LJUDI POMAGAJTE-SAVETIMA!!!!

gurmanci:
Ma uvek je frka oko svadbe
gurmanci:
Ako on preuzme odgovornost odrasle osobe da ravnopravno odredjuje sta se radi u toj zajednici nece biti problema. (ovi primeri koje sam navela deluju glupo, ali to truje ljude i njihov odnos dan po dan dok neko ne eksplodira!)

gurmanci:
moras da se FOKUSIRAS NA NJEGA, a ne na njih: On je taj koji mora da bude nacisto da ste vas dvoje tvrdjava za sebe i da sa zajednickim stavovima nastupate u porodici.

gurmanci:
resenje ove situacije je iskljucivo ON!!!
jeste:p on.
ako sa on ne stoji sa istim stavom kao ti,u ovim situacijama...
kao što sam već rekla beži!
jer će se tek olabaviti po venčanju,i njegovi roditelji će voditi glavnu reč u vašem braku.
ja sam se udala,
isključivo kada sam shvatila da smo jedan tim, a njegovi roditelji tamo neki drugi.
jer da nije tako....moj život bi sada bio pakao.a počelo je vrlo slično tvojoj priči!
srećom,razrešismo(mojom odlučnošću) naš odnos,
i naše stavove prema roditeljskim biserima.
svadba je bila po našem, kao i zvanice,muzika....
u ostalom njegovi roditelji nisu ni dinar učestvovali u pripremama,
a ponašali su se kao da sve oni plaćaju!
tako da ja naslućujem kroz šta prolaziš,i znam da ti nije lako.
ali sam čin priprema za svadbu je izuzetno stresan,
te rasčisti sve sada, da sutra ne bude kasno!!!
(i mi živimo u svom stanu-u istoj kući)
treba konjskih živaca izaći na kralj sa seljoberijom:roll:

Hvala, hvala svima na savetima :-) U sustini, ja nisam slaba osoba,samo sto me ljudski ezobrazluk i nepravda dovode do ludila.Stvarno, nista ne moze da me iznervira kao kada neko pokusava da od mene pravi kretena i kada nije fer.Mrzim spletke i podmetanja, kako na poslu tako i u privatnom zivotu.Uf....otisla sam malo predaleko, ali je to samo odraz mog trenutno jakog unutrasnjeg neraspolozenja :-(. Jos jednom hvala svima

Ne razumem se bas nesto u te nase obicaje...ali koliko znam djever obicno sedi za istim stolom sa mladencima...nisam videla jos da zena bude djever a i ako bude pa sta...sem ako nemas neku posebnu zelju, da to bude neko drugi...i obicno kum vozi mledence i djevera u kolima...bar je tako bilo na svim svadbama gde sam bila gost..a nije ih bilo malo...

Mislim ako cete raditi po nekim nasim obicajima onda je to to...a jos uvek mozes, da pitas svestenika i da se informises...ako zelis takvu svadbu naravno...

Komplikujes.... :wink:

Ipak je to tvoja svadba..slobodno im daj do znanja, da cenis njihove savete i predloge ali da ce ipak biti onako kako odlucite ti i tvoj buduci muz. :p

Mislim, nisu ti oni nista lose rekli ako zelis, da pravis svadbu po obicaju...ako ne...onda uradi kako zelis...i uopste ne vidim nista lose u tome sto cete ziveti u zajednickoj kuci oni dole vi gore..danas tako zivi mnogo parova...jednostavno ti i tvoj muz dajte njima do znanja da se ne mesaju.

I sve ce biti ok...to je sad stresan period..pokusaj da se ne nerviras, da uradis stvari kako vi zelite, uvazavaj i ostale ideje, i radi to sa nekim posebnim gustom...ipak se ti udajes ne desava se to svaki dan..uzivaj u odabiru svega i u svadbi... :wink:

Srećno.. :D

Čoveče....... dever je MUŠKO. A jel znaš zašto? Pa prvo zato što se zove "dever", a ne "deverica" (kao kum i kuma). Da li si nekada čula da postoji izraz "deverica"?
Druga stvar, funkcija devera jeste da izvede mladu iz kuće. To je obično radi brat (bilo rođeni ili od tetke, strica, ujaka..... bitno je da je brat). Ukoliko nema brata to može da uradi i neki drugi muškarac, ali svakako nikako žensko. Zašto? Pa zato što dever izvodi mladu iz kuće i vodi je se do crkve, gde je predaje mladoženji, odnosno svom bratu. Tada mladoženja preuzima mladu i nastavljaju dalje. Malo je bez veze da žensko izvodi žensko, odnosno nije takav običaj. E sad, mogu ljudi da menjaju običaje kako žele. Ali zna se šta jeste, a šta nije običaj.
Inače, naravno da dever može da sedi za stolom sa mladencima.

baki 75:
Toncice
ako sad ne lupis sakom o sto i ne postavis svakog na svoje mesto tesko da ces ikad to uspeti. A taj tvoj sta on kaze, il ne kaze nista, lakse mu da mama i tata razmisljaju umesto njega...Prvo pricaj s njim, ako se s njim dogovoris to je najvaznije...Veruj da se meni tako nesto ne bi dogodilo jer ja to prekidam odmah! Samo pitaj ko se ovde vencava vi ili mi? Ako imas podrsku svog dragog to je super, ako ne...tesko tebi u toj kuci! Pozdrav

E ovo je tako lepo rečeno da nemam šta da dodam!!!

Tu sam, da ne bude da me nema i da sam vas pitala za savet i pomoc, pa nestala :D .Obavesticu vas sta se desava, posto za sada nema nista.I oj dragi je pod stresom, sto zbog svadbe sto zbog posla, pa nije vreme da sad potezem to pitanje, ali svakako ovih dana da!Pozdrav

Toncice
pa zar ti nisi pod stresom? Ne sekiraj se ako se s dragim razumes - veruj mi, to je najvaznije...Mozda se on nije nikad do sad suprotstavljao roditeljima pa nema snage da pokrene celu pricu al zajedno cete uspeti...ovo je VAS pocetak zajednickog zivota, vencanje je VAS dan i to vencanje treba da predstavlja VAS dvoje a ne njegove...i jos nesto veoma vazno...pusti njega da prica znas kako lakse ce podneti da im sin kaze nego snaja...a tek ako vidis da mu to ide traljavo onda stani uz njega i reci sta imas...nemoj da odugovlacis... ;-)

gurmanci:
Cini mi se da je sustina u tome (govorim iz licnog, uspesnog, iskustva iz veoma komplikovanog tipa zajednice, koja opstaje vise od deset godina) da posle vencanja koje je shok i promena za sve clanove porodice, odmah i striktno bude reseno gde je kome mesto i KO SE ZA STA PITA. Svi se tu nadju malo zbunjeni, i onaj ko se doselo i oni u ciju se kucu doselio i ko je koliko vazan i taj kod cijih su roditelja koji je izmedju cekica i nakovnja...

Lepo receno, ja se sad dok citam sve ovo, osecam kao da sam ja "napadnuta" i da nisam fer sa mojim komentarima.kao da sam digla nevidjenu frku oko nebitnih stvari,a u stvari sve je to "normalno" i desava se i drugim ljudima, i da samo treba biti smiren i stalozen.Takav ton mi odaje prethodni post.Da se razumemo, nisam ja mislila da se ovo desava samo meni, zato sam i potrazila savet drugih ljudi, jer i drugi imaju iskustva po istom pitanju. A to da treba odmah na pocetku postaviti neke stvari na svoje mesto i odrediti neki normalan odnos u smislu KO SE ZA STA PITA i slicno tome, je tacno ono sto i sama mislim.Moja koleginica je vec 18 godina u braku i imala je problem kada su se uzeli i poceli da zive u istoj kuci, da je svekva i dalje nastavila da se ponasa kao da se njen sin nije ozenio, i cim bi njen suprug dosao kuci sa platom, ona bi ga postavila za sto, i dogovarala se sta ce ona i njen sin da kupe, tipa, ovoliko za pijacu, ovoliko za ovo, ovoliko za ono, a moja koleginica je sedela sa strane i sve to posmatrala.Totalno su je bili iskljucili(tj. ona) iz price kao da ne postoji i da je totalno nebitan faktor koji se ni za sta ne pita.Posto moja koleginica u tom periodu nije radila i pare su joj davali koliko su mogli njeni roditelji, u jednom trenutku je izbila mala prepirka i moja koleginica joj je rekla, kako ona (svekrva) ima svog muza, koji radi i prima platu, i da ona upravlja sa muzevljevim novce kako hoce, a da platu njenog sina ona prepusti njima(koleginici i njenom muzu) i da nije njena stvar sta ce oni raditi sa njihovim novcem, izmedju ostalog je pitala onako ironicno, jel' ona treba od nje da trazi novac da bi kupila sebi uloske?!Ova je na to pludela.....Zato mislim, da stvari treba odmah resiti na pocetku sta, ko i kako, lepim ako moze, a ako ne....nekako se vec mora postaviti stvar i resiti!

shaddow:
Čoveče....... dever je MUŠKO. A jel znaš zašto? Pa prvo zato što se zove "dever", a ne "deverica" (kao kum i kuma). Da li si nekada čula da postoji izraz "deverica"?
Druga stvar, funkcija devera jeste da izvede mladu iz kuće. To je obično radi brat (bilo rođeni ili od tetke, strica, ujaka..... bitno je da je brat). Ukoliko nema brata to može da uradi i neki drugi muškarac, ali svakako nikako žensko. Zašto? Pa zato što dever izvodi mladu iz kuće i vodi je se do crkve, gde je predaje mladoženji, odnosno svom bratu. Tada mladoženja preuzima mladu i nastavljaju dalje. Malo je bez veze da žensko izvodi žensko, odnosno nije takav običaj. E sad, mogu ljudi da menjaju običaje kako žele. Ali zna se šta jeste, a šta nije običaj.
Inače, naravno da dever može da sedi za stolom sa mladencima.

nije "deverica" nego "deverusa". ja sam bila kod mog brata na svadbi. on je tako hteo. sedela sam za glavnim stolom i smorila se. nije mi rodjeni brat, i nije da nema muskaraca u familiji nego on je hteo bas mene. :confused:

Dobro razmisli sta radis,mozda tvoj buduci muz i ne zasluzuje toliku zrtvu u svakoj varijanti ceka te pakao.On ce biti podeljen izmedju tebe i njih i to ce vas vrlo brzo dovesti do kraja.Ako se volite onda vam savetujem da zivite sami,bez roditelja.Sto se devera tj. deveruse tice,bilo je slucajeva ali nije to toliko strasno koliko je strasan njihov stav povodom cele price.
Pozdrav

mrzi me da citam, ali dever je valjda tebi muzevljev brat! kad se udas, mislim to je dever

e sad da li to ima i neko dublje znachenje ???

a deveruse su one devojcice koje nose cvece

a ta sestra je zaova

a ako nisu sigurni oko narodnih obicaja koje izgleda hoce da vaskrsnu nek pitaju nekog etnologa brate kako to treba tacno.

Back