Loženje na ugalj (Bez upotrebe drva)

ForestGreen

Veoma poznat
Poruka
10.851
Uzeo sam šest tona uglja i spakovao u spremnik, svake zimske sezone potrošim tih šest tona i oko 12 do 14 metara drva.

Ugalj sam našao po još prihvatljivoj ceni a drva su za 2500 skuplja u odnosu na cenu koju sam prošle godine plaćao (bezobrazluk lopova i hoštaplera)

Ili ću da se povinujem tim cenama ili da uzmem još 6 tona uglja. Ukupno bi imao 12 tona.

E sad, drva sam uvek koristio kako bi brzo nabio temperaturu a ujedno i stvorio žar da potpali ugalj.

Ako izbacim drva iz procesa, da li je moguće da do trećine napunim ložište ugljem, da kroz prednju rešetku pomoću bremera raspalim odnosno upalim ugalj da gori?

Meni je bitno to, posle kotao može da radi neprekidno dopunjavanjem tokom dana.

Чуди ме да узимаш 14 метара дрва на тако малу количину угља. Ја сам на 12 тона угља узимао 6 до 7 метара дрва за потпалу. Грејао се простор од 150 квадрата.

Mislim da sam pronašao način. Malo sam guglao i tražio rešenja.

Umesto drva, uzeću još 6 tona ugalj.
Uzeću 90 dzaka klipa od kukuruz.
Uzeću 60 ili oko 50 bala sena.

Za potpalu ću koristiti trećinu bale, pola dzaka klipa od kukuruza i odozgo malo ugalj.

Takodje i hepo kocka da ubrza ceo proces.

Seno će potpaliti klipove od kukuruza, klipovi su poznati za nabijanje temperature i ono će dalje upaliti ugalj. Kad prodje ceo taj proces, staviću odozgo još uglja i to mu je to.

Inače prošle sezone sam prošao sa 12 metara drva i šest tona uglja ako ćemo tačno.
Grejem sa tim 370 kvadrata korisne površine, tipa za jedno loženje ubacim 2/3 drva i 1/3 uglja.

Ložimo samo jednom dnevno, kuća nam je izolovana 1/1 i ako založimo tipa u 4 popodne, nema potrebe da se loži do sledećeg dana do 4 popodne. Sad pošto ćemo više koristiti ugalj, verujem da će se produžiti i to vreme i da će biti toplije tokom tog perioda.

Pomoću brenera*
Ako je suseni ugaljmoze,a ako je sirovi,neces moci.Ako je sirovi,mozes potpaljivati Hepo kockicama,ali sto je sigurnije sa drvenom potpalom.Stavis tri kockise jednu uz drugu i potpalis.Uhvatice i sirovi ugalj.Drugo uz sirovi ugalj ti trbaju proslogodisnja drva,a ne od ove godine,jer ne mogu ni drva da se osuse tako lako.

Ја сам пет година радио као ложач за неку продавницу. Имам само искуства са дрвима и угљем. Нема ми ништа горе од сирових дрва и мокрог угља. Зато су огрев увек набављали у јулу или августу да то буде суво. Прво изломим гајбице које горе као барут. На њих ставим камару ситних дрва, па кад то ухвати онда ставим пун котао крупниих цепаница. за 45 минута добије дебео жар на који натрпам пун котао угља. После додам угља негде око 16 ч. поподне и то траје до увече у 22 ч.

Ја сам пет година радио као ложач за неку продавницу. Имам само искуства са дрвима и угљем. Нема ми ништа горе од сирових дрва и мокрог угља. Зато су огрев увек набављали у јулу или августу да то буде суво. Прво изломим гајбице које горе као барут. На њих ставим камару ситних дрва, па кад то ухвати онда ставим пун котао крупниих цепаница. за 45 минута добије дебео жар на који натрпам пун котао угља. После додам угља негде око 16 ч. поподне и то траје до увече у 22 ч.
Cak ako ne mozes da spremis drva prethodne godine za sledecu sezonu,pogotovo ko nem gde da drsi da se to dobro osusi.Maj i Jun su vreme da se nabave drva,jer je Avgust i Septembar,vec kasno,jer ovih poslednjih godina je pocinjala sezona lozenja vec polovinom Septembra.Onda sirov ugalj,sirova drva,vatra samo tinja i ne moze da zagreje odzak da to dobro povuce,ne bi li se uzarilo.

Cak ako ne mozes da spremis drva prethodne godine za sledecu sezonu,pogotovo ko nem gde da drsi da se to dobro osusi.Maj i Jun su vreme da se nabave drva,jer je Avgust i Septembar,vec kasno,jer ovih poslednjih godina je pocinjala sezona lozenja vec polovinom Septembra.Onda sirov ugalj,sirova drva,vatra samo tinja i ne moze da zagreje odzak da to dobro povuce,ne bi li se uzarilo.
Треба узимати само "коцка Пљевља" тај најбоље гори. И рдовно чистити сваку комору котла. Не само пепео који пада доле. Колико сам га се само нагутао док нисам купио маску у хтз опреми.

Треба узимати само "коцка Пљевља" тај најбоље гори. И рдовно чистити сваку комору котла. Не само пепео који пада доле. Колико сам га се само нагутао док нисам купио маску у хтз опреми.
Ja koristim suseni Kolubarin i nemam problema sa ciscenjem komora,samo vadim pepeo.Ocistim ga komplet posle sezone lozenja i opet provucem cetku kroz odzak,pred sezonu.Suvi uglj plane sa dve do tri hepo kockice i u roku od pola sata topli radijatori.

Ja koristim suseni Kolubarin i nemam problema sa ciscenjem komora,samo vadim pepeo.Ocistim ga komplet posle sezone lozenja i opet provucem cetku kroz odzak,pred sezonu.Suvi uglj plane sa dve do tri hepo kockice i u roku od pola sata topli radijatori.
Нисам никад пробао да угаљ запалим без жара од дрва тј. само да ставим хепо коцке. Чуди ме да оне могу да запале угаљ јер горе плафон два минута.

Back