macOS BigSur mnogo sam (ne)zadovoljan

• Začetnik teme Začetnik teme bmaxa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bmaxa

Legenda
Poruka
70.808
Glavna prednost je sto je 8GB dovoljno za komforan rad. Koristim ovaj laptop ko da imam 32GB rama :P
Znaci ono nema kocenja dignes 20 aplikacija 40 tabova, nista. Provalio sam u cemu je fazon, mislim.
On kompresuje u ram umesto da svapuje i to radi fenomenalno. Mislim ono i Linux ima zswap, ali
to ne radi tako dobro kao na macOS :P

edit: nakon koristenja od dve nedelje zakljucujem da je ovo nesnosno s*.

Poslednja izmena:
big sur ima samo jednu veliku manu koju nisu resili do ove 11.4 verzije a to je da ne radi audio sa profi kartama...ili radi jako lose.
zato mnogi ostadose na mojaveu ili catalini koji ima takodje dosta bagova sa pro opremom..inace za amatersko koriscenje je solidno stabilna.

Da li je to na Apple hardveru? Mislim ono njihova politika je da je podrzano ono sto oni proi`vode :P
na apple, bas sam bio pre mesec dana u razgovoru sa najboljim serviserom apple u bg i pokazivao mi na najboljim masinama kako ne rade blackmagic carte.

pod big surom..doduse tad je bio 11.3, mozda sa ovim sad 11.4 rade kuj zna...

profesionalci ne koriste nikad poslednji sistem ma kako savrsen bio, imam drugara koji ima studio i kome sve radi pod sierom...onom sa hfs+ i ne pada mu na pamet da menja.

Pih nema bind mount :(
Ovo s* od sistema je gore od Windowsa, bukvalno nemas prava da radis
sta hoces. Ne mogu da oslobodim 10 giga prostora ne nepotrebne aplikacije
koje Apple forsira kao da su neophodne za funkcionisanje sistema. Ovo ide sa diska
cim Linux naprave za nove macbookove.

edit:
i jos je nestabilniji od Windows-a, rusi ga laki povetarac, reci Steam i iTunes.
A nema virtuelne konzole pa ili moras da se sshujes na njega da pobijes s*,
ili da uradis reboot, kad se smrzne g*.

Obezbedio da nema snapshot, dizejblovao pobrisao bekape, ali jos negde imaju kopije tih tupavih
aplikacija. mount/unmount rm -rf sync sync sync, jos quick time vaskrsava stalno.
Bas da vidim ako wipe-ujem sve particije sta ce biti :P
Ono skinuce opet sve sa mreze? Mogu da pretpostavim, ovo ne moze ni tenk da srusi :P

Do pre neki dan bila Catalina, sada BigSur. U pitanju je iMac.
Takođe imam laptop MacBook Pro iz 2008 godine sa El Capitan sistemom, sa četiri giga rama. I posle toliko godina, sve radi kao i prvog dana kada je
instaliran. Bez da imalo štucne, ili zakoči bilo šta.
To staro ko Biblija koristio sam taj El Capitan ,ali High Sierra je bolja i jos stabilnija.
Verovatno je unibody model ,ali to je staro intel core 2 duo ....hvala Bogu sto ce da se ratosiljaju intela ...

Poslednja izmena:
Pa i uzeo sam ga zbog M1, sigurno nisam zbog macOS ;)
Sta fali Mac os samo kada se bude to sve lepo ispeglalo sa novim chipom da legne sve na svom mestu ,Apple je i sada u ogromnoj prednosti u odnosu na konkurenciju....svako ko tvrdi drugacije laze sam sebe.
Intel i amd ce tek da budu u teskim gubicima i mnogi drugi razmisljaju da prave Soc bazirane na Arm...
Svi se smejali apple kada su prvi ubacili i dizajnirali 64 bitne proc na smartphonovima a danas se vidi da je taj potez bio itekako isplativ ,a i sam je M1 bas upravo baziran na te mobilne cipove tacnije na A 14 bionic.

I mene nerviraju neke stvari sto je Apple izbacio poput magsafe ,dosta konektora ...mada se prica da ce ponovo vratiti magsafe..

Back