Luda kuća u Vijetnamu

LastDay

Leptirica
Poruka
5.574

Divlja, čudna, divna, bajkovita…

Postoji mnogo načina da se opiše Luda kuća, Hang Nga u Dalatu, planinskom odmaralištu u Vijetnamu.

53-Crazy-House-Vietnam-Madam-DJang-Viet-Nga.jpg

Avangardni pansion Hang Nga je lavirint spiralnih stepenica, talasastih površina, vrtloga boja, uskih mostova i skrivenih kutaka.

03-Crazy-House-Vietnam-Madam-DJang-Viet-Nga.jpg

– Želela sam da stvorim nešto originano, totalno drugačije od bilo čega na svetu. Luda kuća je krajnji izraz moje mašte, vrhunac mog života i kreativnosti – rekla je za Si-En-En Travel umetnica Dang Viet Nga (79) koja stoji iza neobične građevine.

Dizajn Lude kuće podseća na džinovsko drvo, uključujući isklesane elemente koji predstavljaju prirodne oblike poput životinja, pečuraka, paukove mreže i pećine.
Izdignuta glavna kuća u kojoj osećate hladan, svež vazduh kao da ste u šumi, nalazi se u centru otvorenog dvorišta, okružena sa četiri ogromne kuće na drvetu.
Vijugave cementne “grane”, koje se udružuju kao mostovi uvijaju se i vijugaju između kuća kako bi ljudi mogli da se kreću od jedne do druge.
Razigrani stil se nastavlja u kućicama na drvetu, gde su zapravo sobe za goste.
Od deset soba, koliko ih ima, svaka je nazvana po životinji ili biljci karakterističnoj za neku državu:
Bambusova soba (Vijetnam), Medved (Rusija) i slično.
Sve imaju krevete nalik pećinama i drveni nameštaj za sedenje, a nemaju TV ili klimu niti bilo šta od savremene tehnologije.
04-Crazy-House-Vietnam-Madam-DJang-Viet-Nga.jpg

05-Crazy-House-Vietnam-Madam-DJang-Viet-Nga.jpg

– Tokom prošlog veka, ljudi su uništili prirodu, ne samo u Vijetnamu, već širom sveta.
Želela sam da stvorim strukturu koja će ih približiti prirodi.
Ponovno povezivanje sa njom je jedina poruka koju ovom kućom želim da prenesem.
Sa ovakvom formom morate pokušati da oslobodite svoj um.
Ovde ne postoje pravila, osim osnovnih strukturnih principa, da bismo bili sigurni da je bezbedno i stabilno.
Sve je dakle u samoizražavanju
– istakla je umetnica.

06-Crazy-House-Vietnam-Madam-DJang-Viet-Nga.jpg

21-Crazy-House-Vietnam-Madam-DJang-Viet-Nga.jpg

Back