Moje ime je Đurđija.
Poznat
- Poruka
- 7.293
Arhitektonski dizajner Amei Kandalgaonkar kreirao je prikaz "Kuće unutar stene", koncepta za modernističku betonsku kuću izgrađenu unutar džinovske stene.
Kandalgaonkar, rođen u Mumbaju, sa sedištem u Šangaju, dizajnirao je kuću da bude savremeni obrt u arhitekturi nekropole Madain Saleh, UNESCO-ve svetske baštine u Saudijskoj Arabiji.
Madain Saleh je izgrađen u prvom veku uklesivanjem grobnica sa složenim fasadama u stenu od peščara.
„Kada sam prvi put video slike arhitekture uklesanih grobnica, znao sam da moram da je koristim kao inspiraciju u arhitektonskom projektu“, rekao je Kandalgaonkar.
„Postoji ogromna količina arhitektonskog nasleđa koje su nam ostavili prošli graditelji i verujem da su uradili odličan posao integrisanja izgrađenog okruženja u prirodne elemente."
Kandalgaonkar je dizajnirao "Kuću unutar sten" tako da izgleda kao da je iznikla iz stene. Monumentalni ulazni deo u prizemlju povezuje se sa širokim, pravougaonim stambenim prostorom otvorenim za vazduh duž cele spoljne strane. Sirove betonske ploče se uklapaju oko stenovitih izbočina.
Terasa je na vrhu ovog opsega, što vodi do višljeg niza terasa i bazena koji se nalazi na vrhu izbočine pored zasenjenog penthausa.
Ova terasa vodi duž vrha stene do drugog bazena sa staklenim zidovima i dnom koje se spušta sa ivice stene.
„S obzirom na vizuelnu složenost stena u Madain Salehu, bilo je imperativ da se koriste jednostavne ravni i kocke kako bi se postigla vizuelna ravnoteža“, rekao je Kandalgaonkar.
„Pokušao sam da zadržim vizuelni efekat gledano u nivou očiju koliko god je moguće minimalnim i tek kada se posmatra iz ptičje perspektive, otkriva se pravi obim intervencije."
Konceptualna arhitektura može pomeriti granice mešanja prirode i dizajna.