LOSA STRANA SPARTE

black crown

Aktivan član
Poruka
1.082
Sparta je kao vojna i oligarhijska drzava, ''trebala'' po nekom pravilu da bude drzava koja bi razvijala mehanizme ratovanja i flekisbilnost ratnicke vestine. Ipak ostali su dosledni svojim nacelima ,koje su ih ''mozda'', dovele do katastrofe.

Zanima me sta VI ,mislite zasto je Sparta izgubila mesto i ostala na neki nacin zasenjena Atinom drzavom;

1) Nisu razvijali vestine ratovanja u skladu sa ondasnjim vremenom

2) Nisu imali dovoljan broj ljudi

3) Kao drzava ,bili su bahati prema saveznicima i kruti prema sebi

4) Politika im nije bila jaca strana

5) Bacanjem novorodjenih , prepolvili su populaciju..Dok su ,ratovima gubili.

6) Ili je nesto drugo posredi ?

To sa novorodjenima nije istina i mit je .... Inace odlicno je sve detaljno objasnjeno na jednoj temi pre par meseci o Sparti koje krize i katastrofe i uopste prilike su dovele do odredjenih rezultata ....

Zasto mislis da je mit? Gledao sam emisiju ,pre 2 godine, gde su nadjene kosti novorodjenih beba, za koje su svestena lica smatrali ,da nisu po fizioloskim karakteristikama dorasli spartanskoj vojnom ustrojstvu.

Ako je bila tema ,nisam znao, u tom slucaju nek moderacija zakljuca temu

Zasto mislis da je mit? Gledao sam emisiju ,pre 2 godine, gde su nadjene kosti novorodjenih beba, za koje su svestena lica smatrali ,da nisu po fizioloskim karakteristikama dorasli spartanskoj vojnom ustrojstvu.

Ako je bila tema ,nisam znao, u tom slucaju nek moderacija zakljuca temu

Ne ne , nisam zbog toga rekao , samo da je bila o Sparti gde se ovo pominjalo , ako moze neko nesto detaljnije da se seti itd ... Ovo je kokretno o ovim karakteristikama pa tako da je na neki nacin i zasebna tema ...

U tim jamama za koje se pominje da su bacana deca u njih kako sam procitao nije nadjen ni jedan deciji skelet iz tog perioda dok odraslih cini mi se ima itd ... I da je uglavnom to bila propaganda drugih drzava protiv Sparte ...

Ne ne , nisam zbog toga rekao , samo da je bila o Sparti gde se ovo pominjalo , ako moze neko nesto detaljnije da se seti itd ... Ovo je kokretno o ovim karakteristikama pa tako da je na neki nacin i zasebna tema ...

U tim jamama za koje se pominje da su bacana deca u njih kako sam procitao nije nadjen ni jedan deciji skelet iz tog perioda dok odraslih cini mi se ima itd ... I da je uglavnom to bila propaganda drugih drzava protiv Sparte ...

Phhh, onda ne znam ,sta je prava istina po pitanju ,toga, jer su secam se bas naveli taj kanjon i jos prikazali ,decije kosti ,a bilo ih je dosta.
I ,onda forenzicari, te kosti nosili u laboratorije ,gde su ustanovili npr. Pri padu sa visine se vide teska ostecenja kostiju ,kao sto su lomovi tog i tog oblika, i sl.

Phhh, onda ne znam ,sta je prava istina po pitanju ,toga, jer su secam se bas naveli taj kanjon i jos prikazali ,decije kosti ,a bilo ih je dosta.
I ,onda forenzicari, te kosti nosili u laboratorije ,gde su ustanovili npr. Pri padu sa visine se vide teska ostecenja kostiju ,kao sto su lomovi tog i tog oblika, i sl.

Hmm bilo bi dobro kad bi se pojavio jedan kolega koji o tome zna bas bas potanko i bavi se time do u detalje, nick mu je nesto Iphostenisis ili slicno ... Znam da je pricao o tome ... Sad sam i ja zbunjen malo po tom pitanju pravo da ti kazem .. :)

Back