Lobiranje

Lobiranje je...?

• Diskriminirajući i legalizovani oblik korupcije

• Legalni oblik zaštite interesa

• Nešto treće

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ево примера, како се пред изборе то ради,......
како се лобира:

Thumb_[MS-2080699][1].jpg

Novopečeni srpski bogataš Mića Jovanović, u javnosti poznat i kao vlasnik Televizije Metropolis i „rektor“ Univerziteta „Megatrend“, naredio je kadrovima SPS koji predaju na njegovom fakultetu da unutar stranke lobiraju za koaliciju sa Demokratskom strankom

- Espeesovski i julovski profesori Vladan Kutlešić, Miljan Miljević, Žarko Obradović, Toma Obradović i drugi koji predaju na „Megatrendu“ ucenjeni su da će izgubiti posao na ovom univerzitetu ukoliko se aktivnije ne uključe u lobiranje za savez SPS i Borisa Tadića - kaže naš izvor i navodi da su svi pomenuti profesori obećali da će učiniti sve što je u njihovoj moći, ali da su se u lobiranje aktivno uključila samo dva profesora, dok je većina delovala prilično uzdržano.

.... mladi iz grupacije Boris Tadić - evropska Srbija imaju upravo diplomu Univerziteta „Megatrend“.

http://www.kurir-info.rs/clanak/kurir-26-05-2008/lobiranje

Lobiranje je uticaj na poslanike koje je izabrao narod da predstavlja njihove interese

ako taj poslanik izdejstvuje otvaranje neke fabrike od tog kapitaliste u svom kraju, da li je to na stetu svojih biraca ili u njihovu korist???

Evo zašto se slučaj patrijarha Pavla razlikuje od ovoga.

neko koristi novac, neko ugled, neko... ajde da budem prost, ono medju nogama, ako to ne krsi zakon, u cemu je "kvaka"
svaka televizija [program] je vrsta lobiranja, svaka novina lobira, svaka reklama vrsi lobiranje itd.itd.
ili sam ja nesto pobrkao

ako taj poslanik izdejstvuje otvaranje neke fabrike od tog kapitaliste u svom kraju, da li je to na stetu svojih biraca ili u njihovu korist???

neko koristi novac, neko ugled, neko... ajde da budem prost, ono medju nogama, ako to ne krsi zakon, u cemu je "kvaka"
svaka televizija [program] je vrsta lobiranja, svaka novina lobira, svaka reklama vrsi lobiranje itd.itd.
ili sam ja nesto pobrkao

..је ли и ти сад за некога лобираш?

.

ili sam ja nesto pobrkao

Pobrkao si Ademe.
Lobiranje je princip usluga za uslugu. Ti meni zakon, ja tebi lovu za kampanju (ovako u SAD-u funkcioniše).
Osnovni princip demokratije je da se čuje glas naroda. Dakle, ako grupacija ljudi ima određeni interes onda se ona udružuje i na osnovu svoje veličine i/ili argumentacije utiče na poslanike u parlamentu - bez kontrausluge. E sad, poslanici moraju da imaju u vidu zalaganje te grupe, jer su za to plaćeni. To im je posao.

Dakle, don't mix frogs and grandmothers (:mrgreen:). Lobiranje i borba interesne skupine nije jedno te isto.

Svako lobiranje dozvoljeni je oblik pritiska ili ubeđivanja kompetentnih za propise ili zakone.

Na kompetentnima je da odluče koliko su razlozi sasvim lični ili u neskladu s opštim stavom ili pak opravdani - pa naravno i odluka o konačnom rešenju ...

Ali i javnost treba da bude takođe kontrolni faktor (i uticajni) - zbog moguće korupcije.

.."Svedoci smo, naročito u novije vreme, da se i u Srbiji sve više govori o lobiranju i lobistima koji na razne, po pravilu nezakonite načine pokušavaju da utiču na zakonodavnu, posebno izvršnu vlast, kako bi njihovi propisi i odluke bili prilagođeni ekonomskim interesima prvenstveno najbogatijih domaćih kapitalista, tzv. tajkuna. U Srbiji, međutim, ne postoji nikakav propis kojim bi se regulisalo političko lobiranje, tako da se ono odvija potpuno divlje i tajno, to jest nelegalno.

Sve to je logičan proizvod kapitalističkog, svojinskog i ekonomskog sistema u Srbiji koji je uspostavljen i funkcioniše na špekulativan, a dobrim delom i na monopolski i kriminalizovan način, koji ga politički, pravno i moralno trajno diskredituje.

Pošto sistem lobiranja u Srbiji nije zakonski uređen, sprovodi se tajno, što ga čini koruptivnim, to jest nezakonitim metodom uticaja na politiku i odluke državnih organa. Taj sistem lobiranja na „srpski način” prvenstveno se odvija na „tajnoj liniji”: tajkuni i vrhovi političkih stranaka. Naime, javna je tajna da tzv. tajkuni izdašno finansiraju izborne kampanje i druge potrebe političkih stranaka, a zauzvrat od njih, kad dođu na vlast, očekuju određene pogodnosti u poslovanju na osnovu zakona i drugih propisa.

http://www.blic.rs/temadana.php?id=76595

.

Lobiranje kao prvo treba zakonski da se uredi tako da prihodi od lobiranja budu javni i vidljivi. Javni je interes da lobiranje bude zakonski uređeno jer će se tačno znati ko,kako,zašto i za koju sumu lobira.:sanke:, ovako kako se sada to radi sve je ispod žita.

Lobiranje kao prvo treba zakonski da se uredi tako da prihodi od lobiranja budu javni i vidljivi. Javni je interes da lobiranje bude zakonski uređeno jer će se tačno znati ko,kako,zašto i za koju sumu lobira.:sanke:, ovako kako se sada to radi sve je ispod žita.

Па, среди то некако, ПРЕКО ВЕЗЕ,..да се то законски уреди!

.

Back