Zla Beba
Elita
- Poruka
- 15.703
Ovako spava 

Krelac!

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Bas je lepa!Moja maca je trobojnaPogledajte prilog 1379014
Узмеш мачку и офарбаш је уMačke sa trobojnom dlakom smatraju se sretnima u mnogim kulturama.
Mačke sreće nisu samo lepe, već su i retke. Ove trobojne mačke nose gene crvene dlake na nekim mjestima i gene crne dlake na drugim mjestima. Ako se tome doda bijelo krzno, mačka postaje trobojna. Budući da je ova genska mutacija rijetka, trobojne mačke brzo privlače pažnju brojnih obožavatelja.
Od 3000 trobojnih mačaka, 2999 su ženke, a samo jedna je mužjak. To je zbog činjenice da se boja dlake nasljeđuje preko X hromozoma. Dok ženke mačke imaju dva X hromozoma, mužjaci imaju samo jedan X hromozom. Na ovom jednom hromozomu se nalazi ili crna ili crvena boja.
Kako ipak može nastati trobojni mačak? Jednostavno je: baš kao i ženske mačke, ove mačke imaju dva X hromozoma pored svog Y hromozoma. Međutim, zbog ove genetske abnormalnosti, one su sterilne i ne mogu se razmnožavati.
Zbog svoje rijetkosti, trobojne mačke su postigle status amajlija za sreću, poput djeteline s četiri lista. Ono što je uzbudljivo je da se to vjerovatno dogodilo nezavisno od dotične kulture. Evo dva primjera:
U Japanu su trobojne mačke često vođene na brodove kako bi odvratile nesreće kao što su oluje i bolesti na brodu.
U Irskoj, za liječenje bradavica, potrebno je jednostavno utrljati zahvaćeno područje o krzno trobojne mačke u maju.
Mutacija gena koja može uzrokovati tri boje dlake kod mačke ne ovisi o pasmini mačke. U leglu mačaka poput perzijanaca, mejn kuna i sličnih može se pojaviti i mačić sa trobojnom dlakom.
Tri boje u mačjoj dlaki su pravo čudo prirode. Ne mogu se namjerno uzgajati. Trobojni mačak su uvijek sterilan, tako da nije moguć uzgoj.
Pogledajte prilog 1378943
Baš zanimljivo izgleda. Cicos Macos sa ratničkim bojama.Ovo je tortie, nije calico.
Ja ih prosto obožavam.ja machke mnogo volim![]()
Da, super je, "two-faced", radila sam pricu o njojBaš zanimljivo izgleda. Cicos Macos sa ratničkim bojama.
Baš zanimljivo izgleda, kao da se ofarbala za lov.Da, super je, "two-faced", radila sam pricu o njoj