Ludo Vs Kapitalizam

ludo-board-500x500.jpeg

"Ne ljuti se čoveče" (eng.Ludo) je odličan primer za ovu temu! :D

1) promoterke kapitalizma nam objašnjavaju da svako može da pobedi
- da, ali na startu su svima šanse iste, ne i kad je neko sa četvrtom figuricom pred bazom a tebi tek prvi čovečuljak izašao iz kućice u 2020-oj.
Pitam promoterke kapitalizma da li bi igrale pod drugopomenutim uslovom? :mrgreen:

2) pravila igre po originalnom sistemu ili po seljačkom?
Kod nas se ova igra tako da na svakom polju možeš biti pojeden, ne mogu dve iste figure na isto polje i nema preskakanja svoje vodeće figure. To su modifikovana pravila kad seljak vidi nešto iz inostranstva pa nabode neka pravila igre a mnoga izostavi :mrgreen:

ludo-board-500x500.jpeg

"Ne ljuti se čoveče" (eng.Ludo) je odličan primer za ovu temu! :D

1) promoterke kapitalizma nam objašnjavaju da svako može da pobedi
- da, ali na startu su svima šanse iste, ne i kad je neko sa četvrtom figuricom pred bazom a tebi tek prvi čovečuljak izašao iz kućice u 2020-oj.
Pitam promoterke kapitalizma da li bi igrale pod drugopomenutim uslovom? :mrgreen:

2) pravila igre po originalnom sistemu ili po seljačkom?
Kod nas se ova igra tako da na svakom polju možeš biti pojeden, ne mogu dve iste figure na isto polje i nema preskakanja svoje vodeće figure. To su modifikovana pravila kad seljak vidi nešto iz inostranstva pa nabode neka pravila igre a mnoga izostavi :mrgreen:
Za veka nisam videla ovakav Čoveče Ne Ljuti Se. Onaj koji sam ja igrala, imao je strogo definisana pravila, i ispadao si iz igre ako ih prekršiš.

Možda neka druga metafora, simbolizam ili šta god?

Za veka nisam videla ovakav Čoveče Ne Ljuti Se. Onaj koji sam ja igrala, imao je strogo definisana pravila, i ispadao si iz igre ako ih prekršiš.

Možda neka druga metafora, simbolizam ili šta god?

Draga poštovana,

to što vi "u životu niste videli" isto može da kaže ostatak sveta da "nikad nisu ni čuli ni videli" balkanska pravila ove igre.
Naravno, nije zabranjeno menjati pravila postoje društvene igre koje se različito igraju u pojedinim zemljama ali ne i ova.

Zato sam i uzeo "Ne ljuti se čoveče" (eng.Ludo) kao primer kako menjamo zapadne igre kao i ovu najnoviju društvenu zvanu - Petooktobarski Kapitalizam.
U zapadnim firmama Vlasniku nije problem da direktno komunicira sa zaposlenim koji mu obezbedjuje profit još manje i da ga nagradi,
u balkanskom seljaĉkom kapitalizmu imamo samo "faraone & robove" a to što si zapeo to ti je posao a moraće i drugi da zapnu istim tempom tj podižemo normu.

a-big-mac-fries-and-a-coke-at-a-mcdonalds-restaurant-in-new-york-on-ECM27F.jpg

Američki kapitalizam:
Ako samo jednom platite obrok u McDonaldsu dobijate fiskalni račun a na njemu šifru za besplatnu kafu.
Potrebno je da odete na njihov sajt i popunite anketu sa tom šifrom i ne morate da plaćate kafu ili sok sledeći put.
Rezultat: gratis je gratis a i kafa je sasvim pristojna, mušterija zagarantovana!

Seljački kapitalizam:
Sličan kao američki s tim što sa domaćim fiskalnim računom možete da izbijete oči.
Domaći fiskalni se čuva zbog reklamacije za bofl i ako inspekcija sme da udje u firmu iza koje stoji vladajuća stranka.
Rezultat: stres, nervoza, ljutnja, gubitak i loša reklama.
Summa summarum:
Ćoravim logikama se mislilo na brz obrt novca ali se zapravo brže stiže do bankrota - radnici beže a mušterije ne dolaze.

Disclaimer:
To da li je McDonalds "zdrav" ili nije pada u vodu prvim ulaskom u običnu prodavnicu ili čak i po pijacama.
Razlika ipak postoji - bilo da je McDonalds u Beogradu, Moskvi ili Pekingu tek - 98% je ukus sličan.
To se ne može videti u domaćem lancu ćevabdžinica gde se uvek neko "seti" da doda vodu u sirovu smesu ili da nagura soju, pa čak i da krajcuje gramažu u startu.
Interesantno - nikad nisam imao stomačne tegobe sa Mek-om.
Takodje, možete vi i 1000 pljeki da izedete kod lokalnog Trovača ali gratis kafu dobiti nećete - ima cena na aparatu, kapitalizam.

Balkanski seljak "časti" samo u 2 navrata - kada podmićuje i kada uvaljuje bofl.
To nije "onaj" kapitalizam sa postavljene slike :kafa:

Poslednja izmena:
Čoveče ne ljuti se je Čoveče ne ljuti se.
Htela sam reći da upotrebiš drugu metaforu, simbol ili šta god za svoju nameru, i ono što si hteo reći. Nema potrebe da me oslovljavaš ko da mi poručuješ novu liniju, radila sam 10 godina u korporaciji, znam kako se pišu posovna pisma (ne tako).
Za 90% firmi si u pravu, za onih 10 nisi. I to je bilo simbolički rečeno. Ali, kako pišeš simbolički, sigurna sam da ćeš me razumeti. Pozdrav.

Čoveče ne ljuti se je Čoveče ne ljuti se.
Htela sam reći da upotrebiš drugu metaforu, simbol ili šta god za svoju nameru, i ono što si hteo reći. Nema potrebe da me oslovljavaš ko da mi poručuješ novu liniju, radila sam 10 godina u korporaciji, znam kako se pišu posovna pisma (ne tako).
Za 90% firmi si u pravu, za onih 10 nisi. I to je bilo simbolički rečeno. Ali, kako pišeš simbolički, sigurna sam da ćeš me razumeti. Pozdrav.
Draga Poštovana,

zahvaljujem na trudu

S poštovanjem
Seksi Gospodin

Back