Maceha

zendeli

Elita
VIP
Poruka
17.475
Ima li neka ljepsa rijec za zenu koja je ulaskom u brak "dobila" djecu?Ja odbijam da me tako zovu,jer mi je to nekako jako ruzna rijec.Ima li neko od vas iskustva s tim odnosima?Kad se kaze maceha ja imam asocijaciju na zlu zenu,a ja to nisam i ne zelim da budem.

Nikad ti neces voleti tu decu kao sopstvenu, prosto zato sto nisu izasli iz tvoje utrobe.
Isto tako, usvojeno dete i svoje rodjeno nikad ne moze biti isto, priznao to covek ili ne, ko suprotno govori laze sebe i druge.

neki kazu POMAJKA sto je meni takodje ruzno
nekako mi najlepse neki nadimak koristiti. uopsten ili licni-svejedno. zar ne?

srecna vam Nova 2013. uz najlepse zelje :)

Nikad ti neces voleti tu decu kao sopstvenu, prosto zato sto nisu izasli iz tvoje utrobe.
Isto tako, usvojeno dete i svoje rodjeno nikad ne moze biti isto, priznao to covek ili ne, ko suprotno govori laze sebe i druge.
Koja pakost izlazi iz tebe , to nije normalno . Nije potrebno da ti nesto izadje iz utrobe da bi nekoga voljela .
Majka je ona koja odgoji , a ne rodi .Imao sam to prilike vidjeti svojim ocima kad je majka dosla da vodi u Australiju
petnaestogodisnju cerku . Ostavila je nju i njenog oca kad je bila mala . Dosla je po nju kao bogata , a djevojcica je provela
zivot sa ocem i pomajkom u iznajmljenoj kuci od blata .Pomajka joj je imala i rodjenog sina .Tek kod tog dogadjaja sam saznao
da joj nije rodjena majka , jer o tome nisu pricali niti se moglo primjetiti !

Glupo je zvati po imenu, kao da ste istog ranga, kao da si neko dete kao oni, ali ne želim da te uvredim ali tako ispada!

Mama, majka ili pomajka treba da te zovu, jer tako reč objašnjava šte ste vi njima, reč k'o reč jer ima značenje, jer ste preuzeli brigu i obavezu doživotno prema njima. Jer imate njihovog oca, onda ste njegova druga žena, onda vas zovu majkom. Kako otac tako majka. Danas pomodarstvo je smešno drugu ženu zvati mama ili maćeha kao znak nepoštovanja prema tebi ili si samu sebe tako nametnula. :)

Za mene maćeha nije zla žena, ima i dobre žene, zavisi od karaktera i ličnosti i naravno koliko imate ljubavi da bi im davala ljubav, na žalost ima majke koje su rađale decu pa ih ostave.

Ali ako ste vi tako dogovorili i da vam ne smeta ko nas šiša. :)

Ima li neka ljepsa rijec za zenu koja je ulaskom u brak "dobila" djecu?Ja odbijam da me tako zovu,jer mi je to nekako jako ruzna rijec.Ima li neko od vas iskustva s tim odnosima?Kad se kaze maceha ja imam asocijaciju na zlu zenu,a ja to nisam i ne zelim da budem.

Zivim sa ocem i njegovom drugom zenom ili sa zenom iz njegovog drugog braka. To mi zvuci zdravije:)
Tako zborim kad me pitaju

znaci automatski je odmah zla zena jer nije rodila tu decu? ne kapiram cemu taj post sad
kuma od mojih roditelja, tj. zena od tatinog kuma nije rodila njihovog sina
rodila ga je jedna druga zena koja nije ni do kolena kumi
kuma nema svoju decu a bila je prava majka tom, sada coveku.
Voli ga svim srcem i sve bi uradila za njega.
To koliko neko moze da zavoli "tudje" dete je individualno
a buduci da ima zena koje ni svoje dete ne vole kako treba, mislim da je glupo diskutovati
uostalom, ne moras voleti dete ko svoje rodjeno, da bi mu bio dobar roditelj

Ovo je potpuno negativan stav i ko tako razmislja bas zasluzuje da ga zovu maceha.Naravno da se moze voljeti i onaj koga nisi rodio.Sretna sam sto ne razmisljam na takav nacin .

pa ok ako ti tako odgovara..a jel mislis da ce te vremenom nazvati majkom i da se to u ovom slucaju zasluzuje?
U pricipu mi nije ni vazno kako me zovu,(osim mecehom z:))vazno mi je da vidim da mi se raduju kad smo zajedno,da smo opustene i da imamo zdrav odnos.Ne znam da li bih i ja nekog ko mi nije majka majkom zvala i to i ne ocekujem.Ne bih se bunila ni protiv toga,ako me s vremenom tako budu dozivljavale.

to je samo tvoja interpretacija te reci i nista vise, a ako zaista imate dobar i kvalitetan odnos nema razloga za nju. to sto ucitavas zlobu u neku rec ne mora da znaci da to rade i ljudi oko tebe pa da svi misle da si zla samo zato sto si maceha.
na kraju, to je ono sto jesi, nista vise ni manje - nisi im ni majka, ni drugarica, ni neprijatelj, niti ces to da postanes ako se rec kojom te zovu promeni.

inace sto se tice ovoga da se ne mogu voleti tudja deca je apsolutno netacno..jer znamo da mnogi ne znaju da deca nisu njihova i valjda svaki 4-5i muskarac odgaja tudje dete misleci da je njegovo..mozda nikad ni ne sazna a opet ga voli kao svoje...takodje desi se i zamena u porodilistu

Ima jedna mlada žena koju znam površno kada god vidi moju majku zove je 'mama' jer jako podseća na njenu majku, a ja ih gledam pa mi bude smešno i simpatično; i ne ljutim se. Ima isto jedna starija žena mene zove 'pile moje' kao što moja majka mene, jer oseća veliku naklonost prema meni.

U pricipu mi nije ni vazno kako me zovu,(osim mecehom z:))vazno mi je da vidim da mi se raduju kad smo zajedno,da smo opustene i da imamo zdrav odnos.Ne znam da li bih i ja nekog ko mi nije majka majkom zvala i to i ne ocekujem.Ne bih se bunila ni protiv toga,ako me s vremenom tako budu dozivljavale.

Meni maćeha nije ružna reč.

Odnos maćeha-pastorci zavisi od zilion stvari. Da li si udata za udovca ili razvedenog čoveka tj. da li tvoje pastorke imaju ili nemaju živu bilošku majku. Ako imaju, smešno je da te zovu majkom. Takođe odnos te žene prema tebi se reflektuje i na ponašanje pastorki prema tebi. Ako tvoj muž i njegova ex imaju prijateljski iskren odnos, i ti im aš veću šansu da u novom braku imaš što manje trzavicama.
Ako su deca ostala bez majke, umrla je, i to može biti komplikacija. Normalno je da će svoju pokojnu majku držati na pijadestalu i smatrati sveticom i neće im se dopasti da neka nova žena dođe i vršlja po kući njihove majke, spava u njenom krevetu, promeni nameštaj ili okreči zidove u drugu boju.
Onda su tu u igri i godine dece (mada ponekad odrasla deca mogu u strahu da će ostati bez nasledstva da ti prave probleme, kao što mlađa mogu biti ljubomorna i posesivna), stav koji tvoj muž zauzme, gomila situacija kada ćeš se naći između čekića i nakovanja i ako reaguješ na jedan način biće "ona je maćeha, ona ne razume" ili "previše im popušta jer želi da im se umili", pa onda familija, njegova, tvoja, familija bivše ili pokojne žene, zilion kamičaka u cipeli koji će te žuljati i nervirati te. Još ako se odlučiš da rodiš dete, ihaaaj, tek ćeš da se zabavljaš.
Ne želim da zvučim negativno, ali brak je dovoljno komplikovan i kada ste samo vas dvoje tu, i ponekad je jaaaako teško biti roditelj i sopstvenom detetu a kamoli tuđem koje, ma koliko vas voli, uvek vam može sasuti u facu "šta se mešaš, ti nisi moja mama". Sad, ko voli da veruje u idilu iz američkih serija "moja deca, tvoja deca i naša deca", ne branim mu. Samo smatram da u takav brak treba ući oprezno i sa svešću da od starta tvoje potrebe neće biti na prvom mestu. I potrebno je puuuuno ljubavi i veliko srce. Zato svako i nije za ulogu maćehe:)

ne znam za bolju al ima pregrst gorih...to treba vezbati za obostrano cascavanje:)

a matjia je zlo po difoltu :deda:

Tatina zena? Teta .... (pa ime)? Otkud znam..i meni je ruzan naziv maceha..naravno kad su macehe uvek pominjane u negativnom kontekstu..pocev od pepeljuge pa preko raznih filmova i td

Ух, тек сад ми дошло до свести да сам ја маћеха...z:cry:

Клинци (мада су већ тинејџери) ме зову ''мама Хелен'' или само именом, добро се слажемо, веома сам задовољна како су ме прихватили, не размишљам о томе да ли их волим, колико их волим и не поредим их са својом децом... Нема потребе.
Мени је највећа награда што обоје јако воле да долазе код нас, што се ту опуштено и домаће осећају, што се и ја у њиховом присуству осећам потпуно прородно, нормално, што су лепо прихватили нас као пар и што се добро слажу са мојом децом....и то је то!z:)

Back