Ljubomora, posesivnost?

Lollol

Poznat
Poruka
9.450
Sta se krije iza ljubomore? Da li je osoba koja je ljubomorna sumnja u ljubav osobe koja navodno treba da je voli, ili sumnja u svoje licne kvalitete i strahuje da taj neko moze naci nekog boljeg?
Svi smo mi bivali pomalo ljubomorni, ali da li je ljubomora pokazatelj da nam je stalo, ili da se jednostavno osecamo ugrozeni od strane neke trece osobe?
Ili se samo jednostavno bojimo da nas neko ne namagarci ponovo, pa se trudimo da uspostavimo kontrolu?

Sve postaje zanimljivije kada ljubomora preraste u posesivnost, i kada nas izvor srece kontrolisemo po nasim zeljama i merama, kada mu diktiramo dnevni red, krug poznanika, nacin zivota.
Da li je posesivna osoba toliko uplasena i toliko sumnja u svoje kvalitete, da se boji da izgubi kontrolu (da pruzi slobodu drugoj strani) i da li takvoj osobi kroz glavu nekada prodje da u stvari takvo ponasanje (ogranicavanje slobode), kobno i da upravo zbog tog ponasanja, taj neko pocinje da trazi nekog boljeg?

komplexi..nesigurnost..manjak samopouzdanja..retko kad lose iskustvo..bio sam s jednom posesivnom i nije mi smetalo..smesno cak..ali da pocela je traziti back up kad je dobila malo oduska i nisam primio nazad kad sam provalio da trazi sa strane

komplexi..nesigurnost..manjak samopouzdanja..retko kad lose iskustvo..bio sam s jednom posesivnom i nije mi smetalo..smesno cak..ali da pocela je traziti back up kad je dobila malo oduska i nisam primio nazad kad sam provalio da trazi sa strane

Najveca ironija zivota je to sto bas ti koji su toliko nesigurni i koji prvi upiru prste, obicno i guraju prste gde im nije mesto. Sad se namece i ono pitanje, da li se neko tako ponasa (opsesivno), jer je i on u dusi takav, pa predpostavlja da su svi ljudi takvi, ili je nesto drugo u pitanju?

Sta se krije iza ljubomore? Da li je osoba koja je ljubomorna sumnja u ljubav osobe koja navodno treba da je voli, ili sumnja u svoje licne kvalitete i strahuje da taj neko moze naci nekog boljeg?
Svi smo mi bivali pomalo ljubomorni, ali da li je ljubomora pokazatelj da nam je stalo, ili da se jednostavno osecamo ugrozeni od strane neke trece osobe?
Ili se samo jednostavno bojimo da nas neko ne namagarci ponovo, pa se trudimo da uspostavimo kontrolu?

Sve postaje zanimljivije kada ljubomora preraste u posesivnost, i kada nas izvor srece kontrolisemo po nasim zeljama i merama, kada mu diktiramo dnevni red, krug poznanika, nacin zivota.
Da li je posesivna osoba toliko uplasena i toliko sumnja u svoje kvalitete, da se boji da izgubi kontrolu (da pruzi slobodu drugoj strani) i da li takvoj osobi kroz glavu nekada prodje da u stvari takvo ponasanje (ogranicavanje slobode), kobno i da upravo zbog tog ponasanja, taj neko pocinje da trazi nekog boljeg?

Meni je ljubomora ok ako je u granicama normale.Mislim da osobama koje nisu nimalo ljubomorne ustvari nije stalo do partnera.Sve to treba da ostane u granicama normalnog,bez posesivnosti,treba pokazati partneru i da mu veruješ.

Meni je ljubomora ok ako je u granicama normale.Mislim da osobama koje nisu nimalo ljubomorne ustvari nije stalo do partnera.Sve to treba da ostane u granicama normalnog,bez posesivnosti,treba pokazati partneru i da mu veruješ.

to je totalno netacno..sve je u ne/sigurnosti..ja dajem svoj maximum i ne zanima me da li je nekom to previse i premalo..ako zeli bolje/gore nek trazi..ja sigurno necu spijunirati i kontrolisati imam pametnija posla i niko se na silu ne zadrzava ljubomorom..jos jedna bitna stvar sto nesigurne osobe prave druge ljubomornom misleci da se tako izvlace emocije

Poslednja izmena:
to je totalno netacno..sve je u ne/sigurnosti..ja dajem svoj maximum i ne zanima me da li je nekom to previse i premalo..ako zeli bolje/gore nek trazi..ja sigurno necu spijunirati i kontrolisati imam pametnija posla i niko se na silu ne zadrzava ljubomorom..jos jedna bnesigune itna stvar sto osobe prave druge ljubomornom misleci da se tako izvlace emocije[/QUOTE]

Ovo je istina živa....i očajan pokušaj očajnika.

Ljubomora potice kao shto je georgejune rekao iz osecanja duboke unutrashnje nesigurnosti.... Ljubomorna osoba je posesivna jer se boji da ce biti napushtena. Iskljuciva je jer strahuje da ce biti iskljucena, ostavljena, zanemarena...Ponekad se ispoljava otvoreno i dramaticno, uz prasku, srdzbu i jetka prebacivanja. Ponekad se javlja prerushena u tugu i gorcinu. Ponekad se porice, iz ponosa...Ljubomorna osoba nesvesno veruje da su drugi od nje privlacniji i dostojniji ljubavi....Proganja je osecanje da zapravo nije voljena i da su njeni odnosi toliko krhki i nesigurni da se ocas mogu prekinuti. Oseca se ugrozenom jer joj se cini da je neko sa strane veoma lako moze istisnuti i zauzeti njeno mesto....Ljubomorna osoba ne veruje da je voljena jer ne voli samu sebe i to je sushtina stvari. Sve dok sebe ne volimo, necemo poverovati ni da nas drugi mogu voleti...

Nisam mislila na nešto ekstremno,kad neko počne nekoga da prati,uhodi,čita mu poruke i ostalo.To,po meni,već prerasta u bolest.Ali doza interesovanja za to kako partner provodi vreme kada nije sa mnom mora da postoji.I to ne isključuje poverenje.

Nisam mislila na nešto ekstremno,kad neko počne nekoga da prati,uhodi,čita mu poruke i ostalo.To,po meni,već prerasta u bolest.Ali doza interesovanja za to kako partner provodi vreme kada nije sa mnom mora da postoji.I to ne isključuje poverenje.

Pa dobro, nije lose znati naravno, i imati neki uvid, ali pratiti, proveravati sa kim je bio i do kada, sta je radio do detalja mi deluje malo opsesivno.

Ljubomora je samo reakcija na radnje osobe do koje vam je stalo.
ili do necega do cega vam je stalo...
mala doza ljubomore zna da bude kreativna...

sve preko toga kao i posesivnost su bolest....uplasienih i nesposobnih osoba..

Ljubomora je samo reakcija na radnje osobe do koje vam je stalo.
ili do necega do cega vam je stalo...
mala doza ljubomore zna da bude kreativna...

sve preko toga kao i posesivnost su bolest....uplasienih i nesposobnih osoba..

Ljubomora je jedno od covekovih OSECANJA.

Isto toliko validna kao i ljubav, radost , bes, mrznja, ceznja...

Ne postoji NI JEDNA OSOBA na svetu koja nije po nekada ljubomorna.

Reci: "Ja nikada nisam ljubomoran!" je ista glupost kao reci: "Ja se nikada ne naljutim" ili "Ja nikada nisam tuzan".......

Ljubomora je jedno od covekovih OSECANJA.

Isto toliko validna kao i ljubav, radost , bes, mrznja, ceznja...

Ne postoji NI JEDNA OSOBA na svetu koja nije po nekada ljubomorna.

Reci: "Ja nikada nisam ljubomoran!" je ista glupost kao reci: "Ja se nikada ne naljutim" ili "Ja nikada nisam tuzan".......

Lepo ja rekoh Blajbi da ljubomora ume da bude kreativna..i podstrekacka
evo ja sam ljubomorna na neke likove koji imaju manju vilu u Nici..grad koji volim
i koji mi se svdza..pa sve sebi govorim hajde Nina smisli nacin kako da dodjes do love
pa i ti kupis takvu ili slicnu vilu ..jos kao bude u njihovom komsiluku( iz inata):) ..ojhaaa moje srece..

Postoje mnogi razlozi za ljubomoru.Uglavnom je to pristuno kod mladih,u toku ludih godina,u dobu zaljuljnenosti....jednostavno,devojke su ljubomorne medjusobno,uglavnom zbog momaka.Skoro su se neke dve iz moje skole gadjale jajima zbog jednog momka...nema ti tu pravila.Ljubomora se tesko moze kontrolistati

Mozes li pojasniti to?
To je kao "meni pripadas, na mom si raspolaganju danju i nocu?"
Tako kada se postavi deluje kao egoizam, kao osoba koja ima potrebu da neko oko nje leprsa stalno, mada ispod toga mislim da se krije manjak samopouzdanja, kompleks neki i nezadovoljstvo samim sobom.

Taj rad, recimo. Zar posesivnost nije inače podrazumevajući deo mentalnog sklopa svakog egoiste, kao nekog ko kao centar svega vidi sebe, i zanemarujuću ostale i njihove potrebe,želje etc.etc. zahteva na konstantnom povinovanju ostatka sveta njemu? Samim tim zahteva i očekuje da od određene osobe dobija njenu pažnju, naklonost, ljubav i uostalom sve što smatra da treba da dobije. Ne znam, možda grešim, to je neko moje viđenje.

malo ljubomore nije na odmet ona pokaze da vam je stalo do te osobe...msm kad neko kaze da nije ljubomoran kad mu devojku,zenu ili prijateljicu npr.neko startuje,laze ili mu nije stalo,shta vishe bi da je se otarasi...e ako je ljubomora enormna to je jako loshe i treba je zaustaviti na svaki nachin...

Back