Ljubomora?!

Sekura

Aktivan član
Poruka
1.777
Ljudi u odnosu sa drugim ljudima cesto zakljucuju da je neciji los postupak izazvan ljubomorom.
Cak sam u prilici da cujem da se ista rijec upotrebljava i u porodicnim odnosima, brat -sestra, sestra -sestra i sl a tek kada pricamo o prijateljstvima, poznanstvima, rodbini ili kolegama...
Sta mislite o tome? Zar nije suvise naivno zakljucivati da je upitanju ljubomora? Jesu li ljudi suvise lijeni da objasne neciji postupak a da to nije ljubomora? Ili su medjuljudski odnosi postali do te mjere izopaceni?!

Nisu ljudski odnosi postali izopaceni, oni su oduvek takvi, Kain je ubio Avelja iz zavisti (ljubomore).

A posto i mi kao narod imamo tu osnovnu crtu zavisti (da komsiji crkne krava), nije tesko pretpostaviti da je vecina losih postupaka, ako nema drugog vidljivog razloga nacinjena iz ciste zvisti i ljubomore.

To je ovako uopsteno.

Ja licno dobro se uverim pre nego sto izreknem takvu kvalifikaciju, ali ona je nazalost uvek tacna.

Jer nema razloga da neko bude zao prema tebi osim ako nije ljubomoran (zavidan).

Poslednja izmena:
Ljudi u odnosu sa drugim ljudima cesto zakljucuju da je neciji los postupak izazvan ljubomorom.
Cak sam u prilici da cujem da se ista rijec upotrebljava i u porodicnim odnosima, brat -sestra, sestra -sestra i sl a tek kada pricamo o prijateljstvima, poznanstvima, rodbini ili kolegama...
Sta mislite o tome? Zar nije suvise naivno zakljucivati da je upitanju ljubomora? Jesu li ljudi suvise lijeni da objasne neciji postupak a da to nije ljubomora? Ili su medjuljudski odnosi postali do te mjere izopaceni?!

Primitivno mišljenje ljudi kod kojih ljubomora,zavist i zloba dominantan stav u odnosu na druge
okolne jedinke društva...Samo takvi to generališu...Tolerantan,dobro socijalizovan-uklopljen u društvo,
a ipak aktivan i siguran u sebe,pokušava da razume i te koji su skloni etiketiranju-projktovanju...Mada
takve najradije izbegava-nisu nešto zabavni ni interesantni...:mrgreen:

Primitivno mišljenje ljudi kod kojih ljubomora,zavist i zloba dominantan stav u odnosu na druge
okolne jedinke društva...Samo takvi to generališu...Tolerantan,dobro socijalizovan-uklopljen u društvo,
a ipak aktivan i siguran u sebe,pokušava da razume i te koji su skloni etiketiranju-projktovanju...Mada
takve najradije izbegava-nisu nešto zabavni ni interesantni...:mrgreen:

Da bre, zato se "Makiju" i meni redovno kacis na postove. :mrgreen:

99% losih stvari u zivotu meni je uradjeno iz ciste ljubomore, u to sam se uverila kasnije.

No, kao sto procitah ovde u jednom korisnickom potpisu, zavist valja i zasluziti.

Poslednja izmena:
Lično mislim da ljubomora nemora uvek biti razlog da bi ti neko nešto loše uradio.....iz iskustva i sa aspekta posmatrača, ljudi se ponašaju loše prema drugim ljudima iz nekih unutrašnjih frustracija kojih ne mogu da se okanu...pa ima ljudi na koje nemate ama ni jedan jedi razlog da budete ljubomorni, ali neki poriv vas tera da mu učinite zlo, i to ponavljate sa svima..
Pre svega moramo biti oprezni, i da svako nam nanešeno zlo nazovemo ljubomorom....postajemo smoljubivi u tom slučaju...

99% losih stvari u zivotu meni je uradjeno iz ciste ljubomore, u to sam se uverila kasnije.

No, kao sto procitah ovde u jednom korisnickom potpisu, zavist valja i zasluziti.

Kad ste zajedno-meni ste simpa...:hahaha: Moram malo da vas tovarim da se ne opustite...
Vežbanje...:mrgreen:

A da li si ti nekada bila ljubomorna?
Ako vec shvatamo lose postupke drugih ljudi kao ljubomoru, valjda je nekad i sami osjecamo?!

Lično mislim da ljubomora nemora uvek biti razlog da bi ti neko nešto loše uradio.....iz iskustva i sa aspekta posmatrača, ljudi se ponašaju loše prema drugim ljudima iz nekih unutrašnjih frustracija kojih ne mogu da se okanu...pa ima ljudi na koje nemate ama ni jedan jedi razlog da budete ljubomorni, ali neki poriv vas tera da mu učinite zlo, i to ponavljate sa svima..
Pre svega moramo biti oprezni, i da svako nam nanešeno zlo nazovemo ljubomorom....postajemo smoljubivi u tom slučaju...[/QUOTE]

Moguce da je to objasnjenje...

ma to je sve OK samo shto onda ti upadas u ludilo neko, mesto valdja da okrenes ka sebi i da si konsttruktivan, mada valjda ne smeta kao zivimo, ali valjda da ne dodje do nekih krajnjih nivoa, mada je ovo dosadno
neki ljudi su nekakvi a nesto je i posledica rada???

ljubomora to je ono u vezzama, a zavist je ovako
znaci kad ti momak merachi drugu zenu ti si ljubomorna
a kad je zena lepsa od tebe ti si zavidna
ti tj neko

To i da prihvatim da je tako ali pricam o drugoj vrsti ljubomore iliti zavisti..
Zasto bi ja bila ljubomorna na najbolju drugaricu jer ima bolji posao?
Zasto bi ja bila ljubomorna na sestru jer se dobro udala?
Zasto bi ja bila ljubomorna na rodjaku jer joj je momak zgodniji?
Na komsinicu jer ima bolji auto?
Mislim, meni su takve stvari van pameti..
A suvise cesto nailazim na takve ljude koji misle da je neko ljubomoran na njih zbog takvih stvari!
Jel to samoljublje, glupost, primitivizam?!

À sta je ovde pitanje...

To i da prihvatim da je tako ali pricam o drugoj vrsti ljubomore iliti zavisti..
A suvise cesto nailazim na takve ljude koji misle da je neko ljubomoran na njih zbog takvih stvari!

opa mozda kad je neko slican i provalio je resenje, a ti nisi, najcesce zbog neke sta znam sujete ili inerntnosti
mislish da si bog i dodje tamo neka obicna kao sestra i udala se
intimno sve mislim neces ti reci da je ona obicna... npr mozes na tu sestru ali ako izdvojis... ali koliko ih ima jos pa ne razmisljas o njima
mada volim inertnost
sta znam ako si zavidan ok valjda onda to kanalises ka sebi... ali boli... samo ima i onih koji tebi zavide, plus shto i kad ti dodje resenje patnje nije sve uvek ok

- - - - - - - - - -

Ljubomora je rak ljubavi....
Nema malih i velikih.
Kao što nema malih i velikih droga.
Sve su destruktivne i pogubne......

ljubomora ti kaze da nisi najzgodniji, najseksi
to ej ljubomora
i mozda ne umes to kod sebe da otvoris u odnosu na tog nekog, ili zahteva nehsto sto te mrzi da dash?

ili ajd neko drugo polje, nisi naj-kul
nisi najsveziji najmladji najgenijalniji, nisi izuzetan kao sto si mislio :confused:
i kad mislis da je ok onda moze da te bocne ko komarac :I ali valjda ako si vise ok onda bolje izadjes s tim na kraj
uglavnom si na sebe ljut pa prebacis na njih

A da li si ti nekada bila ljubomorna?
Ako vec shvatamo lose postupke drugih ljudi kao ljubomoru, valjda je nekad i sami osjecamo?!

Ja sam mislila da ti poistovecujes ljubomoru i zavist i zato sam tako odgovorila (misleci na zavist).

Ali kako se one uistinu razlikuju, mogu ti reci da nisam zavidna (nisam od onih koji "gledaju u tudje dvoriste"), ali zato ljubomorna i posesivna u vezama jesam, ali i to samo kad imam razloga za sumnju, ne iz cista mira.

Ali shvatila sam da je ovde rec o zavisti, ustvari. Eto, nisam zavidna, mozda mi se zato i desavaju takve stvari (da drugi bude zavidan i na taj moj nedostatak zavisti).

Upravo to.

Na takve stvari ni u ludilu nisam zavidna.

P.S. Ali ipak je onda naslov trebao da bude "zavist" jer ljubomora i zavist nisu isto.

Poslednja izmena:

Na tu temu ću samo reći da svi mi gledamo svet svojim očima...

Nekad je najjednostavniji odgovor - pravi.

Ljubomora je lak i često upotrebljavan način objašnjenja nekog konflikta.

Često i način da ugrožena strana u konfliktu podigne svoje samopouzdanje, misleći da se sve loše dešava zbog tuđe ljubomore i zaviti.

Uostalom, mali milion izreka se bazira na principu- što više ljubomornih neprijatelja imaš, više vrediš itd.

To je verovatno jedna od najvećih zabluda koje čovek može da ima kada je u pitanju i njegovo okruženje, i on kao ličnost.

Back