LJUDI KOJI VOLE VOZOVE

Kasno popodne , ušli su u poslednji septembarski voz, koji je odvozi poslednje turiste !
Bilo ih je jedva desetak , uglavnom mladi !
Kompozicija drvenih vagona sa plišanim crvenim sedištima , razvukla se duž pereona stare železničke stanice sa širom otvorenim vratima. Na čelu kompozicije, ponosno je stajala lokomotiva - parnjača , iz koje je viri glava brkatog mašinovođe koji je netremice gladao u crvenkapu.
A on, crvenkapa ,sav važan i pun sebe, sa pištaljkom u ustima , netremice gledao u džepni železničarski sat . Čeka tačno vreme !
Svi putnici su poodavno ušli i raskomotili se , dok su kondukteri visili na vratima vagona bez ijednog pokreta .
Skazaljka na staničnom satu, leno se nećkala i klatila gore dole - kao da vozu zabranjuje da krene.
Sve deluje napeto , u izčekivanju !
Staničnu popodnevnu tišinu prekinu snažan žvižduk crvenkapine pištaljke ; a ona, skazaljka na velikom staničnom satu,u strahu prenu se i odskoči .
Sve nekako živnu.
Lokomotiva pisnu moćno , nekoliko puta, zabrehta i krenu. Vagoni zadrhtaše i poskočiše, tamo amo , kao nestašni školarci. Voz lagano krenu , iz stanice !
Ubrzo sve poprimi svoj pređašnji ritam i još se samo čuje lokomotiva , kako sve više i više stenje, brekće , zahuktava se i lagano napušta varoš , verući se uz prve uspone i brda koja opkružuju varoš.
Pred njom je veliki uspon uz planine, koji je godinama savlađivala ; ali eto, nikad se nezna - ozbiljna je to stvar , ta planina i ti putnici !
Ono malo putnika rasporedilo se kroz vagone , tako da za konduktere i nema nekog posla. Do prvog ozbiljnijeg planinskog uzvišenja, obišli su sve putnike ; pregledali karte , popričali sa putnicima i diskretno se povukli u svoje prostorije.
Lokomotiva sve više brekće i hvata na brzini ; a kad doseže optimum i ujednači brzinu , kao što bi let galebova na nebu iznad njih, ona nastavi sigurno da se penje uz planinu.
Kroz prozore vagona, probijaju se poslednji zraci septembarskog sunca . Leto na izdisaju kupa voz i kao da ga gura što dalje kroz planinu !
Sve nestaje tiho, bez opiranja , svečano, u tom purpuru zalazećeg sunca .
Sedeli su pripijeno jedno uz drugo , kao preplašena deca- na crvenom plišanom sedištu svog kupea.
U vagonu , oni su jedini putnici .

Grčevito je držala njegovu ruku .
Ćutali su još od poslednjeg zalogaja tog poslednjeg ručka u šatoru na kraju šumarka, sa kojim se graničila mala plaža - sakrivena od sveta velikim stenama , sa kojima se planina približila moru - reklo bi se,na dohvat ruke , gorske vile !
Kad su spakovali šator sa stvarima i krenuli, na plaži su ostali samo oni trenuci jednog letovanja , koga više nikad neće biti ; koje će se pretvoriti u sećanja i poprimati one oblike , kakvo je raspoloženje koje ih izvlači na svetlost dana !

On je preispitujući tužno zurio u njihov prtljag , pa u šator ; koji je nabrzinu spakovan u torbu , kao kad se beži .
A on , šator , kao da je govorio - Znam, ničeg nije bilo ! Znam !
Zaista, ničeg nije bilo ! Samo su se voleli na kraju jednog leta , kao deca koja su izbegla roditeljskom nadzoru ! Zaista !

I sve što je lokomotiva više grabila uz uspon , svetlost je sve više curila iz kupea.
Kad se voz uspeo na planinsku zaravan i prešao preko mosta iznad kanjona, lokomotiva dugačkim piskom obeleži taj uspeh i veslo zahuča ; a tad kao po dogovoru , poslednji zaraci svetlosti nestadoše iz njihovog kupea.
Što zbog mraka , što zbog visine, što zbog dima lokomotive , nesta svaki trag mora - čak i njegov miris ; koji se samo još krio u njihovoj koži i njihovim dušama.
Planina je osvojila sve; mesec na nebu , koji se vukao po oblacima ; voz; ljude u njemu - sve !
Pisak lokomotive kao da raspori nadolazeću noć ! Iz nje pokulja sva požuda nevinih i strasnih ljubavi !
U tom pisku bi nešto što probudi i njenu dušu, njena osećanja i njihove strasti .
Ona skoči kao vila , sa crvenog sedišta i zaključa vrata kupea !
On ustade ukočen !
I bi ono što nije bilo , što i nije moglo biti celog tog leta !
U njihov zagrljaj uplete se sve što su propustili; sve što su sanjali ; sve čega su se plašili ; čak i onaj strah i tuga sa kojom su ulazili u voz , koja ih nije napuštala dok su ćutke sedeli na plišanim crvenim sedištima i puštali lokomotivu da ih s'mukom velikog uspona odvuče u rastanak.
Noć je kratko trajala , za njih , za njihovu mladost i njenu glad , za njihovu zajedničku budućnost !

Kad je voz ušao u stanicu i zašao između kompozicija koje su stajale na staničnim pereonima, već su napustili kupe i nemo stajali u hodniku vagona , sami sa svojom sudbinom.
Na stanici , parnjača je izgledala neopisivo drugojačije, između moćnih dizelki i lokomotiva na struju , koje su vukle savremene kompozicije na sve strane sveta, što dalje od mora, od leta.
Moćan stanični razglas, zvanično i suvoparno upozoravao je putnike, da se odmah ukrcaju u ekspresne vozove postavljene na tim i tim pereonima.
Međ tim moćnim lokomotivama , tu su se rastali. Sumnjali su , ali nisu verovali da je to zauvek !
Da ! Nisu verovali !? Rastali su se bez vremena za poslednji zagrljaj i poljubac , na rastanku ; bez vremena za suze , sa obećanjima da ih ništa ne može večno razdvajati !

I dans , posle pola veka života , kad uđu u bilo koji voz, prebiraju očima po kupeima punu isčekivanja i nadanja - sve misleć da će nekim čudom ugledati onaj kupe sa crvenim plišanim sedištima ; da će se sresti , ma kad , u nekom od vozova u kojima kao i onda , gotovo i da nema putnika .
Sve što su stariji , sve više počinju da vole vozove i nadaju se sreći susreta sa mladošću !

voz-5.gif

Pravo s posla, po završetku druge smene, Simo Kec odlazi u bife na železničkoj stanici. Tu, ispijajući polako rakiju iz politarskog bokala, ostaje do dolaska međunarodnog ekspresnog voza koji po redu vožnje stiže oko ponoći. Kad voz stigne, Kec ispred malog i prljavog ogledala popravi plavu kovrdžavu kosu i izađe na peron.

U mraku se naziru osvetljeni prozori spavaćih kola i restorana. Stanicu osvetljava nekoliko malih i mutnih sijalica, te Kec u vozu koji se vrlo kratko zadržava stigne da zapazi samo neke pojedinosti: kelnera s belom košuljom i crnom leptir mašnom, plavokosu ženu u ružičastoj spavaćici s dubokim razrezom na grudima, odsjaj čaša i tanjira na stolovima, ilustrovanu reviju na nečijem krilu, lepog mladića koji otvorenih usta udiše oštar planinski vazduh, baršunasti sjaj zelenog somota na sedištima u restoranu ..
.
Sve te pojedinosti, na brzinu i u polumraku osmotrene, u Kecovoj mašti se uklapaju u zaokruženi prizor, pun tajanstvenog sjaja i raskoši, za čim mladić s kovrdžavom kosom duboko čezne.

Eh! Eh! — uzdiše Simo Kec i dugo maše za vozom koji odlazi iako mu niko ne uzvraća pozdrav (ukoliko putnici i mogu da zapaze Kecovu priliku na polumračnom peronu).

Kec se, zagrejan rakijom, upućuje prašnjavim i izrovanim uličicama prema periferiji varoši, gde u iznajmljenoj sobi živi sa ženom.

Praćen lavežom pasa, Kec stiže do nedovršene kuće u čijem prizemlju je njegova soba. Prozori sobe su osvetljeni. Mara drema na stolici, sa glavom na stolu. Čim čuje škripu vrata, Mara ustaje, iz rerne izvlači iskrzanu šerpu i stavlja je na sto, na kom je već iznesena korpa s hlebom, tanjir, viljuška, nož i papirnata salveta. Promrmljavši "zdravo", Kec seda za sto i privlači šerpu. Tanjir odgurne na sredinu stola. Kec jede punih usta. Mast mu se cedi niz bradu i kaplje na pantalone i linoleum.

-E, ošišaću se, da znaš! — kaže Kec i odgurne šerpu, brišući usta i bradu rukavom bluze. Mara ustaje i donosi iz ugla lavor s čistom vodom i peškir. Kec izuva cipele i čarape i svlači pantalone, bluzu i košulju: ostaje u dugim pamučnim gaćama i plavoj potkošulji, zaprljanoj na rukavima i grudima. Mara skuplja cipele i čarape i iznosi ih napolje, na prag, jednako šmrkćući.

- I da znaš: ne volim te! — nastavlja Kec. — Vidiš kakva si! Ružna: usta kao prevrnuta čarapa, noge kao u fudbalera! Ti si mi zatrovala život! Ti! A bio sam se spremio da otputujem odavde. Ko zna koji bi mene vozovi sada nosili! Kec umoči noge u lavor, stresajući se od dodira s hladnom vodom. Češući se pospano po stomaku, on dugo brčka noge.

— Vidim ja da si ti mangup ... Reći ću ja strika-Paji — govori Mara, slažući preko naslona stolice Kecove pantalone, blusu i košulju. — Lutaš noću!

— Ma nemoj! Da neće tvoj stric da mi zabrani da lutam!? — kaže Kec.

— Ko zna šta ti radiš noću!? — nastavlja Mara. — Pre nekoliko večeri obijena je trafika.

— Kakve ja veze imam s trafikom!? — čudi se Kec.

— Ne znam ja gde ti lutaš ... A neko je nedavno dinamitom tukao ribu u reci. Još nije uhvaćen! — kaže Mara, vraćajući šerpu na šporet a hleb i neupotrebljenu salvetu u orman.

— Nećeš valjda da kažeš da sam ja bacio dinamit u reku!? — pita Kec krsteći se.

— Ne znam ja! Stric mi je još rekao da neko stalno čupa saobraćajne znake i razbija ulične sijalice! — nastavlja Mara čisteći sto.

— Idi bestraga, ženska glavo! — kaže pospano Kec. — Baš me briga za tvog strica! Kec izvlači noge iz lavora i za trenutak ih stavlja na peškir, a onda odlazi prema krevetu. Na linoleumu ostaju tragovi njegovih mokrih stopala. Kec se uvlači u krevet i okreće prema zidu. Mara u velikom loncu pere šerpu i viljušku. Jecaji i šmrktanje mešaju se sa zveckanjem posuđa.

— Gasi svetlo! Ne mogu da spavam! — kaže Kec. Mara okreće prekidač, svlači se i leže pored Keca.

— Ne znam ja ... Samo ću reći strika-Paji da lutaš noću! — kaže Mara. Kec na svom vratu oseća toplotu teških Marinih grudi. On se okreće prema ženi i zavlači joj ruku u razrez spavaćice. U mraku Kecu iznenada iskrsne slika plavokose žene u roze spavaćici koju je video na prozoru spavaćih kola.

— Pusti me! Šta me diraš kad sam ružna! — brani se Mara. Kec se nadnosi nad ženu i vrlo lako joj, po navici, zadiže spavaćicu iznad grudi, preko glave. Raspaljen rakijom, Kec ispoljava žestoku i brzu strast, gušeći se među Marinim grudima. Brže nego što je i sam očekivao, kao da je u štali u kojoj žuri plašeći se da neko ne nabasa, Kec dolazi do oduška.

— Jao, slatka majko! — zagrca Kec, opuštajući se za trenutak na Marinim grudima. Mara ga grčevito privija uz sebe. Kec se odlučnim trzajem oslobađa iz njenog zagrljaja, svaljuje se pored nje i okreće glavu prema zidu.

— Što si takav!? Što tako brzo? ... — šapće Mara, milujući mu kosu i ljubeći ga po vratu.

— Pusti me! Šta me maziš, ženska glavo!? Nisam dete! Spava mi se! — odgurne je Kec i tone u san. Mara mu okreće leđa i ponovo jeca:

— Reći ću ja strika-Paji ... da zna kako lutaš noću! Jeste! Pre nekoliko večeri neko je lupao profesorici Mili na prozor i neko je izgazio sve cveće u parku! Jeste! — govori Mara. Kec je već zaspao: on bučno hrče, šireći zadah rakije. Samo mu se ponekad otme uzdah. Mara se okreće prema Kecu i, pazeći da ga ne probudi, ljubi ga po vratu i kovrdžavoj kosi.

— Koso moja vilovita! Anđelčiću moj lepi! — šapće Mara.

Back