Luda Nasta

gost 243178

Veoma poznat
Poruka
12.084
Luda Nasta

Nema biografskih niti drugih podataka o ovoj ženi, međutim, sasvim je sigurno da je njeno mentalno zdravlje bilo ozbiljno narušeno usled čega je pravila različite gluposti koje i dan danas žive u usmenom predanju.
-Čekam te ovde pola sata na kiši ko luda Nasta!
-Pazi ovu kako se obukla ko luda Nasta!?
-Izvini, ličim li ti ja na ludu Nastu da me zavlačiš tu?

Tema: opišite ponašanje i izgled najluđe/najekscentričnije žene koju ste videli, ili imate čast da poznajete, ili čak imate u porodici.

Bez generalizacija (žene su ovakve, babe su onakve), nego lepo pojedinačno i detaljno.

- - - - - - - - - -

Ups, tema je na pogrešnom pdf, bila je planirana za pdf Žene, tamo su stručnjaci za ženska pitanja - molim moderatora da premesti temu.

Poslednja izmena:
Da. Sećam se nekog članka iz Politikinog Zabavnika u kojem objašnjavaju da je taj "fenoment" zapravo ime dobio po muškoj osobi.

Da, evo priče:

Prema jednoj priči, Ludi Nasta je bio Karađorđev savremenik Anastas, od milja zvani Nasta inače cincarin sa Dorćola. Poticao je iz ugledne i bogate trgovačke porodice koja je pomagala ustanike, i od tada postoji taj izraz.
”Ludi Nasta” je izraz koji se odnosi na osobe koje se ne ponašaju u skladu sa opšteprihvaćenim standardima ponašanja.
Postoji i druga teorija, koja na sličan način objašnjava poreklo ovog izraza kojeg veoma često koristimo.
Prema drugoj priči, kada su Turci ušli u Beograd 1813. godine, na Nastu su ukućani su potpuno zaboravili i ostavili ga jer je bio malo lud. Tada, u tom trenutku na beogradskim ulicama, u kućama, dvorištima nije bilo žive duše. Nasta je tako sam tumarao pustim beogradskim ulicama smejao se, pevao, igrao, dozivao ljude. Kada su ga Turci videli shvatili su da je Nasta lud i poštedili ga jer su smatrali da ga je Alah time dovoljno kaznio.
U svakodnevnoj komunikaciji često koristimo izraz ludi Nasta, koji je u narodnim predanjima vremenom promenio rod i postao luda Nasta, kako ga i većina ljudi koristi.

http://www.telegraf.rs/vesti/beogra...asta-otkrivamo-vam-odakle-potice-cuveni-izraz

A poenta je drugo nešto, tj. da se opiše žena koju biste nazvali Luda Nasta, ili lujka, ludača, itd. ako je tako jednostavnije...
Tema je slučajno završila na Filmu, htela sam da je postavim na pdf Žene, gde će nadam se biti i premeštena.
Postoji filmska tema, CRAZY BITCHES, to je Paja postavio pre sto godina...

Poslednja izmena:
Imao sam prijateljicu čija je tetka bila "horder", takoreći. Nagomilavala je, pre svega, novine, ali i druge, različite, bespotrebne stvari. Bila je veoma opsesivna što se tiče svojih novina. Pritom, normalna konverzacija nije bila moguća sa njom - pravi je primer fenomena "čuješ samo ono što želiš da čuješ". Prijateljica je imala često sukobe sa njom, bezuspešno isterivanje pravde..

Moja bivsa direktorica :lol:

Samo, mi kazemo luda Pela. pela, Nasta... isti djavo.
Ona luda, mi zbunjene pa n.ajebal.e :lol:

Da, da, ali kako je luda?

Imala sam direktorku koja je svakog dana bila drugačije raspoložena.
Jednog dana je svima na poslu donela cvet (i muškarcima), a sutradan u najdubljoj depresiji, i rekla mi da nas sve treba otpustiti, a treći dan se jadala kao je đubre od čoveka, da bi je trebalo ćorkirati : ) Nikad nismo znali šta da očekujemo.

Da, da, ali kako je luda?

Imala sam direktorku koja je svakog dana bila drugačije raspoložena.
Jednog dana je svima na poslu donela cvet (i muškarcima), a sutradan u najdubljoj depresiji, i rekla mi da nas sve treba otpustiti, a treći dan se jadala kao je đubre od čoveka, da bi je trebalo ćorkirati : ) Nikad nismo znali šta da očekujemo.

Dovoljno je reci da svaki dan kupuje cigare a nema deci za knjige.

Inace, izgleda kao propala prostitutka. A ponasa se kao olos. eto :)

Dovoljno je reci da svaki dan kupuje cigare a nema deci za knjige.

Inace, izgleda kao propala prostitutka. A ponasa se kao olos. eto :)

Mene sad interesuje taj stajling. Jer ja imam komšinicu od 70 godina koja se farba u zift crno, ima 2 cm sedog izrastka, masnu zelenu senku na očima, razlivenu maskaru, rupe u najlonkama, i odeća joj smrducka na mačeću pišutku :lol:

...moja ujna se tako unakaradi kad se "moderno" obuce, da je to sou, sve sto ima od dzidza u stanju je da stavi na sebe, pa jos kad nakekeči ruzu na levu stranu povise uha,kao
to je šik...obavezan je najcrveniji karmin ikad vidjen...helanke su joj omiljena odeca, sa sve najsarenijim tunikama bilo leto ili zima...i jos voli da galami kad prica da ko slucajno ne
prodje, da je neprimeti....strasno....kaze brat sta cu, ne mogu je zakljucati u kucu...voli zena pa to ti je :lol: bas ko luda Nasta..ali ona je takva oduvek...nije je to sad spopalo :lol:

...moja ujna se tako unakaradi kad se "moderno" obuce, da je to sou, sve sto ima od dzidza u stanju je da stavi na sebe, pa jos kad nakekeči ruzu na levu stranu povise uha,kao
to je šik...obavezan je najcrveniji karmin ikad vidjen...helanke su joj omiljena odeca, sa sve najsarenijim tunikama bilo leto ili zima...i jos voli da galami kad prica da ko slucajno ne
prodje, da je neprimeti....strasno....kaze brat sta cu, ne mogu je zakljucati u kucu...voli zena pa to ti je :lol: bas ko luda Nasta..ali ona je takva oduvek...nije je to sad spopalo :lol:

:ok:

Pozdrav za ujnu, ovo što si opisala mi je jako simpatično. Što sam starija, sve su mi slađe te ekscentrične gospođe :heart:

:ok:

Pozdrav za ujnu, ovo što si opisala mi je jako simpatično. Što sam starija, sve su mi slađe te ekscentrične gospođe :heart:

...ma slatka je ona, ali ima jedan "mali" problem sto zivi u malom mestu pa je ljudi gledaju kao da nije bas sva svoja, da zivi u nekom velikom gradu bila bi eto tako, simpaticna bakica :)

Luda Nasta

Nema biografskih niti drugih podataka o ovoj ženi, međutim, sasvim je sigurno da je njeno mentalno zdravlje bilo ozbiljno narušeno usled čega je pravila različite gluposti koje i dan danas žive u usmenom predanju.
-Čekam te ovde pola sata na kiši ko luda Nasta!
-Pazi ovu kako se obukla ko luda Nasta!?
-Izvini, ličim li ti ja na ludu Nastu da me zavlačiš tu?

Tema: opišite ponašanje i izgled najluđe/najekscentričnije žene koju ste videli, ili imate čast da poznajete, ili čak imate u porodici.

Bez generalizacija (žene su ovakve, babe su onakve), nego lepo pojedinačno i detaljno.

- - - - - - - - - -

Ups, tema je na pogrešnom pdf, bila je planirana za pdf Žene, tamo su stručnjaci za ženska pitanja - molim moderatora da premesti temu.

imam, ta sam...bar sam tako izgledala rodjenoj mami koja je bila jedna fina elegantna gospodja, vecito doterana i na stiklama od 12cm...sve suprotno od mene :malav:

Back