Logički zadatak: Zatvorenici i šeširi

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.426
Stidljivi Moca, takođe znan kao @pura moca nije hteo da postavi pitanje pa ću evo ja umesto njega;

Zatvorenici i šeširi

Tri osuđenika na smrt imaju šansu da prežive
Oni stoje u koloni
Na glave im stavljaju po šešir iz gomile od 5 šešira od tri bela i dva crna

unnamed.png

Poslednji vidi prvog i srednjeg ispred sebe, srednji vidi prvog.

Ako jedan od njih pogodi koje boje mu je šešir na glavi spaseni su.

Poslednji kaže da ne zna. Srednji kaže da ne zna. Prvi, koji ne vidi ni jednog ipak pogađa!

Koje boje šešir je imao na glavi?

Pogledajte još logičkih zadataka:
https://forum.krstarica.com/tags/logicki-zadaci/

Prvi koji je pogadjao bi mogao da zna samo ako su ispred njega bila dva crna šešira, a nisu. Znači, bio je barem jedan beli.

Da je drugi ispred sebe video crni šešir, znao bi da on nema crni, odnosno znao bi da ima beli šešir. Znači video je beli šešir ali on bi mogao da ima ili crnbi ili beli.

Upravo to je znao onaj prvi, to jest da on ima beli šešir.

Prvi koji je pogadjao bi mogao da zna samo ako su ispred njega bila dva crna šešira, a nisu. Znači, bio je barem jedan beli.

Da je drugi ispred sebe video crni šešir, znao bi da on nema crni, odnosno znao bi da ima beli šešir. Znači video je beli šešir ali on bi mogao da ima ili crnbi ili beli.

Upravo to je znao onaj prvi, to jest da on ima beli šešir.

pazi sad da je drugi ispred sebe video crni sesir to nista ne znaci, bilo je 2 crna sesira. i drugi je mogao da ima crni sesir (kombinacija crni, crni, beli sesir), osim u jednom slucaju, a to je da je treci rekao - imam beli sesir, a da su mu odgovorili -nije tacno. ali u uvodu pise da je treci odgovorio sa - ne znam.

drugo ...na osnovu cega je prvi znao da ima beli sesir, osim ako trecem i drugom nije receno da imaju crne sesire?

isto ko sa carapama...pa mogle su da budu i dve bele ili dve crne.

ali opet ostaje za drugog...on je mogao da vidi i beli i crni sesir i da ne zna, jer nije video onog iza sebe.

i kako je prvi mogao da zna da ima beli sesir?
Napisao sam gore:
"Da je drugi ispred sebe video crni šešir, znao bi da on nema crni, odnosno znao bi da ima beli šešir. Znači video je beli šešir ali on bi mogao da ima ili crni ili beli."

Значи ни други није знао, али зато је први знао да има бели по горњој логици.

Napisao sam gore:
"Da je drugi ispred sebe video crni šešir, znao bi da on nema crni, odnosno znao bi da ima beli šešir. Znači video je beli šešir ali on bi mogao da ima ili crni ili beli."

Значи ни други није знао, али зато је први знао да има бели по горњој логици.

ali prvi je mogao da ima crni sesir, a drugi beli. znaci, ni u tom slucaju treci ne moze da zna koje mu je boje sesir, jer je 2 crna i 3 bela. drugi ako vidi ispred sebe crni sesir, i on moze da ima beli ili crni, a prvi tek ne moze da zna koje mu je boje sesir, jer on ne vidi ni prvog, ni drugog.

mozda je prvi imao crni, drugi beli sesir, a treci ili crni ili beli.

Back