M Ž odnosi u medijima

@ Hellen

Komentar je sasvim na mestu, samo nisam htela da cepidlačim. Ipak je ovo forum.

@ Patak

Svakako da priznajem da postoje razlike u rodnim ulogama (Hellen je to lepo objasnila, pa da budemo terminološki precizni), ali to uopšte ne znači da su ''prirodno'' date, da su jednom zauvek. Citiraću sebe: ''...dete koje, recimo, kao muški uzor ima oca koji nije tradicionalista, skoro da uopšte neće moći da razume, neće biti svesno ponašanja i shvatanja nekog prosečnog pater familijasa. Verovatno se neće ni snalaziti najbolje u okruženju takvih ljudi.'' Mislim, kad čitam ono što pišeš (i da shvatam to kao ispravno stanje stvari), mislila bih za sebe da sam, u najmanju ruku, hermafrodit, ako ne osoba sa sekundarnim ženskim polnim odlikama i XY strukturom hromozoma (a odrastala sam u kompletnoj porodici). Veruj mi, ne snalazim se najbolje među ultra patrijarhalim ljudima, ali naučila sam da ih obradim

Ok, odrastanje u porodici sa oba roditelja svakako jeste najbolje za dete, to niko ne spori, ali nije nužno da bi dete postalo normalna osoba. Mislim, mama koja je mazohista i tata sadista su izrazito harmonična kombinacija, ali to nikako nije dobar uzor. Skoro sam gledala ''Pobunu na brodu Baunti''. Jesi gledao? Situacija kad Brando odbije udvaranje i seks sa poglavičinom ćerkom, što ovaj shvati kao smrtnu uvredu... Kako pripremiti dete na takve situacije? Kako pripremiti dete na situacije, karakteristične za neke kulture, da žena treba da rodi dete da bi se uopšte i mogla udati? Da su rodne uloge tako nepromenljive, urođene, svet ne bi mrdnuo odande odakle je počeo. Ok, kapiram da je crno - beli svet lakši za snalaženje, ali mnogo toga se propusti, ne prepoznaš čoveka u svojoj suštini.

Kad već ne pitaš, reći ću ti (ovo je u kontekstu tvog komentara da su žene ranije birale muškarce na osnovu inteligencije, a da su danas glavni pokazatelji iste razne fore i fazoni). Najinteligentiji su studenti psihologije (cirka - 97% su devojke). Doduše, u zadnje vreme se na prvom mestu stalno smenjuju sa studentima ETF - a. Hmmmm, šta to govori o funkcionisanju muškaraca i žena?

I odrastao čovek se vezuje za razne trice i kučine. Trenutno sam didaktički nastrojena, pa hajde ukratko: shvatanje krize (tj. da li će neki događaj izazvati pometnju u životu osobe ili ne): nešto se desi - na osnovu trenutne situacije i prethodnog iskustva, osoba tom događaju pripisuje neko značenje (problem, izazov, pretnja) - pokušava da izađe na kraj sa tim što se dešava (coping mehanizmima) - dolazi do razrešenje problema ili pojave krize. Pročitaj knjigu Jelene Vlajković, ne sećam se tačno kako se zove, valjda ''Krize i njihovo prevazilaženje''. Uglavnom nije tačno da će dete preseljenje traumatizirati dete. Bokca mu, ni moja mačka (standardno smatrna za teritorijalnu živuljku) nije bila istraumirana preseljenjem - ''njeni ljudi'' su bili tu!

Tuzni_patak:
Tu ostaje šok , samo što to nije katastrofalna nesreća pa da se sad oko toga pletu traume...ali čim se raskida neka utvrdjena veza tu ima šoka....
Druga je stvar život u beogradu kao podstanar, gde se deca sama neizgradjuju u smislu veze sa svojim prostorom....ali ta veza postoji kod mnogih ljudi....i mnoge dece....i kao nagon.....
Ček', Patak, je li to hoćeš da kažeš da se deca čiji su roditelji podstanari rađaju napravljena od nekog drugačijeg štofa? Rođena su sa priručnikom ''Moving Out for Dummies''? Izvini na ironiji, ali jedna od omiljenih disciplina mi je.

Za havalius,
Ne razumem ja tu tvoju negaciju.
Negacija od P*Q nije (1-P)*(1-Q),tj meni to sve izgleda kao demagogija....
Recimo pretvaranje rečenice Detetu trebaju oba roditelja da bi sagledalo dipolarne poglede na svet u rečenicu (Nije tačno) da će svako dete u kompletnoj porodici imati primer savršene primene dipolarnih pogleda na svet....
To meni sve izgleda kao namerno pravljenje logičkih greški radi demagoških ciljeva....
I onda , ako se to ponovi više puta, obično više ne učestvujem u dijalogu.

Za hellen,
baš evo gledam u vezi polnih i rodnih društvenih uloga u psihološkim knjigama i u ovima koje ja imam se koristi polna društvena uloga, a nigde se ne pominje rodna....

U vezi štrajka jezičara i primera promene glagola trebati, možda će za njima štrajkovati i filozofi jezičari.....

Tuzni_patak:
Recimo pretvaranje rečenice Detetu trebaju oba roditelja da bi sagledalo dipolarne poglede na svet u rečenicu (Nije tačno) da će svako dete u kompletnoj porodici imati primer savršene primene dipolarnih pogleda na svet.....
Ne, Patak, TI insistiraš na tome da su detetu neophodna oba roditelja kako bi sagledalo bipolarne poglede na svet. Ja samo kažem da to nije tačno, jer roditelji ne moraju nužno usvojiti rodne uloge karakteristične za sredinu u kojoj žive, a time ih i adekvatno usaditi u svoju decu i stvoriti racionalne muškarce i iracionalne žene.

Tuzni_patak:
Za hellen,
baš evo gledam u vezi polnih i rodnih društvenih uloga u psihološkim knjigama i u ovima koje ja imam se koristi polna društvena uloga, a nigde se ne pominje rodna....

U vezi štrajka jezičara i primera promene glagola trebati, možda će za njima štrajkovati i filozofi jezičari.....
Tačnije, govori se o polnom i rodnom identitetu, a uloge su njihov deo.

Tuzni_patak:
.....bez obzira što ona upravo beži i ne beži od takvog muškarca.....
Beži beži, veruj mi... Ne vidim da je taj tvoj Valjevac isfeminiziran time što "ona odlučuje šta sa parama" (da izostavimo deo gde ona svoje pare i nema, a da ih ima ne bi ih svakako trošila bez njegovog izričitog odobrenja... Poznajem Valjevce prilično :)
Zašto bih ja nazvala isfeminiziranim običnog Balkanoida?
Tako da samohrane majke , koje inače pokazuju veće interesovanje prema pljuvanju muškaraca nego za ovu dodatnu potrebu prema svojoj deci (a pokazano dosta puta na forumu)
Čisto da razdvojimo pojmove napada i odbrane. Bilo bi jako lepo od tebe da mi ponudiš 20 linkova na post koji pljuje muškarce... vrlo bitno - da ta osoba ima preko 100 postova i bilo bi super kada bismo još znali da je samohrani roditelj... ali ja sam prilično sigurna da je taj uslov nepotreban, jer na forumu ima dosta feminističkih ispada, ali kao ono što jesu - odbrana (položaja) žene, ne pljuvanje muškaraca. Sumnjam da ćeš naći ijedan post koji pljuje muškarce, posebno pod tvojim uslovima.
Ili ću smatrati ovo, ne tvojom greškom, već zlonamernom laži...

Ono što mene zanima, povodom tvog stručno-nestručnog izlaganja o odgoju deteta..... Kako kategorisati one koji rastu bez oba roditelja? Pošto ovima fali, recimo, otac... el ovima po domovima i što žive od rođaka do rođaka fali pol, uopšte? :shock:

http://mina.3-hosting.net/forum/index.php?sid=c5770699f5207326439228ea9691f18e
anitorp-1.gif

Back