Лукашенко у дводневној посети Србији

cave man

Buduća legenda
Banovan
Poruka
29.314
Председник Белорусије Александар Лукашенко допутоваће данас у дводневну посету Србији, током које ће разговарати са председником Србије Томиславом Николићем а биће потписано и више споразума.
http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/lukasenko-u-dvodnevnoj-poseti-srbiji_494070.html
ovo ce naneti nemerljiv udarac evropskom putu Srbije:sad2:

Кога на овом свету боли патка што се састају Тома Диплома и Лукашенко да циркају томовачу?

pa vas europevce

Посланик Нове демократске странке Mарко Ђуришић jе, упућуjући питање премиjеру Александру Вучићу, у Народној скупштини, тражио да влада каже да ли су им важнији односи са Александром Лукашенком или са Ангелом Меркел, истичући да Србија не треба да има дипломатске односе са Белорусијом, јер то угрожава односе са ЕУ, односно, Ђуришић тврди да посета Лукашенка руши углед Србије.
http://www.pravda.rs/2014/06/10/djurisic-nds-lukasenko-rusi-ugled-srbije/

.
АЛЕКСАНДАР ЛУКАШЕНКО: КАКО СМО САВЛАДАЛИ ПРОБЛЕМЕ СА КОЈИМА СЕ ДАНАС СУОЧАВА СРБИЈА

Ваш претходни председник крио се од мене кад сам долазио у посету. Хтео је да се негде нађемо тајно иза ћошка. Ја сам одговорио: „Нека, хвала!”

У последње четири године робна размена између Србије и Белорусије повећала се четири пута и достигла двеста милиона долара, каже у интервјуу за „Политику” председник Белорусије Александар Лукашенко, који у среду стиже у званичну посету Србији. Према његовим речима, Србија практично већ живи у ЕУ, са свих страна је њоме окружена, али може да гради добре односе и са Русијом и Белорусијом јер „треба наћи начин поступања који неће разочарати ни Исток ни Запад”. „Ја се надам да у ЕУ схватају да ми имамо дугу традицију, да наши народи желе да сарађују, па и економски. Зато мислим да ту не би требало да буде никаквих проблема, ако ЕУ наступа добронамерно”, додао је Лукашенко. Председник Лукашенко сматра да Србија треба смелије да крене према истоку: „Ја разумем ваше бојазни, разумем и жељу да постанете чланица ЕУ, и то ће се можда и десити. Али десиће се сутра, а људи хоће боље да живе данас.”

Земљама као што су Белорусија и Србија није увек лако да нађу средње решење које никоме не смета.

Велике земље или заједнице, као што су ЕУ, Русија, Америка или Кина, доминирају светом. Наравно, они своје интересе остварују разним средствима науштрб малих, средњих и слабих држава. Такве земље, као што су Србија, Белорусија или Украјина, налазе се, како они то воле да кажу, у зони њихових интереса. Ја им обично кажем: „Момци, смирите се, ваљда су то прво наши интереси.” Најважније је да се не стварају непотребни проблеми. Нама је успело да останемо стабилни јер је наш народ такав да није допустио да се сударе усијане главе. Ово што се данас дешава у Украјини јесте братоубилачки рат. Кад код нас дође неко из Србије, ми га примимо као блиског госта. Ако нам дође Американац, ми с њим заинтересовано попричамо и пријатељски га примимо.

Овде у Минску се види да се привреда развија. Нема незапослености, не види се сиромаштво. Како вам је успело да то постигнете у условима светске економске кризе?

— Ми смо се за нашу привреду изборили пре двадесет година. Тада смо и ми имали велике проблеме, сличне онима са којима се суочава Србија. Скоро све фирме су нам биле затворене. Нисмо имали довољно хране. Данас извозимо прехрамбене производе за седам милијарди долара, али у то време нисмо имали довољно ни за себе. Дешавало се да у Минску залихе брашна спадну на два до три дана печења хлеба. Зато смо одлучили да ћемо прво наше фирме подићи са колена, пустити их да раде и да производе. А с обзиром на то да те производе треба да продају на светском тржишту, ми смо улагали у њихову производњу. Ако би се негде појавио неки новац, ми смо га улагали у привреду. Примера ради, само током претходне четири године, током последњег петогодишњег плана који се завршава следеће године, ми смо у модернизацију производње у нашим фирмама уложили тридесет милијарди долара. Избегли смо корупцију огромних размера која увек прати масовну приватизацију и комадање народне заоставштине.

Белорусија можда није дозволила мешање са стране, али Запад вас врло често оштро критикује. О вама свашта може да се прочита у западним медијима и називају вас разним именима. Да ли вас то вређа?

— Не вређа ме. Само ми је жао што се таквим методама води не борба, него рат, прави рат против држава као што је Белорусија. Ја се не љутим. Осим тога, већ сам се навикао. Забранили су Лукашенку улаз у ЕУ. Нека су. И ваш претходни председник крио се од мене кад сам долазио у посету. Хтео је да се негде нађемо тајно иза ћошка. Ја сам одговорио: „Нека хвала! Одморите се и не брините, ја не инсистирам да се негде по ћошковима срећемо.” Најважније ми је да млада мама може увече касно да извезе дете у колицима у шетњу, а да се не плаши да ли ће јој злотвори нешто урадити. Да породице нормално живе и да се рађају деца. То ми је далеко важније од тога да могу да одем у ЕУ и да се тамо смешкамо једни другима. Ако хоћеш да живиш мирно, остави суседе на миру и не подмећи пожар код њих. Европа се освестила и почиње то да схвата. Чак и са мном су почели да се поздрављају и разговарају. Понављам, спреман сам да у интересу белоруског народа са било ким разговарам. Али за ову територију одговарам ја, исто као што Меркелова одговара за Немачку или Коморовски и Туск за Пољску.

Цео интервју на:
http://www.standard.rs/zeljko-cvija...ли-проблеме-са-којима-се-данас-суочава-србија
.

Председник Белорусије Александар Лукашенко допутоваће данас у дводневну посету Србији, током које ће разговарати са председником Србије Томиславом Николићем а биће потписано и више споразума.
http://www.rtv.rs/sr_ci/politika/lukasenko-u-dvodnevnoj-poseti-srbiji_494070.html
ovo ce naneti nemerljiv udarac evropskom putu Srbije:sad2:

Kad nam se gospon prvi vrne od Merkelove,ubrzo cemo videti na sta je ponizno pristao,a cisto sumnjam da ce se odluciti za"zadavanje udaraca"EU:Nemac postuje svog protivnika koji mu se suprotstavi,a sa gnusanjem gleda na poniznost.A nas gledaju sa gnusanjem samim tim sto se od nas trazi da promenimo svest(sto je nemoguce,a to i sami znaju)a to nam ni Turci trazili nisu.

Лукашенко у дводневној посети Србији

Добро нам дошао.
Чујем и да Лавров ускоро стиже у Србију, изгледа је почело надметање за ЕПС. А Вучић је у Немачкој... Биће неизвесно...

Добро нам дошао.
Чујем и да Лавров ускоро стиже у Србију, изгледа је почело надметање за ЕПС. А Вучић је у Немачкој... Биће неизвесно...

ako je otimacina oko epsa, a sumnjam da je to u pitanju, jer mali je to zalogaj da bi se kancelarka nemacke i ruski ministar inostranih poslova petljali u to......odgovor je jednostavan..uvek treba pre prodati nemcima nego rusima. Nemci procene, i posteno plate ako im nesto treba.........rusi bi opet na mufte i na foru.....ono, prica o braci i te gluposti........

Umesto spuštene rampe na aerodromu koju su mnogi očekivali, beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko dočekan je u Beogradu uz najviše počasti.
Predsednik Belorusije polaže venac na spomenik Neznanom junaku na Avali

Uprkos uverenju da je Lukašenku kao i još oko 160 beloruskih zvaničnika vlast u Beogradu, pridružujući se sankcijama koje je EU uvela protiv predsednika Belorusije, zabranila ulazak u Srbiju, to izgleda nije slučaj. Vlada Srbije, naime, nakon što se 2012. godine pridružila sankcijama protiv Minska, nije sprovela i prateću proceduru kojom bi uvela mehanizme za sprovođenje restriktivnih mera prema pojedinim zvaničnicima Belorusije.

Da li je u pitanju samo zaboravnost tadašnjih vlasti ili nešto drugo, niko sa sigurnošću ne može da kaže - ni tadašnji premijer Mirko Cvetković koji se ne seća svih detalja, ni tadašnji direktor Ministarstva spoljnih poslova Borislav Stefanović. Tadašnji generalni sekretar Vlade Tamara Stojčević čak i tvrdi da je, nakon provera, utvrdila da o tome nikada nije bilo reči na Vladi.

Pridružili se deklaraciji EU

U toku 2012. godine Srbija se, kako je to u januaru 2013. saopštilo MSP, pridružila u četiri deklaracije EU u vezi sa “restriktivnim merama protiv Belorusije”.
- Poslednjom deklaracijom potvrđene su i neznatno proširene restriktivne mere na lica koja ozbiljno krše ljudska prava, vrše represiju nad civilnim sektorom, slobodnim medijima i opozicionim partijama, ali i neposredno profitiraju od vladajućeg režima u Belorusiji - navodi MSP. Nigde se, međutim, ne spominje na koga se to konkretno odnosi.

Tu je pravnu prazninu, očigledno, iskoristio srpski predsednik Tomislav Nikolić kada je odlučio da ugosti Lukašenka, kojeg je februara 2013. godine odlikovao i Ordenom Republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa.

Jedan od ministara u vladi Mirka Cvetkovića, koji je želeo da ostane anoniman, kaže, međutim, da se “Srbija pridružila merama protiv više lica, među kojima je i Lukašenko”.

- A kako je moguće da on sada dolazi pitanje je za predsednikov kabinet, koji i organizuje posetu - kaže sagovornik “Blica”.

A i predsednikov savetnik i nekadašnji šef diplomatije Ivan Mrkić tvrdi da Vlada nikada nije konkretizovala priču o sankcijama Belorusiji.

- Srbija jeste podržala deklaracije EU kojima su uvedene sankcije Belorusiji, ali ih mi nikada nismo sproveli. Naše nacionalno zakonodavstvo ne poznaje mehanizme za to, niti je naša vlada o tome odlučivala - kaže Mrkić za “Blic”.

S druge strane, postavlja se pitanje da li je Srbija izigrala EU, s obzirom na to da je sankcije Minsku uvela pošto je na to bila obavezana ugovorom o slobodnoj trgovini sa Unijom.

Predrag Simić, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka, međutim, ocenjuje da Srbija, a pre svega Aleksandar Vučić, trenutno uživa zaštitu Angele Merkel i najmoćnije zemlje u Evropskoj uniji.

- Tako će biti još neko vreme ukoliko ne budemo ponavljali ovakve stvari. U suprotnom, deliće nam packe, kao što se desilo u slučaju napada na OEBS kada je reagovao šef delegacije EU Majkl Davenport - objašnjava Simić, i dodaje da EU nije uvek principijelna.

On podseća i da su devedesetih godina bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i šef francuske diplomatije Iber Vedrin u Srbiji bili osuđeni na 20 godina zatvora, pa ih posle petooktobarskih promena, kad su došli u Beograd, niko nije uhapsio.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nastavlja danas dvodnevnu posetu Srbiji, a na dnevnom redu su razgovori sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i potpisivanje više sporazuma.

Kirbi: Svako štiti svoje interese

Ambasador SAD Majkl Kirbi izjavio je da svaka zemlja ima sopstvenu spoljnu politiku i interese i da on nije u poziciji da odlučuje o tome koliko bi prijatelja Srbija trebalo da ima. Povodom istovremenih susreta Aleksandra Vučića sa Angelom Merkel i Tomislava Nikolića sa Aleksandrom Lukašenkom on kaže da svaka zemlja treba da se trudi da zaštiti svoje interese i da ima što je moguće više prijatelja.

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/4...liumesto-zabrane-ulaska-pocasti--za-Lukasenka

Ovi stvarno ne znaju sta rade. Rusija sve prati. Cekaju nas. Ako misle da ce prijemom Lukasenka da Rusiji zamazu oci, grdno se varaju. Cirkus.:hahaha:

А можда господари Србије желе да седе једним дупетом на две столице, па су зато ово урадили.

Мисле..."Тито је седео на две столице па било 100 прдседника држава на његовој са'рани. Ако и ми седимо на две столице, бићемо цоол као Тито!"

Back