Ljutenica po receptu ruskih domaćica

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
389.080
Sastojci:

4 crvene paprike
2 glavice belog luka
4 ljute papričice
250 ml ulja
250 ml vode
1 kašičica soli
70 g šećera
2 kašike sirćeta

Priprema:

Papriku očistite od semenki, pa je isecite na deblje štapiće. U pleh za pečenje stavite aluminijumsku foliju koju ste namazali uljem. Poređajte papriku, pokrijte drugim parčetom folije i stavite da se peče na 200 stepeni oko pola sata. Ljute papričice nemojte da čistite od semenki, samo im uklonite peteljke i isecite na manje komade. Stavite ih u secka zajedno sa očišćenim belim lukom i sve sameljite da bude što sitnije. Dobijenu smesu prebacite u šerpicu, sipajte ulje, vodu, so i šećer. Sve dobro promešajte, pa kuvajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje. Kada počne da vri sklonite sa ringle, sipajte sirće i sve zajedno krčkajte nekih 5 minuta. Kada je paprika iz rerne pečena, poređajte je u teglu, pa zalijte smesom iz šerpice do vrha. Zatvorite poklopac, pa okrenite teglu naopako i ostavite tako dok se ne ohladi. Ljutenicu čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite je u frižideru.

Sastojci:

4 crvene paprike
2 glavice belog luka
4 ljute papričice
250 ml ulja
250 ml vode
1 kašičica soli
70 g šećera
2 kašike sirćeta

Priprema:

Papriku očistite od semenki, pa je isecite na deblje štapiće. U pleh za pečenje stavite aluminijumsku foliju koju ste namazali uljem. Poređajte papriku, pokrijte drugim parčetom folije i stavite da se peče na 200 stepeni oko pola sata. Ljute papričice nemojte da čistite od semenki, samo im uklonite peteljke i isecite na manje komade. Stavite ih u secka zajedno sa očišćenim belim lukom i sve sameljite da bude što sitnije. Dobijenu smesu prebacite u šerpicu, sipajte ulje, vodu, so i šećer. Sve dobro promešajte, pa kuvajte na umerenoj vatri uz konstantno mešanje. Kada počne da vri sklonite sa ringle, sipajte sirće i sve zajedno krčkajte nekih 5 minuta. Kada je paprika iz rerne pečena, poređajte je u teglu, pa zalijte smesom iz šerpice do vrha. Zatvorite poklopac, pa okrenite teglu naopako i ostavite tako dok se ne ohladi. Ljutenicu čuvajte na tamnom i hladnom mestu, a nakon otvaranja držite je u frižideru.

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
У Русији не праве било какве љутенице! Руска клима не погодује паприци и све што се да наћи није руско него из Јерменије, Азербејџан, Грузија...!
Све што од љутог праве руси то је хреновина (рен и парадајиз)!

P.S. Да додам, Руси паприку називају Болгарски перец (бугарска паприка)! То довољно говори о паприци и Русији и руским јелима од паприке.

jel mora ljuta paprika?

kod nekih prijatelja bugara sam jeo kako oni to zovu lutenIca,
koja nije bila ljuta ali isto tako, nije bila samo paprika nego je bio i patlidzan i jos neko povrce. Jako lep ukus, kao neka vrsta ajvara ali malo drugaciji ukus.
ovo je recept sa neta i postupak kako se pravi i moze da se prilagodjava i ne bude ljut ili samo blago ljuto

ovo je recept sa neta i postupak kako se pravi i moze da se prilagodjava i ne bude ljut ili samo blago ljuto
Пропутовао сам Русију само тако и могу вам рећи, оно што је за Русе љуто (остро), мени је једва пикантно. Тешко је у Русији наћи квалитетну паприку, по српским схватањима. Ако се и нађе, то је увоз из Израела, Бугарска, Азербејџан, Киргистан.... и пар пута сам налетео на паприку из Републике српске. На српску још ни једном?
Руси и паприка су два појма. Моја супруга, пошто је много опута боравила у Србији, научила је да спрема јела од паприке и салате. Одмах да додам, парику није волела да једе до доласка у Србију. Сада и њене другарице спремају доста јела са паприком али проблем је што је слаб избор квалитетне паприке.
Пробали смо да правимо ајвар од месне паприке која се овде да купити и испало је лоше. Једноставно, водена парик са мало меса! Квалитетнија, увозна, превише је скупа да би се исплатило (килограм парике скупљи од килограма меса).
Клима јој не погодује па зато ме и чуди руски рецепт са паприком?

Znači ajvar im nije ni za kriv klinac?
Праве неки, један је из московске фабрике а други из, сад не могу да се сетим? Понекад налетим на увозни из Македоније и Бугарске и једном Подравкин. Српски ни једном нисам видео?
Не могу да верујем да смо толико незаинересовани да извозимо у Русију а имамо отворен приступ за прехрамбене производе?
Рецимо, Аргетине паштете често виђам а Карнексову сам видео само једном у 10 година?

Праве неки, један је из московске фабрике а други из, сад не могу да се сетим? Понекад налетим на увозни из Македоније и Бугарске и једном Подравкин. Српски ни једном нисам видео?
Не могу да верујем да смо толико незаинересовани да извозимо у Русију а имамо отворен приступ за прехрамбене производе?
Рецимо, Аргетине паштете често виђам а Карнексову сам видео само једном у 10 година?
Pa realno argetine su bolje...

Није то сада важно. Ради се о томе да ми имамо бесцарински приступ руском тржишту и исти не користимо. Словенци и Руси имају међусобне санкције и Словенци ипак извозе?!
Pa to već ne znam, za to bi morao da se obratiš Brnabetini ili kome već...

Pa to već ne znam, za to bi morao da se obratiš Brnabetini ili kome već...
Зашто би ја то радио?
Говорим уопштено о томе какав смо народ. Чекамо да нас замоле да им нешто продамо. Нема иницијативе. Да, када су прехрамбени сајмови, имамо најбројнију делегацију и на томе се и заврашава.

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
У Русији не праве било какве љутенице! Руска клима не погодује паприци и све што се да наћи није руско него из Јерменије, Азербејџан, Грузија...!
Све што од љутог праве руси то је хреновина (рен и парадајиз)!

P.S. Да додам, Руси паприку називају Болгарски перец (бугарска паприка)! То довољно говори о паприци и Русији и руским јелима од паприке.
Kako se to pravi?

Back