Ljubiša Samardžić, Smoki, Šurda, Policajac sa P.B. i mnogo toga još!

Samsonight

Elita
Poruka
16.125
Ljubiša Samardžić, poznatiji kao Smoki, ostaće da živi u već sredovečnim ljudima kao jedan prosečan tip iz društva tadašnje državne formacije, Šurda.
Moje simpatije je pobrao u svim televizijskim ulogama, doživljavala sam njegovu pojavu blizu onoj svog oca koji mi je oduvek pre svega najbolji prijatelj, onaj koji me ne tetoši i ne podilazi, nego priprema za život.
Već 60' godina prošlog veka je stupio na scenu i postao eminentno ime glumišta, a od tad mu se ne zna kraja.
Ja i ćale smo latentni četnici, ali eto, Ljubišu volimo u partizanskim filmovima-ljubav, tolerancija, i oduševljenje umetnošću, srčanošću, talentom. :rumenko:

Ljubiša se uspešno oprobao i kao režiser i producent filmova kojima je regija bila oduševljena, ali i svet.
Smatram da ne sme ostati zaboravljen, da je njegov doprinos pozorištu, seriji i filmu i te kako značajan, i da je njegova gluma bila iskrena, pomerala je i dirala srca, i imala jedan didaktički efekat.
Koliko vama znači ovo ime, po čemu ga se sećate?
Hvala! :zaljubljena:

1626469813809.png

1626471074565.png
Šurda
Od šezdesetih godina prošlog veka, kad se pojavio na filmu, do svoje smrti, Ljubiša Samardžić ostvario je više od 70 filmskih i televizijskih uloga. Sarađivao je sa svim jugoslavenskim rediteljima, a krajem devedesetih i sam se dohvatio režije. Šurda, Španac, Roko ili Zis samo su neka od glumačkih ostvarenja velikog glumca koji je briljirao ulogama u ratnim filmovima, komedijama i dramama.

Ljubiša je ostvario ulogu i u filmskom ostvarenju koje je osvojilo Kinu i Batu Živojinovića u Kini vinulo u nebesa.
Verovali ili ne, Bata Živojinović je bio to-popularan u jednoj Kini u kojoj njihov sopstven narod teško ostvari makar i neki početni stepen popularnosti.
Eh, koji Bata, Bata je bio tata! :)
Ko ne zna ko je Bata Živojinović, neka se stidi, i opismeni hitno!!!

Prelepu si temu otvorila.Zasluzni umetnik koga treba i mladi da upoznaju.Bravo!:bravo:
Hvala, draga, slažem se!
Mladi upoznaju tačno ono što...
ali dobro, de, idemo dalje...

Još neki od nezaboravnih filmskih naslova u kojima je poneo glavne uloge su svakako:
Nije lako s muškarcima, Magareće godine, Ubistvo sa predumišljajem, Nataša, Konji vrani...
Nisam pogledala Kuda idu divlje svinje, a ni Jesen stiže, dunjo moja, ali ima vremena.
Poslednja uloga koju je ostvario bila je u seriji Miris kiše na Balkanu 2011. godine, koju je i režirao.

Kojo je kompletna licnost i glumac i muzicar,pa i covek na svom mestu.Da ne uplicem politiku u ovu temu,ali slusao sam njegov razgovor sa onom novinarkom koja vodi emisiju,"Kao sav normalan svet".Razocaran covek u neke stvari koje se desavaju u njihovoj bransi.
Koja nisam slušala privatno, i cenim ga isključivo kao glumca, kao što i uglavnom volim da umetnike, stvaraoce i važne i nezamenljive učesnike u stvaranju iste ne doživljavam kroz prizmu ostrašćenosti na bilo koji način.
Neko mi jednom prilikom reče da glumci čak i nisu umetnici, pa eto... ono se bar preko njih umetnost realizuje?

Poslednja izmena:
Kuda idu divlje svinje je odlicna serija,a Smokijeva uloga "Crnog Roka" je izuzetna,ne znam dal' bi neko bolje odigrao.
Pogledaću, definitivno!

Ja nisam neki veliki, a nikakav stručni znalac sedme umetnosti, ali stvar je srca.

“Ja sam, zapravo, čovek iz rudarske porodice, koji smatra da je taj rudarski hleb zaista težak. Znam da sam kao dete upamtio nešto veoma značajno, a to je poštovanje čoveka po svaku cenu i požrtvovanje za svakoga. Uvek sam u igru unosio srce i iskrenost, želeći po svaku cenu da mi se to vrati. Na sreću, ta moja iskrenost je bila presudna da imam veliki, ogroman kredibilitet autora i kod kolega.”, rekao je svojevremeno Ljubiša Samardžić, a sa nama je to ovom prilikom podelio izvor:
Al Jazeera i agencije.

Ako želite da gledate jugoslovenski film o ratu i miru, tragičnoj ljubavi i tragičnoj priči slobode, ili bolje reći Slobodanke (Milena Dravić), čitavu tu kompoziciju naći ćete u filmu Jutro, kojeg maestralno zaokviruju reči: „Zasadi mi takvu jednu ruku proletos, da imam hlada nad grobom“.
1626651857360.png

Izvor: Milena Dravić ili ključ snova,
Restart magazin/Nevena Grković

Zahvaljujuci vama dobila sam nova saznanja i odgledala pomenute serije i filmove.Sjajan glumac
Drago mi je!
Ima tu još mnogo da se dopiše, ali polako.

Samo zadržavam pravo da se sećam, a ovo je divno mesto za to.
Naišla sam na jedan malo i hiperboličan video iz 2020. godine o grobu Ljubiše Samardžića koji se nije našao u Aleji. Naime, Ljubišin grob je pored groba njegovog sina na Novom groblju u Beogradu.
U videu se govori da je glumac potpuno zaboravljen od svih, i da su njegov grob i spomen zapušteni i obrasli u korov, te da se stiče utisak da niko ne dolazi.
Kamen je kamen, a čovek je čovek. Spomenje je, pak, prema onome što se dalo videti, pažljivo održavano i uz svaki raste ukrasni bršljen, a ne korov.

On je, rame uz rame sa još mnogo glumaca tog starog kova, obeležio moje detinjstvo i ne mogu da ga zaboravim, pre svega zbog svog specifičnog blagog i ozarenog duha koji je utkao u svaku od uloga koje sam ispratila.

Ovo i nisu tako nova saznanja, ali moram priznati da sam i ja usput upisala neke naslove koje bih da pogledam u skorije vreme. :)

Back