Lupetanje

Poruka
13.020
Omijljena etiketa na forumu za druge forumase kad se zeli ..... (dodati po zelji - sta) .............

Sta mislie o upotrebi ovog izraza koji se evo toliko odomacio da ga ima u svakoj kontroverznoj temi?

Meni to lici na krajnje nevaspitanje i nepostovanje drugih sapisnika foruma.

Koristite li ga? ako da, kad i zasto? ili jos bolje, sta neko misli da ce biti reakcija druge strane na takvu izjavu?
Kako reagujete kad vam neko prisije takvu etiketu? Da li se preispitujete ili idete u protiv napad?

Omijljena etiketa na forumu za druge forumase kad se zeli ..... (dodati po zelji - sta) .............

Sta mislie o upotrebi ovog izraza koji se evo toliko odomacio da ga ima u svakoj kontroverznoj temi?

Koristite li ga? ako da, kad i zasto? ili jos bolje, sta neko misli da ce biti reakcija druge strane na takvu izjavu?
Kako reagujete kad vam neko prisije takvu etiketu? Da li se preispitujete ili idete u protiv napad?

To je nevaspitanje, ne razumem zašto se ljudi tako ponašaju..a kada njima neko slično kaže, napiše, onda kukaju.

To je nevaspitanje, ne razumem zašto se ljudi tako ponašaju..a kada njima neko slično kaže, napiše, onda kukaju.
sta znam, kao da nisu naucili onaj osnovni eticki pristup: nemoj da cinis drugima ono sto ne zelis da se cini tebi
ali tu negde krece i razlika - u izrazu.
lupetanje po mom misljenju u kontekstu u kome se i danas koristi, ima stariji oblik (misli se na znacenje: neko ne zna sta prica) koji je bio ovakav:
'lupa kao maksim po diviziji' - ovo je sad verovatno arhaicna konstrucija sa referencom na 1sv rat.
Nisam decenijama cuo taj izraz da ga neko upotreblja - ali on se izgleda pretvorio u meksi oblik 'lupetanje' 'lupeta' 'lupetas', tako da to dodje kao simpaticno cak, i tako ga izgleda shvata mladja generacija u istom znacenju. Neko ko je koristio staru referencu moze primetiti istu dozu nepostovanja sagovornika.

ne znam meni ne smeta kad mi neko kaže da lupetam..prvo zato što to i volim da radim...drugo zato što svako ima pravo da misli i oseća o meni i mojim rečima i delima šta god hoće
Ako se zezaš onda je normalno da ti ne smeta. Ali ako pišeš ozbiljno, iskreno, veruješ u to i neko te tako poklopi (on je taj koji lupi). Kažeš da ti ne smeta, ok, ali koja je poenta vašeg daljeg razgovora?
Po meni nema svrhe reći nekom da lupa čak i ako to misliš. Jer prvo sebe čovek spušta i treba da se pita zašto ulszi u raspravu s nekim ko lupa. A saopštavanjem njemu da lupa neće ga motivisati da promeni priču u nelupanje.

Koristim ponekad
Obično kad mi šikne bes

Postoji stara izreka "Nije bitno šta priča, već ko priča". Iz tog ugla može da se posmatraju rečenice "Ti lupaš". " Neću da slušam tvoja lupetanja".

Obe rečenice su uvredljivog karaktera, ali.. Kada mi neko ko zna mnogo više od mene u nekoj oblasti kaže da "lupetam" razmislim..

Taj neko možda spontano kaže "Lupetaš" pa ispriča ono što zna. Ne zameram.

Sa druge strane, jako me nervira kada mi neko ko zna manje od mene, ili nema znanja o nečemu kaže "Nemoj da lupaš".

Vređaju i ti koji su obrazovaniji od nas i vređaju oni drugi koji ne poseduju znanje u nekoj oblasti.

Kakvi su to ljudi?

Da li su umišljeni, da li vole da se ističu, da li vole da ponižavaju druge ljude?

Postoji stara izreka "Nije bitno šta priča, već ko priča". Iz tog ugla može da se posmatraju rečenice "Ti lupaš". " Neću da slušam tvoja lupetanja".

Obe rečenice su uvredljivog karaktera, ali.. Kada mi neko ko zna mnogo više od mene u nekoj oblasti kaže da "lupetam" razmislim..

Taj neko možda spontano kaže "Lupetaš" pa ispriča ono što zna. Ne zameram.

Sa druge strane, jako me nervira kada mi neko ko zna manje od mene, ili nema znanja o nečemu kaže "Nemoj da lupaš".

Vređaju i ti koji su obrazovaniji od nas i vređaju oni drugi koji ne poseduju znanje u nekoj oblasti.

Kakvi su to ljudi?

Da li su umišljeni, da li vole da se ističu, da li vole da ponižavaju druge ljude?
Nekako bi svi mi hteli a budemo pametniji, obrazovaniji, prakticniji, snalazljiviji, da znamo bolji vic, da nasa prica bude bolja. Nekad to ima ukus smesno-tuzno. A inace gotovo da bi mogao da se zakunem da je takav pristup ustvari ad hominem.

Back