Lužnička vurda

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.741
Da ukradem pasus iz jednog članka

"Da nema gastronomskih manifestacija na kojima su u prvom planu jela iz krajeva u kojima se one organizuju, ovaj lužnički specijalitet bio bi poznat samo žiteljima Lužnice, Pirota, Zaplanja i okolnih sela i varošica. Ovaj autentični proizvod, čija se receptura vekovima prenosi s kolena na koleno, već je označen kao lužnički brend i gastronomsko otkriće 21. veka."

1707289938405.png

Jeo, ali nisam nikad probao da pravim. Da li je neko?

kad sam gledao da li ima nešto na netu., vidim na vikipediji ima Urda, navodno albanski sir a svi od njih ti preuzeli. Navodno Srbi to zovu Vurda... smješni su :)

Evo kako izgleda njihova urda koja blage veze nema sa vurdom koju ja reklamiram ovde

1707290188533.png

U nekim krajevima, kad se mleko onako zgruša, tipa staviš da se kuva, a pred vrenje počne da se mestimično zgrušava, kaže se da se provurdalo. Naravno, pričam o pravom mleku od prave krave, ne iz tetrapaka.
Zgrušava se dodavanjem kiseline: limun, sirće, limuntus.
Ponekada tako napravim. Može kupovno mleko.

Ove godine sam punila i ukiselila 2 tegle paprika ali sa kupovnim sirom..

Zgrušava se dodavanjem kiseline: limun, sirće, limuntus.
Ponekada tako napravim. Može kupovno mleko.

Ove godine sam punila i ukiselila 2 tegle paprika ali sa kupovnim sirom..
Kupovno mleko zapravo i nije mleko, ali dobro, nije to tema. Pojava koje sam se setila je kad se slučajno desi, ne znam zašto. A i kad se doda sirilo ili kiselina, u principu je isto, neka vrsta vurdanja pre nego što se stavi na ceđenje.

Kupovno mleko zapravo i nije mleko, ali dobro, nije to tema. Pojava koje sam se setila je kad se slučajno desi, ne znam zašto. A i kad se doda sirilo ili kiselina, u principu je isto, neka vrsta vurdanja pre nego što se stavi na ceđenje.
Kupujem uvek trajno mleko, flaširano retko kada.
Kada kiselim, ili za ovo, kupujem mleko u kesama, još uvek ga ima u lokalnom marketu ( njemu datum upotrebe nije beskonačan, cenim da je koliko - toliko prirodno(

Da ukradem pasus iz jednog članka

"Da nema gastronomskih manifestacija na kojima su u prvom planu jela iz krajeva u kojima se one organizuju, ovaj lužnički specijalitet bio bi poznat samo žiteljima Lužnice, Pirota, Zaplanja i okolnih sela i varošica. Ovaj autentični proizvod, čija se receptura vekovima prenosi s kolena na koleno, već je označen kao lužnički brend i gastronomsko otkriće 21. veka."

Pogledajte prilog 1495065

Jeo, ali nisam nikad probao da pravim. Da li je neko?
Moja baba je to pravila al kako- ne znam. Mnogo lepo.Potrebno je punomasno mleko,ovčje mleko, domaće da bi bilo kvalitetnije i ukusnije. Zanimljiva je i kombinacija sa seckanim orasima i/ ili paprikom isečenom na jako sitne komadiće.

Back