jasteva
Početnik
- Poruka
- 6
Otvorio bih novu temu radi nalazenja ljudi koje interesuje tzv Istorijsko macevanje. U svetu postoji tradicija ovakvih klubova koji odrzavaju kontinuitet i formu borbenog macevanja chija je svrha bila ostati ziv i nepovredjen, za razliku od protivnika, dok je sportskim izmenama tehnika neshto dobila ,a neshto izgubila, pa moderna forma bash i ne lichi na borbu. Nedavno sam radio sechenje mete za Batodo (vari) peshadijskom sabljom umesto katanom. Veoma interesantno iskustvo za nekoga ko ima 15 -20tak god sportskog machevanja iza sebe; osetjaj kada zamahujesh sa kilo chelika nije bash isti kao kada to chinish sa savitljivih 600gr.
Pre sam imao prilike samo da vezbam prilichno teshkom konjichkom sabljom, ali samo radi izdrzljivosti i snage ( naravno ne na ljudima) i to sportsku tehniku (komentar: ne ide tako lako da vitlash kilo i po iz zgloba, ali shto se uradi podlaktica i rame....
).
Pre sam imao prilike samo da vezbam prilichno teshkom konjichkom sabljom, ali samo radi izdrzljivosti i snage ( naravno ne na ljudima) i to sportsku tehniku (komentar: ne ide tako lako da vitlash kilo i po iz zgloba, ali shto se uradi podlaktica i rame....