ravana
Domaćin
- Poruka
- 4.537
Sve su to nazivi za isto jelo ali tko ga je onda izmislio ?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nije karadordevic nego Karađorđe. Nema nikakve veze naravno. Smislili jelo na brzinu pa mu i ime tako dali. A Hrvati pošto im se Karađorđe nešto nije dopadao smislili svoju verziju - samoborski odrezak, premda ne znam ni Samobor kakve veze ima.Kakve onda veze ima karadordevic i skender s time ?
Sve su to nazivi za isto jelo ali tko ga je onda izmislio ?
Verovatno Turci![]()
Dobro si ukapirala, naravno da sam se salioKapiram da je ovo rečeno u šali, ali kod nas postoji niz pogrešnih zaključaka kad su u pitanju Turci i kulinarstvo.U narodu se uvrežilo mišljenje da je sve ono što imamo nasleđe turske kuhinje samo zato što su nam Turci ta jela preneli. A to nije tačno.
Većina jela koje mi naopako zovemo turskim su u stvari vizantijska jela koje su Turci nasledili od Vizantije kad su se sa kozama sjurili u civilizaciju.Grci imaju mnogo ispravniji stav prema tome i ta jela zovu grčkim, a ne turskim što ima svoje temelje u istoriji.
Zato, kad jedete punjene paprike, musaku ili razne vrste poslastica , znajte da to nije izmislilo pleme kozara, već najveća civilizacija koja je ikad postojala - Vizantija![]()