Ljudi na Marsu

Sal:
Ne razumem kako nema nista korisno? I naravno da mars treba teraformirati.Samo sto je to jako dugotrajan posao.
Znaci, sto pre se krene, to bolje. Uskoro ce biti neophodno da se covecanstvo siri dalje van zemlje.

I zasto je kolonizacije po tebi iskljucena? Pa covece, nije nempguce da se razviju citavi gradovi pod kupolama, dok se ne teraformira planeta....ja cak mislim da tehnicka resenja postoje, samo je problem prevoz do tamo, a najveci dizanje tereta u orbitu.

Drugo, kontam da je mars pravo malo netaknuto rudno bogatstvo...
Podizanje 1kg tereta u svemir kosta 20000 americkih dolara. Ne kazem ja da je nemoguce razvijanje kolonija na Marsu, ali tvdim da od tog posla nema nista u narednih 100 godina. Dobro si rekao da je problem prevoz do tamo, ali i ne samo to. Sta cemo za hranu koje tamo nema. Od cega ce ti astronauti da zive tamo ? Misija koja se sprema na Mars ima puno ogranicenja u teretu koji moze poneti . Samim tim ima i ogranicenja u tezini hrane koja ce se nalaziti na brodu.Ta kolicina hrane i vode je dovoljna samo za odlazak, kratko zadrzavanje na Marsu i povratak. Sve skupa tri do cetiri godine puta . Tehnoloski mi jos nismo spremni za poduhvat kolonizacije Marsa.

Nre bih se slozio za narednih 100 godina.
I dalje tvrdim da resenja postoje, osim tog dizanja tereta.
Hrana i voda ne bi trebali biti problem uopste, proizvodili bi se na licu mesta.
Tehnologija za to postoji.

Razumljivo da kolonisti na Mars trebaju nositi mnogo toga, i zato bi morao brod koji ce ih odvesti do tamo biti bas ogroman. Morao bi nositi habitate na naduvavanje (ozbiljno), mini fabrike (nanotehnologija!), robotizoane masine i alate i ostala cuda za sto brze osamostaljivanje, tj kopanja ruda i njihova daljna obrada. Mislim da bi to bio osnov.

Sto se tice cene dizanja tereta i samog puta, mislim da je nebitna. Koliko se samo dnevno trosi na raznorazne armade, tenkove, avione i ostala destruktivna cuda, mislim da bi svaki mesec mogli spremiti po jedan brod do tamo..:)

Ameri su radili probe sa materijalom donetim sa Meseca da vide da li i kako može da se upotrebi kao građevinski materijal.
Na Miru, a sada i na ISS-u kosmonauti su gajili, pa i jeli neke povrćKe, a bilo je i ispitivanja gajenja nekih sitnijih domaćih živuljki, sve u svrhu prehrane.
Ipak, pravljenje samodovoljnog ekosistema i proizvodnja sve hrane je još daleko, ali verovatno ne i nedostižno.

Što se podizanja tereta u orbitu tiče, nije baš toliko skupo.Bilo je planirano da Šatl snizi cenu na 1000$/kg, ali ispalo je 8000$, koliko se sećam. Rusi, a i Kinezi, su još jevtiniji.
Kada se uvedu letelice sa skrem-džet pogonom, biće sasvim pristupačno otići u orbitu.

dan555:
Što se podizanja tereta u orbitu tiče, nije baš toliko skupo.Bilo je planirano da Šatl snizi cenu na 1000$/kg, ali ispalo je 8000$, koliko se sećam. Rusi, a i Kinezi, su još jevtiniji.
Kada se uvedu letelice sa skrem-džet pogonom, biće sasvim pristupačno otići u orbitu.
Istražujući temu o svemirskom liftu iznenadio sam se obimom studija koje, vezano za razne aspekte tog problema, rade eminentne svjetske firme i istraživački centri. Ukupna količina materijala koji sam skinuo s Interneta prešla je kapacitet jednog DVD-a a nisam skinuo ni 1% dostupnog materijala. A koliko se tih stvari uopšte i ne objavi, jer predstavljaju industrijsku ili vojnu tajnu, ko zna (a ti tajni podaci i jesu oni stvarno napredni). Šta se iz toga može zaključiti?
Izgradnja lifta je sasvim realna opcija i to u ne tako dalekoj budućnosti. Potrebne pare (oko 500 milijardi US$) mogu se pronaći a tehnički problemi mogu se savladati. A cijena dizanja tereta ovim liftom lako se može spustiti na 100 US$ za kg i to ne za nisku orbitu nego za geostacionarnu. Cijela priča o svemirskim istraživanjima tada bi izgledala mnogo drugačije. Za 7.500 US$ i ja bih tada mogao otići da pogledam kako izgleda majčica Zemlja s 36000 km udaljenosti.

MasterYoda:
Lako je tebi, Mr. Sal. Ti si, dolazeći s Jupitera već bio na Marsu. Znam, javili mi da si polupao lokalnu birtiju jer nije bilo jelenka.

Znaci, dobar glas se daleko cuje?
:):)

Sta cu im ja kada neznaju sta je jelenko....

Elem, za svemirski lift...nije tajna da je moj omiljeni pisac vizionar Klark.
On je to skontao, i tako ce da bidne. Sumnjam da cemo mi doziveti pocetak izgradnje, a kamoli on

Ja mislim da je i dalje glavni problem uze, tj materijal za uze. Ne sumnjam da baje rade punom parom na izradi dovoljno cvrstog materijala, ali sve mi nesto govori da cemo se nacekati za izlevanje temelja...

kada to naprave, ide se dalje...secate se kako je matori lepo opisao onaj generacijski brod u "pesme daleke zemlje"
:)

ewo i mene...DRUGOVI BORCI...!!! hehe
bio je ovde jedan momak koji je bas bio potkovan tacnim brojkama i datumima... nemogu da mu se setim nick name-a niti izgleda avatara... ali sta je tu jue... na par mojih tema je postavljao tacne brojke o lansiranjima raketa za swemir i o0 tacnim planovima kada , gde i ko ce da leti sto na Mesec sto na Mars... steta sto ga nema ovde !!!

koliko se ja secam njegovih postova prvo se planira da covek o5 hoda mesecom i to ne cak jedna nacija nego vise njih mislim da koliko se secam rekao je da ce sledeci koji ce trckarati po mesecu biti Kinezi a cini mi se posle njih Rusi pa na kraju o5 Ameri.... sto se tice Marsa on dolazi na red tek za jedno 10 godina... taman da nam se razviju racunari jos malo... ipak je to daleki put slozicete se...

sto se tice cene putovanja do Marsa a i uopste u swemir mislim da na tome nertreba da se stedi ... gomila novca se svaki dan protraci na vojne zaje*ancija koje cak sta vise da swetu nicu potrebne neko mu mogu i stetiti, naravno u slucaju nekoj malo veceg radta...

eeeeeeeeeee...bas ti hvala... nasao sam ... dakle ewo termina lansiranja...

** (datume buducih misija [kao i da li ce uopste biti navedenih misija] treba uzeti s rezervom, jer zavise od politicko-ekonomske situacije i uspeha prethodnih misija) **
** navedeni datumi su datumi lansiranja **

MESEC

Trenutno oko ili na Mesecu: nista

Buduce misije:
- Selene, Jul-Aug 2007, Japan
- Chang'e 1, Sep 2007, China
- Chandrayaan, Feb 2008, India
- Lunar Reconnaissance Orbiter, Oct 2008, USA
- Chandrayaan II, 2010 or 2011, India
- Luna-Glob, 2012, Russia
- LEO, 2012, Germany

Mars

Trenutno oko ili na Marsu (u operativnom stanju):

- Mars Odyssey orbiter, 2001, USA
- Mars Express orbiter, 2003, ESA
- Spirit i Opportunity roveri, 2003, USA
- Mars Reconnaissance orbiter, 2005, USA

Buduce misije:

- Phoenix Mars polar lander, 08.03.07 - 08.28.07, USA
- Mars Science Laboratory rover, 2009, USA
- Phobos-Grunt sample-return mission, 2009, Russia/China
- ExoMars rover, 2012, ESA

Venera

Trenutno oko Venere:

- Venus Express orbiter, 09.11.05, ESA
* MESSENGER, fly-by na putu za Merkur (5. juna) *

Buduce misije:

- Venus climate orbiter, 2010-2012, Japan

Merkur

Trenutno oko Merkura: nista

Buduce misije:

- MESSENGER orbiter, lansiran 3.8.2004, konacno ubacivanje u Merkurovu orbitu 18.3.2011. Tokom leta, napravice 1 fly-by pored Zemlje, 2 pored Venere i 3 pored samog Merkura.

Posto me prozivate :):

Phoenix Mars polar lander treba da bude lansiran 3. avgusta ( lansirni prozor je izmedju 3.8 i 28.8 ), a na Mars treba da sleti krajem maja sledece godine. Ako sletanje bude uspesno ocekuju se vrlo interesantni rezultati buduci da Phoenix nosi kompletnu bio-hemijsku laboratoriju, ukljucujuci i atomski mikroskop.

Lansiranje sonde SELENA je odlozeno na neodredjeno vreme, posto su otkriveni neki neispravni elektronski sklopovi.

Lansiranje sonde DAWN je odlozeno za pocetak septembra. DAWN treba da istrazi asteroid 4 Vesta tokom 2011 godine i asteroid 1 Ceres tokom 2015 godine.

rokavec:
koliko se ja secam njegovih postova prvo se planira da covek o5 hoda mesecom i to ne cak jedna nacija nego vise njih mislim da koliko se secam rekao je da ce sledeci koji ce trckarati po mesecu biti Kinezi a cini mi se posle njih Rusi pa na kraju o5 Ameri.... sto se tice Marsa on dolazi na red tek za jedno 10 godina...
Sasvim sigurno nisam bio ovoliko eksplicitan. Verovatno sam rekao da ne bih bio iznenadjen kad bi Kinezi, bilo sami bilo u saradnji sa Rusima, pre Amera setali Mesecom. Ne treba zaboraviti takodje ni ESA, a bogami ni Japance i Indijce...

NOVOST:
Esa trazi dobrovoljce za simulirani put na Mars! Radi se o ispitivanju kako ljudi reaguju na samocu, odredjeni nacin ishrane, i uslove putovanja kroz svemir. Trebalo bi da odaberu 12 zamorcica koji ce provesti 520 dana u ovim uslovima. Prijavljivanje je u toku! Pa ako vas zanima.... Meni deluje interesantno, a sigurno i dobro placaju... Mada se radi samo o simulaciji

zex1:
Podizanje 1kg tereta u svemir kosta 20000 americkih dolara. Ne kazem ja da je nemoguce razvijanje kolonija na Marsu, ali tvdim da od tog posla nema nista u narednih 100 godina. Dobro si rekao da je problem prevoz do tamo, ali i ne samo to. Sta cemo za hranu koje tamo nema. Od cega ce ti astronauti da zive tamo ? Misija koja se sprema na Mars ima puno ogranicenja u teretu koji moze poneti . Samim tim ima i ogranicenja u tezini hrane koja ce se nalaziti na brodu.Ta kolicina hrane i vode je dovoljna samo za odlazak, kratko zadrzavanje na Marsu i povratak. Sve skupa tri do cetiri godine puta . Tehnoloski mi jos nismo spremni za poduhvat kolonizacije Marsa.
pusti ti sada 2007,pre 100 godina nije postojao helikopter,mlazni avion,nuke,raketa,pc,vhs,dvd..treba li jos da nabrajam?

Back