Da li je normalno da mačka, dok je u teranju, prvo mjauče da privuče pažnju, a kad je mačori pojure, pobegne u kuću?
Imam mačku (udomljena) koja nije sterilisana. Teranje joj je počeli čim je napunila 6 meseci, pa sam je držala zatvorenu kad ima fazu. U međuvremenu je malo odrasla, pa sam je pustila da za vreme teranja krstari dvorištem i privlači pažnju, da bi maca mogla da omaci par mačića. Međutim, ona po čitav dan (dok je budna) mjauče pored kapije i doziva mačore iz komšiluka (oni ne mogu da se uvuku preko ili ispod kapije, pa se vrpolje sa ulične strane). Jedan od mačora je uspeo da se preko drveta prebaci na krov pa kod mene u dvorište, ali kad je pojurio mačku, ona je pobegla u kuću i nije izlazila tog dana nikuda. Sledeći put sam je uzela u ruke i iznela na ulicu, a ona kad je videla par mačora tamo, istrgla mi se iz ruku i pobelga ponovo u kuću.
Ovi mačori što su nju jurili su komšijski i nisu naročito uredni, a mislim i da imaju buve, pa sam predpostavila da je zbog toga, ali mi veterinar kaže da mačke ne razmišljaju tako.
Inače, mačka normalno jede, puno trči, penje se, igra, mjauče, u dvorištu nema nikakve neprijatelje koji bi je ugrozili, lovi guštere i gliste, ... naizgled je normalna.