Džek svih zanata
Veoma poznat
- Poruka
- 14.802
nece dok se penzionerima ne uplate zaostale pemzije...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Podizanje 1kg tereta u svemir kosta 20000 americkih dolara. Ne kazem ja da je nemoguce razvijanje kolonija na Marsu, ali tvdim da od tog posla nema nista u narednih 100 godina. Dobro si rekao da je problem prevoz do tamo, ali i ne samo to. Sta cemo za hranu koje tamo nema. Od cega ce ti astronauti da zive tamo ? Misija koja se sprema na Mars ima puno ogranicenja u teretu koji moze poneti . Samim tim ima i ogranicenja u tezini hrane koja ce se nalaziti na brodu.Ta kolicina hrane i vode je dovoljna samo za odlazak, kratko zadrzavanje na Marsu i povratak. Sve skupa tri do cetiri godine puta . Tehnoloski mi jos nismo spremni za poduhvat kolonizacije Marsa.Sal:Ne razumem kako nema nista korisno? I naravno da mars treba teraformirati.Samo sto je to jako dugotrajan posao.
Znaci, sto pre se krene, to bolje. Uskoro ce biti neophodno da se covecanstvo siri dalje van zemlje.
I zasto je kolonizacije po tebi iskljucena? Pa covece, nije nempguce da se razviju citavi gradovi pod kupolama, dok se ne teraformira planeta....ja cak mislim da tehnicka resenja postoje, samo je problem prevoz do tamo, a najveci dizanje tereta u orbitu.
Drugo, kontam da je mars pravo malo netaknuto rudno bogatstvo...
Istražujući temu o svemirskom liftu iznenadio sam se obimom studija koje, vezano za razne aspekte tog problema, rade eminentne svjetske firme i istraživački centri. Ukupna količina materijala koji sam skinuo s Interneta prešla je kapacitet jednog DVD-a a nisam skinuo ni 1% dostupnog materijala. A koliko se tih stvari uopšte i ne objavi, jer predstavljaju industrijsku ili vojnu tajnu, ko zna (a ti tajni podaci i jesu oni stvarno napredni). Šta se iz toga može zaključiti?dan555:Što se podizanja tereta u orbitu tiče, nije baš toliko skupo.Bilo je planirano da Šatl snizi cenu na 1000$/kg, ali ispalo je 8000$, koliko se sećam. Rusi, a i Kinezi, su još jevtiniji.
Kada se uvedu letelice sa skrem-džet pogonom, biće sasvim pristupačno otići u orbitu.
MasterYoda:Lako je tebi, Mr. Sal. Ti si, dolazeći s Jupitera već bio na Marsu. Znam, javili mi da si polupao lokalnu birtiju jer nije bilo jelenka.
Vazi se ! Nego zanima me zasto u nasem narodu postoji ona izreka "Izgledas kao da si pao sa Marsa'' ? To mi nikada nece biti jasno. :-) :-) :-) :-)Sal:Super...
Znaci, idemo na mars, idemo na mars...![]()
Sasvim sigurno nisam bio ovoliko eksplicitan. Verovatno sam rekao da ne bih bio iznenadjen kad bi Kinezi, bilo sami bilo u saradnji sa Rusima, pre Amera setali Mesecom. Ne treba zaboraviti takodje ni ESA, a bogami ni Japance i Indijce...rokavec:koliko se ja secam njegovih postova prvo se planira da covek o5 hoda mesecom i to ne cak jedna nacija nego vise njih mislim da koliko se secam rekao je da ce sledeci koji ce trckarati po mesecu biti Kinezi a cini mi se posle njih Rusi pa na kraju o5 Ameri.... sto se tice Marsa on dolazi na red tek za jedno 10 godina...
pusti ti sada 2007,pre 100 godina nije postojao helikopter,mlazni avion,nuke,raketa,pc,vhs,dvd..treba li jos da nabrajam?zex1:Podizanje 1kg tereta u svemir kosta 20000 americkih dolara. Ne kazem ja da je nemoguce razvijanje kolonija na Marsu, ali tvdim da od tog posla nema nista u narednih 100 godina. Dobro si rekao da je problem prevoz do tamo, ali i ne samo to. Sta cemo za hranu koje tamo nema. Od cega ce ti astronauti da zive tamo ? Misija koja se sprema na Mars ima puno ogranicenja u teretu koji moze poneti . Samim tim ima i ogranicenja u tezini hrane koja ce se nalaziti na brodu.Ta kolicina hrane i vode je dovoljna samo za odlazak, kratko zadrzavanje na Marsu i povratak. Sve skupa tri do cetiri godine puta . Tehnoloski mi jos nismo spremni za poduhvat kolonizacije Marsa.