Mačka u stanu

Mačke i jesu životinje za stan. Dobro se osećaju u stanu, brzo se naviknu na higijenu i na sve ostalo što čovek od njih očekuje.

Pošto sam živela i u kući i u stanu, mogu da kažem da neuporedivo duže žive stambene mace i da gotovo nemaju potrebu za veterinarima. Moja prethodna maca, živela je 19 godina, a da veterinara nije videla. Uginula je priprodnom smrću od starosti.

A зaшто би нa тaј нaчин прикрaћивaо животињу? Aјде дa је држиш у дворишту, тј. шупи где онa може дa шетa, лови мишеве, излaзи, aли бесмислено је осуђивaти животињу нa живот зa који није предодређенa.

Našla si u gradu izbačeno mače koje inače ne bi opstalo? Go for it! :ok: Slažem se, duže žive u stanu jer su manje izložene raznim zdravstvenim i bezbednosnim rizicima tipa automobila, pasa, virusa, bakterija... Naravno, neophodno je da se maca steriliše jer im se tako olakšava i produžava život. (Moj magacinsko-dvorišno-poljsko-šumski mačak je kastriran i više nije frustriran kao ranije, dok je imao potrebu za parenjem cele godine, a ženke se terale samo jednom-dvaput godišnje a i tako birale drugog, većeg i jačeg mačka.)

Planiraš da usvojiš odnekud mače, namerno okoćeno tj. majčini vlasnici su je namerno pustili da se okoti? Edukuj ljude da je to pogrešno i potraži mače na ulici ili u azilu, privremenom smeštaju... Pun je fb mačića za udomljavanje.

I razmisli jesi lli spremna na svakodnevni rat sa dlakama i čišćenje posipa. I kupovinu istog, što nije mala stavka čak ni ako mačke izlaze. (Moja dvojica, jedan odrastao i jedan od oko 2 meseca, za noć potroše brat bratu 50 dinara posipa, ne smem da pomislim koliko bi me koštali da i preko dana idu u wc u magacinu.)

Mi drzimo macku u stanu od nedavno, mali pokupili zadnji dan skole neko ostavio punu kutiju malih macica u skolskom dvoristu.
Za sada ide u wc na terasi , kupili smo joj onu kutiju za pesak, i od drugog dana tu je , nema promasaja .Jos uvek nema dlaka , mala je , mada ja ribam redovno.
Kupali smo je vec par puta.
E sada me zanima ono za gliste, ne vidim da ima, ali znam da treba da joj se da , jel nije mala za to.I ona ogrlica za buve ,kako reaguju buve jel beze kad ima ogrlicu ili uginu,jer ako beze ne bih bas volela.
Potpuni laik zato pitam.
Ako negde isto gresim, kazite dobro dosao svaki savet.
Mali je zavoleli, pa i mi iskrno pa bih je ostavila, a za wc zimi prebacili bi smo u kupatilo.

Ima manje-više svih uputstava o parazitima na temi Buve, krpelji i ostala gamad, na podforumu Pomoć, savet, nega. Ali ukratko, jako smo skoro svi ovde zadovoljni preparatom Stronghold koji deluje i na gliste i na buve, a nakapa se na vrat i onda se maca ne kvasi naredna dva dana. Ako nije čišćena od glista, možda nije zgoreg prvo je očistiti tableticom ili sirupom, dozom prema njenoj masi, a ako ima bve, nečim istretirati i ceo stan. Dalje, nema potrebe za kupanjem, naročito ne tako čestim, jer njihovo krzno je gusto i dugo se suši, četka i eventualno vlažna magična krpica su dovoljni dok mače ne nauči samo da se sređuje.

Našla si u gradu izbačeno mače koje inače ne bi opstalo? Go for it! :ok: Slažem se, duže žive u stanu jer su manje izložene raznim zdravstvenim i bezbednosnim rizicima tipa automobila, pasa, virusa, bakterija... Naravno, neophodno je da se maca steriliše jer im se tako olakšava i produžava život. (Moj magacinsko-dvorišno-poljsko-šumski mačak je kastriran i više nije frustriran kao ranije, dok je imao potrebu za parenjem cele godine, a ženke se terale samo jednom-dvaput godišnje a i tako birale drugog, većeg i jačeg mačka.)

Planiraš da usvojiš odnekud mače, namerno okoćeno tj. majčini vlasnici su je namerno pustili da se okoti? Edukuj ljude da je to pogrešno i potraži mače na ulici ili u azilu, privremenom smeštaju... Pun je fb mačića za udomljavanje.

I razmisli jesi lli spremna na svakodnevni rat sa dlakama i čišćenje posipa. I kupovinu istog, što nije mala stavka čak ni ako mačke izlaze. (Moja dvojica, jedan odrastao i jedan od oko 2 meseca, za noć potroše brat bratu 50 dinara posipa, ne smem da pomislim koliko bi me koštali da i preko dana idu u wc u magacinu.)

Imam iskustva sa mačkama tako da znam kako, šta i kad treba, samo nemam iskustva sa mačkama u stanu.
Nije problem ni pesak, ni hrana, ni sterilizacija kad za to dođe vreme, već što ne želim da držim nesrećnu životinju u stanu. Pritom imamo i psa koji je gnjavi, ne u smislu da je povređuje, ali je liže i slično što nju zna jako da iritira. Za sad ne pokazuje da je tužna ili tako nešto, ali plašim se da do toga ne dođe, jer je lakše udomiti mače od dva meseca nego mačku od godinu dana.
Inače mače je sa ulice stiglo sa krvavom stolicom i temperaturom nižom od normale.

Poslednja izmena:
Pa ona je preživela panleukopeniju u odmaklom stadijumu! :heart: To je znači mali borac, a najbitnije od svega će joj tokom života biti da bude uz novu "mamu" koja je spasila. Moj Ginger se već mesec dana (sutra će biti) ne odvaja od mene koja sam ga otrgla od čopora komšijskih avlijanera i mog Mirka koji ga je utešio i uzeo u zaštitu i od moje kuje s kojom se odmah posvađao.

Pa ona je preživela panleukopeniju u odmaklom stadijumu! :heart: To je znači mali borac, a najbitnije od svega će joj tokom života biti da bude uz novu "mamu" koja je spasila. Moj Ginger se već mesec dana (sutra će biti) ne odvaja od mene koja sam ga otrgla od čopora komšijskih avlijanera i mog Mirka koji ga je utešio i uzeo u zaštitu i od moje kuje s kojom se odmah posvađao.

I to me brine. Znam ja da osobu koja brine o njima zamene sa majkom, ali ova mala ide sa mnom i kad se tuširam pa bleji ispred vrata dok ja ne završim. Tako da ne znam. Nisam pametna.

Zanima me šta mislite o drzanju mace u stanu? Planiram da kupim rusku plavu zenku od 2 meseca koju bih drzala kod sebe u garsonjeri. Nikad nisam imala mace, pa me interesuje sta treba da joj obezbedim? Dobijam je sa papirima i vec naviknutu na posip. I posto studiram, koliki je problem da ostaje sama ponekad i satima, skoro ceo dan kod kuce.

Zanima me šta mislite o drzanju mace u stanu? Planiram da kupim rusku plavu zenku od 2 meseca koju bih drzala kod sebe u garsonjeri. Nikad nisam imala mace, pa me interesuje sta treba da joj obezbedim? Dobijam je sa papirima i vec naviknutu na posip. I posto studiram, koliki je problem da ostaje sama ponekad i satima, skoro ceo dan kod kuce.
Macka moze i danima da bude sama u stanu, kuci, pas nikako. Cak se preprocuje da kada ljudi nekuda putuju da se macka ili macke ostave u stanu/kuci,
da neko dolazi dva puta dnevno da ih obilazi, cisti, daje im hranu i vodu i da je sve ok. To neka ti za macku ne bude nikakva briga.
Za psa je deseta prica, ali ti uzimas macku:)

Nađa, skloni sve što bi moglo da je povredi (viđala sam po TV-šopovima one stvarčice za zaštitu kablova, raspitaj se ako imaš biljaka u stanu, ima li koja otrovna, zaštiti štekere onom zaštitom za bebe...), nabavi maci dovoljno zanimljivih igračaka, posudu za posip (zaljubila sam se u jednu sa duplim rešetkastim dnom, mislim da košta oko 2500, ako nađem link, postaviću posle), posude za hranu i vodu... Nemoj previše da se opterećuješ krevetićima, mačke najviše vole krevet svog čoveka i kartonske kutije. Grebalica bi bila OK, pogledaj po forumu, ima odličnih ideja i za pravljenje.

Zeznuta stvar to mišljenje, svako ima pravo na njega... Blajbi je deklarisani specista i rasista (prema životinjama), ne uzimati njegove opaske za ozbiljno! :banovati:

Udomila sam jesenas ulicnu macku.Odveli smo je kod veterinara, dobila je potrebne vakcine,i stvarno je voljena mazena i pazena :). E sad, meni djavo nije dao mira tj.bilo mi je zao da je stalno zatvorena i ja je malo pustim napolje ali ne samu , nego i ja idem polako za njom. I sad joj se osladilo! Stalno trci na vrata i mnjauce. Ne znam da li postoji neki nacin da je oducim od toga. A kad smo je doveli sa ulice, uopste nije trazila da ide napolje, cak je bila i na manjem prostoru, sad seta svuda po stanu .Sta da radim? :(

Ja imam stan u prizemlju-tako da mi je mnogo bolje i lakše da imam mačke.

Sve moje mačke su izlazile na terasu tj napolje kad treba da obave wc i obrnuto, i zaista nikada nismo imali bilo kakvih problema sa njima osim kad su bile bolesne. Desilo nam se da se mačak pred smrt šlogirao i tad je bilo problema, nažalost nakon toga je bio živ par nedelja i umro(stavili smo ga jednoga jutra u kućicu na terasu-uveče mi je upao neki mačak tu-mjaukao je borio se onako još u oporavku od šloga sa njim-ujutru nije bilo tog našeg mačka i nismo ga više nikad videli)

Da li neko od vas ima ugrađena vratanca za mačke?
U Srbiji baš i nisu popularna pa me zanima lično iskustvo nekoga ko ih ima.
Već dugo razmišljam da ih nekako ugradim na vrata između terase i kancelarije jer zbog mačaka cele godine moramo da držimo otvoreno pa bude hladno.
Koliko sam videla na TV, otvor kroz koji mace prolaze zatvara samo neka guma pa mi nije jasno da li otud duva promaja (kancelarija je minijaturna a vrata su odmah suprugu iza leđa).

Nigde ih nisam našla u prodaji, pa nisam imala priliku da pobliže ošacujem.
Verujem da dobro dihtuju oko rama koji se ugrađuje, to uostalom može i dodatno da se sredi, ali ona "zavesa" kroz koju mace idu nikako mi nije jasna.

Back