Ljubimci na putovanjima: Kako mogu da pomognu valerijana i matičnjak

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.127
AKO KUCU I MACU VODITE SA SOBOM NA DUGAČAK PUT KOLIMA: Kako mogu da pomognu valerijana i matičnjak

2646115_bxdybhysa_ls.jpg

Lekovito bilje, osim što pomaže u očuvanju zdravlja ljudi, korisno je i za životinje. Leto je vreme kada su kućni ljubimci češće sa nama u kolima, ili učestvuju u porodičnim putovanjima.

Neretko se desi da duži put, životinja teško podnese, ali postoje biljna sredstva koja imaju važno, blagotvorno dejstvo na životinju koja je pod stresom.

„Preparati koji su prirodni trankilajzeri, koji smiruju i opuštaju životinje, se prave uglavnom na bazi valerijane. To su najčešće komercijalna pakovanja koja mogu da se nađu. Valerijana ima kumulativno dejstvo, i ona bi trebalo da se daje životinji nekih sedam-osam dana, pred očekivani stresni period, recimo, pred put, da bi se to dovelo do neke koncentracije koja opušta životinje", kaže za RTS veterinar Dejan Popović.

Dodaje da se sve više, u poslednje vreme, sa istim ciljem, koriste matičnjak i vetiver. Kombinuju se sa valerijanom, i imaju „instant" dejstvo.

Za iste namene postoje i sprejevi i etarska ulja na bazi pomenutih biljaka, a sve kako bi se životinja oslobodila stresa. Matičnja, valerijana i vetiver, takođe se mogu davati životinjama u vidu gelova ili kapsula.

Posebno su za upotrebu zgodni difuzeri koji se uključuju u struju i šire neophodnu koncentraciju supstance kroz prostorije u kojima životinje borave, kao što su veterinarske ambulante, ali i stambeni prostor u kome ljubimci borave.

Naročito su preporučljivi za primenu tokom, na primer, novogodišnje noći, kada životinje trpe stres od zvuka petardi i vatrometa.

„Matičnjak i valerijana kolokvijalno se na srpskom zovu i macina trava, i to ne slučajno. Narod je odavno primetio da mačke obožavaju te biljke", rekao je travar i novinar Momčilo Antonijević.

Kada je reč o matičnjaku, vrlo je korisno njegovo esencijalno ulje. Za samo pet litara tog ulja potrebna je količina matičnjaka koja raste na površini od jednog hektara.

„Ako imate psa ili mačku i ako vam je potreban umirujući instant efekat, obavezno nabavite preparat sa biljkama kao što su matičnjak i valerijana. Ukoliko smirenje treba vama, možete da popijete šolju čaja od matičnjaka, to je izuzetno korisna biljka, jer, pored toga što deluje smirujuće, fantastičan je lek protiv mučnine, i preporučuje se onima kojima vožnja smeta", kaže Antonijević.

Svi komercijalni preparati na bazi bilja namenjeni životinjama mogu se naći u veterinarskim apotekama i ambulantama i pet-šopovima.

Da li biste vodili ili vec jeste svoje ljubimce na putovanja? Ili ih pre ostavljate kod nekoga, u hotelu za kucne ljubimce?

Ja dok sam je imala...Na kraca putovanja tu do 200km i dan, dva sam je uvek vodila sa sobom...Nije bila dresirana ali je obozavalaaa kola i da se voza...Sama je uskakala i bila presretna kada se ide negde...Nikada nikakav problem nisam imala sa njom...Cak i kada sam je vodila negde gde vec postoje psi i trebala da je vezem (a nikada nije bila vezana), podnela je to takooo mirno...
Kakva su vasa iskustva? Sta preporucujete, sta mislite da je najbolje za njih?

llll.jpg

Vodila sam svog psa na put ali zbog selidbe. Nikada vise! Da sam bar znala za te biljne preparate da mu malo olaksam.. Morao je biti u kavezu ( na sta nije navikao ), u avionu je bio u onom delu za prtljag. Par sati nakon leta smo imali dodatnih 7 sati u autobusu gde mi je sofer jasno stavio do znanja da ako pocne da cvili leti napolje.
Sve u svemu bio je pod velikim stresom i kada bih se samo malo udaljila od njegovog kaveza, plakao bi.
Da ga ostavim tamo odakle sam dosla nisam mogla jer ga cuvam od kad je bio bebica. <3
Ah da, zaboravila sam da pomenem kad sam preuzimala njegov kavez na aerodromu, a preuzimao se tamo gde i koferi, bio je prevrnut naopako. Toliko sam se uplasila jer se iz kaveza niti sta culo, niti sta mrdalo. Na svu srecu bio je ok ali i veoma uplasen.

IMG_20210215_152746.jpg

Vodila sam svog psa na put ali zbog selidbe. Nikada vise! Da sam bar znala za te biljne preparate da mu malo olaksam.. Morao je biti u kavezu ( na sta nije navikao ), u avionu je bio u onom delu za prtljag. Par sati nakon leta smo imali dodatnih 7 sati u autobusu gde mi je sofer jasno stavio do znanja da ako pocne da cvili leti napolje.
Sve u svemu bio je pod velikim stresom i kada bih se samo malo udaljila od njegovog kaveza, plakao bi.
Da ga ostavim tamo odakle sam dosla nisam mogla jer ga cuvam od kad je bio bebica. <3
Ah da, zaboravila sam da pomenem kad sam preuzimala njegov kavez na aerodromu, a preuzimao se tamo gde i koferi, bio je prevrnut naopako. Toliko sam se uplasila jer se iz kaveza niti sta culo, niti sta mrdalo. Na svu srecu bio je ok ali i veoma uplasen.

Pogledajte prilog 968081
ahh da to su ta duza putovanja :sad2: Mislim to je horor za njih...pogotovo sve sto si ispricala...avion + bus...

Tebi :worth::worth::worth::heart::heart::heart: za delo...Znas koliko citam dnevno psi, macke ostavljeni...otisli u inostranstvo...

Inace ne znam da li ti preparati imaju neko nezeljeno dejstvo i kakva im je tolerancija...Da ne bude...oni osamuceni malo ali stomacni i ostali problemi...Ne znam ni koliko je to bas zdravo...:think:

ahh da to su ta duza putovanja :sad2: Mislim to je horor za njih...pogotovo sve sto si ispricala...avion + bus...

Tebi :worth::worth::worth::heart::heart::heart: za delo...Znas koliko citam dnevno psi, macke ostavljeni...otisli u inostranstvo...

Inace ne znam da li ti preparati imaju neko nezeljeno dejstvo i kakva im je tolerancija...Da ne bude...oni osamuceni malo ali stomacni i ostali problemi...Ne znam ni koliko je to bas zdravo...:think:
Ma strasno, lepo si rekla to je horor za njih. Na svu srecu ovaj moj zvrk je inace razdragane prirode tako da kada smo konacno stigli a on ponovo bio slobodan, opet je bio onaj stari i cini mi se kao da je odmah zaboravio na svu onu muku. :D
Hvala ti :heart:

Back