Poštovani, nova sam na forumu, registrovala sam se kako bih dobila pomoć u vezi sa svojim kućnim ljubimcima. Imam mačku staru godinu i po dana. Prvi put se omacila pre četiri meseca i dovela jedno mače. Napominjem, živim u kući, mačka i mače su moji ljubimci, hranim ih, čuvam i pazim, ali ne provode ceo dan u kući, s obzirom na to da je lepo vreme. Prošle zime je mačka provodila dane u kući, a noću je spavala u svojoj kućici u podrumu. Imajući u vidu da joj je mače (tačnije, mačak), već poraslo i da sam odlučila da ga zadržim, počinje da se javlja jedan problem. Mače je stalno tu, u dvorištu, dok mačka dolazi samo da jede i više ne spava u svojoj kućici. Ljudi koji su imali više iskustava sa mačkama su mi rekli da je ona napustila teritoriju, s obzirom na to da je on sada u centru pažnje (ili da barem ona tako oseća, iako mi ni u jednom trenutku nju nismo zapostavili). Planiram da izvršim sterilizaciju i mačke i mačka u narednih par nedelja, a veterinar je rekao da bi to i pomoglo u njihovom odnosu. Da li je neko imao slično iskustvo i da li je moguće zadržati ih obe, a da se ne tuku i da jedno ne trpi maltretiranje od strane drugog? Mačak je jako drag i umiljat, volela bih da ga zadržim, ali ne bih da izgubim nju, s obzirom na to da je imam duže. Hvala svima na savetima i pomoći.