Macak grize rep

Nada Durmic

Početnik
Poruka
1
Da li neko moze da mi da neki savjet.
Moj macak ima 9 godina, ne izlazi vani, do sada nije imao nikakvih zdravstvenih problema, i odlicno izgleda.
Od prije nekog vremena je poceo da se igra tako sto bi ponekad ganjao svoj rep.
Prije par dana je medjutim sam sebe ujeo za vrh repa i raskrvario ga. Ne znam da li je nastavio da ganja rep jer ga je boljela rana na repu ili je umislio da rep nije dio njega, ali nakon toga je poceo da ga ujeda stalno. Pokusavali smo na sve moguce nacine da ga zabavimo i odviknemo od toga, ali ne pomaze.
Kupili smo mu okovratnik da bismo ga sprijecili da se nastavlja ujedati, ali od toga je potpuno pobjesnio.
Vodili smo ga veterinaru koji je ga je detaljno pregledao, rekao da problem nije fizicke, vec psihicke prirode i predlozio amputaciju repa.
Ja se nikako ne zelim odluciti za tu opciju, i zelim pokusati bilo sta drugo sto bi mu moglo pomoci.
Rep mu je trenutno previjen, stavljen mu je zavoj koji ga jos vise nervira i on nastavlja de se povrijedjuje. Ne znam sta da radim, cula sam za antidepresive koje propisuju mackama u slicnoj situaciji, pa me interesuje da li je neko imao slicno iskustvo i sta bi moglo pomoci.
Ja trenutno ne znam kako da mu pomognem.

Prvi put za to čujem kod mačke, mada smo imali nekoliko pasa ove godine sa tim problemom. Amputacija je bila jedino adekvatno rešenje, ma kako radikalno zvučala. Ako mačak ne izlazi napolje bez nadzora, toplo preporučujem da poslušate veterinara. Inače, svi ti psi su bili iz ruralnih područja, sa oboda šuma, neki čak i radni goniči poput brak jazavičara, gde god se vlasnik složio, kupirali smo rep, kod onih koji nisu pristali, psi su jednostavno propali i pored svih mogućih antibiotskih, kortizonskih, vitaminskih i antiparazitskih tretmana. :(

Čini mi se da mačka ne kapira da je taj rep deo nje, pa zato grize. Povukla sam macu za rep, ali tako da ona vidi šta radim, jeste mjaukala i pobegla, ali je skapirala da to što juri i grize je deo nje, pa je prestala.

Back