broj stanovnika na zemlji. Znaci sistem je ogranicen i te kako ...
Ponavlja se prica da se racun vodi u "e-gold baci" a da isplata ide preko kartice na bankomatu ili preko exchange firme u Srbiji. Ispusta se naravno da se pomene da se imanje ove kartice (takodje magic-gold stoji iza nje) kosta dodatnih 100-ak dolara godisnje.
Takodje vidim na sajtovima ovih sto preprodaju clanstvo da je ICE-gold ukljucen u pricu a koliko vidim na sajtu ICE-golda stoji sledece:
"IceGold is closed for business
Due to the adoption of Estonia's new Anti Money-laundering Law on Jan 28th 2008 we have decided to stop providing exchange services."
http://www.icegold.com/
3. Zakljucak
Nakon informativne price dolazi motivaciona prica - na cemu moram odati priznanje liku koji ju je ispricao - zaista ga je vecina ljudi gledala i slusala sa odusevljenjem - pretpostavljam da su uspeli da zavrbuju nekoliko novih clanova.
I na kraju, na stranu sve eventualne price koliko je ovako nesto zakonito ili nije, tu materiju ne poznajem, mada mi je malo sumnjivo davati pare tek tako bez ikakvog racuna i sl., ostaje pitanje za one koji se i posle ovog teksta dvoume uci ili ne u ovu semu.
Odgovor morate dati sami sebi. Ono sto vam ljudi koji vec jesu clanovi nece reci a to je ISKREN odgovor. Reci ce vam samo da imate sansu da zaradite pare, i to je DONEKLE tacno, a prava istina je sledeca, jer smo jos uvek dovoljno pametni (nadam se) da verujemo elementarnoj matematici koja kaze: "Nije od znacaja koliko ce ovaj sistem narasti pre nego sto se raspadne, ALI uvek ce oko 88% posto ljudi u njemu IZGUBITI"
http://en.wikipedia.org/wiki/Pyramid_scheme#.228-ball.22_model
Ko smatra da ce se naci u onih preostalih 12% - zelim mu srecu.