Madjarizacija?

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Droid

Legenda
Poruka
51.844
Da li je politka dodeljivanja madjarskog drzavljanstva Srbima u Vojvodini u stvari madjarizacija? Znate li da sada hiljade Srba uci madjarski?

http://sh.wikipedia.org/wiki/Mađarizacija

776px-Hungary-ethnic_groups.jpg

Interesuje me sledece

" Nakon poraza revolucije 1848/1849 mađarizacija je zaustavljena a postignućem Austro-ugarske nagodbe u vrijeme austrijske monarhije (1867-1918) je doživila svoj vrhunac. Prema službenim statistikama udio mađara je narastao je godine 1780 sa oko 29% na 54% u godini 1910. "

Da li je neko imao problem sa madjarizacijom? Kako to da se neko madjarizuje? Kako to funkcionise?

Ova tema je više za pdf "istorija",jer se mađarizacija vršila jako davno.Danas niko nikoga ne mađarizuje.U stvari,ni jedna nacija na ovim prostorima nema neki asimilacioni potencijal,jer je svakoj naciji matična država go kur...

зна ли ко када ће мађарска да настави да нам плаћа ратну одштету за други светски рат пошо је до сада исплатила само нешто мало више од 1/4

Асимилација је природна појава и ретко кад је насилна. Па и тај Шандор Петефи је добровољно одлучио да буде мађар.
Колико сам се само у Нишу нагледао бугара који су мењали своја презимена , некад чак промене и бугарско име (нпр. Василев у Василије) а некад не мењају документа али крену са другачијим изјашњавањем. Или престану да се изјашњавају.
Обично док људи живе у свом месту, немају потребу за тим али услед миграција, нпр. студирање, посао и сл. кад пређу у већи град онда крену и другачија осећања. И сам попис становништва (тј. сви пописи становништва преходних деценија) показују тренд у коме се смањује број националних мањина у Војводини (ако се не варам, повећао се само број Срба и Рома а број свих осталих нација се смањио).
Нема разлога да се плашимо мађаризације Срба у Војводини. До асимилације данас може да дође или између сличних народа (мислим на језик) или да неко лице из мањинског пређе у већински народ. А ако неко учи мађарски...па супер. Колико језика знаш, толико вредиш. Ако неко учи мађарски не значи да ће да заборави матерњи или да ће мање да га користи. А ако неко зна мађарски а не зна српски у Војводини (нпр. неки Мађар), онда је то само минус за њега.

Веома интересантна тема.... И веома битна, да видимо колико ко познаје праву истиниту историју која обелодањује истините политичке догађаје на Балкану... :)

Рамишљам се да вам испричам истините догађаје као доказ зашто је нешто, али то ћу можда касније... :)

Poslednja izmena:
Шта је, појела маца језик? :lol:

Што чутите? Баш ме интересује мишљења, који су разлози били да дође до Мађаризације?

Да ли је на то утицао Никсон? Да ли је утицао неки Аборђини? :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back