Mačka u stanu

Pre 2 meseca sam kupila macu (sad ima 4 meseca), zenku kako sam i trazila, medjutim kako je rasla, ispostavilo se da je vet pogresio i da sam dobila macora. Problem mi postaje je jer je dosta agresivan, hoce na ulicu i sve, a ja stvarno ne mogu da ga pustim jer malo malo pa vidim mrtvu macku ovde kod mene. Plasim se da ga pustim, a nije mi zadovoljan ovako zatvoren i ne znam sta da mu radim. Sad razmisljam da ga kastriran, mozda to pomogne? Bar da manje bude agresivan i kasnije da mi ne bezi da juri mace. :D

Njega svakako ne zelim da udomim na nekom drugom mestu jer sam ga mnogo zavolela i nekako cu se vec snaci sa njim, ali svakako planiram da uzmem i zenkicu, iste rase. Sad ako on bude kastriran, da li je problem da njih dvoje budu zajedno u istom stanu, dvosoban, malo vec stan je u pitanju.

Isto, kapiram da treba da imaju posebne posude, jel bi onda trebalo i 2 posipa, kako bi to islo?

Mače od 4 meseca je još gotovo beba. Tek treba da dostigne pubertet kad su najaktivniji, pa ako misliš da uzimaš još jedno mače uradi to što pre. Jedno mače je usamljeno, ali čim ih je dvoje oni se međusobno zaigraju, a i mnogo lakše se sprijatelje dok su oboje mali.
Dok mu ne nabaviš društvo daj mu mnogo igračaka, kutija, mesta za penjanje i grebanje i raznih drugih zanimacija da se dobro izmori.
A ja bih ti savetovala i da pod hitno menjaš veterinara - ako ne razlikuje ni kojeg pola je mače znači da nije ni stručnjak za lečenje i negu mačaka.

Nije moj vet pogresio, decko od koga sam kupila mace, a danas sam ga zvala da mu kazem za gresku, jos mi je rekao kako je macice vodio kod 2 veterinara i oba su potvrdila da je zenka, sto mi je nemoguce sad da poverujem. A stvarno je ocigledno da je musko.
Planiram da uzemem zenku sledece nedelje, ona je bas mala, ima oko mesec dana, nesto vise. Znaci dobre su sanse odmah da se slazu? I jel treba njoj poseban posip i sve da uzmem?

Negde je pravilo da broj macijih toaleta bude jednak broju macaka + 1. Za dve macke znaci tri toaleta. E sad bi oni sa vise macaka mogli da ti objasne sto je to pametno, ili mozda moze da se prodje sa dva ili samo jednim.
Kada sam u jednom kratkom periodu imala 3 makce u kuci na jedan maciji wc, jer stvarno nije bilo mesta gde staviti jos jedan wc, a kamoli vise od toga, ispostavlo se kao jedini problem to sto ga moras svaki cas cistiti inace bude vrlo brzo jako prljav sto za posledicu moze da ima da macke odbijaju da ga koriste ako nema nekog u kuci da ga odrzava cistim tokog celog dana, i to sto je tesko pratiti koja macka ima problema sa uriniranjem ili sa stolicom, koliko puta koja ide u wc, sto je prilicno bitno da bi se negde pratilo zdravstveno stanje. Ali opet oni koji imaju bas veci broj macaka sigurno se snalaze na druge nacine.

Ni jedna zivotinja kojoj otpadaju dlake nije za stan.

Тачно је то, па макар се неком љубитељу мачака неће допасти!
Наиме, неки комшије,старији људи, отишли су да презиме у великом граду. Ову мацу су оставили да се сама сналази за храну:

IMG_8708.JPG

Дошла је код мене и затражила помоћ! У подруму сам јој од старог јоргана направио тунел, где је ноћила, а и преко дана кад је било јако хладно. Добијала је храну и воду а успут би уловила неког врабца, сјеницу, мишева нема нигде. Имала је велику муку да уђе унутра у кућу где је топло, што јој нисам дозвољавао, већ само у ходник.
Али пре неки дан. кад је било сунчано време, па су кроз прозор продирали сунчеви зраци и падали на мацу која се чешала, на све стране се видела гомила длака, које су летеле по ходнику. Само сам јој једном подвикнуо кад је хтела да уће унутра и више и не покушава. Дође до врата и даље не- као и свака маца, паметна маца! За сваки случај сам је посуи питроидом, али пошто се не дрпса, вероватно да нема буве.
Видим по дворишту је јуре мачкови, па кад се окоти сам се чудим шта да радим са тим мачићима? Да ли неко може да ми каже, кад се ови стари људи врате из града поново у село на пролеће, да ли ће се маца поново вратити код њих?
Иначе мацу сам крстио Петрана, по имену краве од мог комшје! Баш је лепо име!
Петрани сам једног дана дао коренче валериане и направио много смешан клип, ваљала се и уживала у опојном мирису. Луда работа, како би рекли овде!
_M5lZ4bmHoudGgd6CgmgntwgVPMsSTdgdiG8ne14HRFfhNCrh2FEzeiygXAcKIDpHELg7o8osCiu4gxsc_5dyBbhm4FoQV0=s0-d-e1-ft

Poslednja izmena:
A ljudima ne opada kosa, dlake sa tela, perut...?! Stvarno... :roll: Mačke su daleko čistije od većine ljudi koje poznajem. Moj mačak je sinoć otišao negde, vratio se tek danas oko 14h (zna kad meni počinje smena u radnji) i nema ničega neprijatnog u njegovom mirisu, a znam to jer obožava da mi se valja u naručju, da ga mazim i češkam svuda, pa i po stomaku. Prosto nekad miriše na seno, nekad na blato iako čisti krzno, danas nije imao nikakav strani miris. A dlake se vrlo lepo čiste onim lepljivim valjcima ili onim crvenim plišanim "četkama". Ili običnom lepljivom trakom ili mokrom rukom.

...u slučaju da su mačke slobodne. Ja sam baš iz tog razloga prestala da ih hranim, jer moj mačak izlazi. U stvari,tempiram da ih nahranim kad je on toliko sit da brekće i sprema se da spava.

A ljudima ne opada kosa, dlake sa tela, perut...?! Stvarno... :roll: Mačke su daleko čistije od većine ljudi koje poznajem. Moj mačak je sinoć otišao negde, vratio se tek danas oko 14h (zna kad meni počinje smena u radnji) i nema ničega neprijatnog u njegovom mirisu, a znam to jer obožava da mi se valja u naručju, da ga mazim i češkam svuda, pa i po stomaku. Prosto nekad miriše na seno, nekad na blato iako čisti krzno, danas nije imao nikakav strani miris. A dlake se vrlo lepo čiste onim lepljivim valjcima ili onim crvenim plišanim "četkama". Ili običnom lepljivom trakom ili mokrom rukom.

Ja bih probala da je čistim selotejpom, ali ..zar to njoj ne meta?

Back