na drugoj strani:
In Japan, there is currently no mandatory regulation requiring the iodization of salt due to the country's naturally high iodine intake from seaweed consumption, meaning that commercially sold table salt in Japan is generally not iodized; this is primarily governed by the Food Sanitation Law, which does not designate iodized salt as an approved food additive unless specifically permitted by the Minister of Health and Welfare based on safety evaluations considering the Japanese population's iodine levels.
dakle, nema jodirane soli u japanu, cak je zabranjena:
Because the iodized salt is not designated additive under the same Law, the import of that additive is prohibited.
i onda da se vratimo na zemlje gde se so jodira, kako da znamo da se dovoljno jodira? tako sto nemamo svi gusavost? cekamo da je dobijemo da bi shvatili da nam fali joda?
da se vratimo na link, sajt iznad
Summary
The connection between RA and hypothyroidism goes both ways: people with either RA or hypothyroidism seem to be at an increased risk of developing the other condition.
znaci reumatoidni artritis i hipotiroidizam su povezani obostrano, imas jedno, lakse dobijes drugo, i obrnuto, a sta to znaci na mom primeru?
pa ja sada mogu lagano obucen da izadjem i sedim u garazi koja je ledena, znaci minus, ledi se, a da ne osecam drhtavicu, i reumatizanm sam izlecio vec do pola, ne bole me noge kao ranije, ne trazim kauc da se izvalim i dignem noge na visinu, zapravo mogu da stojim po ceo dan, ne trazim cak ni stolicu da odmorim noge
reumatologija mi je dijagnostikovala u donjim ekstremitetima artritis pre 5 ili vise godina, i samo su pridodali i kuk skoro, jer sam se na tu nogu poslanjao da olaksam drugoj gde sam zapatio ahilovu petu koja nije htela da me prodje do skoro, ali ne lezi vraze, do skora je patila ova druga noga, nisam znao sta cu od bolova, da dubim na glavi jos jedino?
onda sam otkrio jod, samo 2 ili 4 kapi prepodne, za mesec dana eto mene, BIJEM NOGAMA, a vi kako 'ocete, ja vise skoro pa da i ne osecam artritis, jako malo mi jos fali da ga eliminisem u potpunosti, zapravo sada mi se vraca stari problem sa kubitalnim sindromom, koji osecem u malom prstu na ruci, polovini sake, a sa nogama vise nemam problema
kako to? pa pio sam lugolov 2 ili 4 kapljice samo,ali prvo sam zapoceo sa kelp tableticama, jer sam se bojao, jer su nas naplasili da se jod ne sme... samo pazite - na kapljce, jednu ili dve tri, cetiri kada se naviknete, i ne uvece, bolje ujutro