Ljubav u doba društvenih mreža

Nastia

Veoma poznat
Poruka
12.173
Razmišljala sam da li da otvorim temu na psihologiji, ali mogu i ovde da vas pitam.
Šta mislite o ljudima su zavisni od društvenih mreža?

Da li ste imali situaciju gde zavisnost od virtualnog života uništava prave i realne odnose?

Ljudi imaju po nekoliko hiljada "prijatelja" na fb ili instagramu, 24 časa dnevno su online, žive od popularnosti koju kreiraju medju potpuno nepoznatim ljudima a opet im u svemu daju prioritet i njihov odnos i mišljenje su im najvažniji, kreiraju paralelni, virtuelni život koji postaje njihov pravi i realni, obitavaju u potpuno drugoj dimenziji. Prioritet je odgovoriti onom virtuelnom pozivu, poruci, da se kontakt je izgubi, da se osoba ne udalji, ne naljuti, sa njima se stvaraju bliske i tesne konekcije i čvrste emotivne veze koje postaju važnije i snažnije od veza sa realnim ljudima.
Realni ljudi i odnosi samo ometaju i oduzimaju vreme za virtuelno uživanje.
Način života ovih osoba je potpuno durugačiji, svo vreme koje se može odvojiti, odvaja se za ćaskanja sa fb prijateljima, realni život postaje samo pozadina koja treba da omogući uslove za onaj pravi život koji se odvija na društvenim mrežama.

Da li ste imali takve situacije da su vas naterale da o tome razmišljate?
Šta nije u redu sa ovim ljudima, može li se sa njima izgraditi bilo kakav odnos?

Ja godinama pišem na forumima, ali uglavom na temama koje me zanimaju.

Na društvenim mražama je retko kada svrha pisanja ili razmena mišljenja o nekoj temi, uglavnom je svrha u ćaskanjima, stvaranju emotivnih ili prijateljskih veza i to se umesto u realnom životu, svodi na veze u virtuelnom.

Uf, a opustila sam se da bih pisala prosirene recenice :lol:
Supstitut za...pa dopisi sta god.E sad sa igrackama i kreiranjem izmisljenog, vakum prostora je jako zeznuto, jer moras u jednom trenutku povuci rucnu i izaci, inace rizikujes da se zaglavis.
Btw sa ovim ljudima? Govoris o vecini stanovnista, izadji na ulicu, vecina ljudi je na telefonu, plus opusteno mozes da razgovaras o dogadjajima sa drustvenih mreza, kao sto su nekad ljudi: Jesi citao u Politici?

evo danas i juče sam imala slobodno
toe nešto plus da ne objašnjavam
i ja sam ih provela ovde
i teretana ako se računa i tu sam videla ljude malo proćaskala i opet k vama
a i kurrcu sam nešto imam jedan problem smišljam kako d ase izvučem pa za drugo nisam

i opet i da je sve okej nemam tviter fejs insta pa dođem ovde
ovo mi je oaza :)))

Razlog - komotnost.
Mozes ostvariti poznanstva, caskati, ubiti vreme, naci brdo informacija, saznati i ono sto te zaista zanima, ali i ono sto ne, a da pri tom uopste ne moras nesto posebno da se potrudis, obuces, sredis, izadjes.
Moderan zivot sa puno dobrih i losih strana. :)

• Podržavam
Reactions: Red
evo danas i juče sam imala slobodno
toe nešto plus da ne objašnjavam
i ja sam ih provela ovde
i teretana ako se računa i tu sam videla ljude malo proćaskala i opet k vama
a i kurrcu sam nešto imam jedan problem smišljam kako d ase izvučem pa za drugo nisam

i opet i da je sve okej nemam tviter fejs insta pa dođem ovde
ovo mi je oaza :)))
Ijeste, oaza mira i spokoja
Fatamorgana sestro

Razlog - komotnost.
Mozes ostvariti poznanstva, caskati, ubiti vreme, naci brdo informacija, saznati i ono sto te zaista zanima, ali i ono sto ne, a da pri tom uopste ne moras nesto posebno da se potrudis, obuces, sredis, izadjes.
Moderan zivot sa puno dobrih i losih strana. :)
Evo odgovorila ti je.Nema mnogo muke kao u stvarnim odnosima,stvarni odnosi zahtevaju trud

Da, moguće da je to ne samo posebna vrsta patologije već i komformizma.
I ja slobodno vreme volim da ubijem u virtuali ali to mi nije svrha života već neki momenti opuštanja.
To je razumno raspoloaganje svojim vremenom, izmedju posla, treninga, prijatelja, knjige itd...rado sa uživanjem, posvetim se virtuelnim zanimacijama.
Ali mi privatni ni društveni život ili odnosi zbog toga ne trpe niti su zapostavljeni. Problem je sa ljudima kojima su oni prioritet i u realnosti nisu sposobni da uspostave normalan odnos.
Ja mislim da je to savremena vrsta zavisnosti kao i kocka ili slično.

Razmišljala sam da li da otvorim temu na psihologiji, ali mogu i ovde da vas pitam.
Šta mislite o ljudima su zavisni od društvenih mreža?

Da li ste imali situaciju gde zavisnost od virtualnog života uništava prave i realne odnose?

Ljudi imaju po nekoliko hiljada "prijatelja" na fb ili instagramu, 24 časa dnevno su online, žive od popularnosti koju kreiraju medju potpuno nepoznatim ljudima a opet im u svemu daju prioritet i njihov odnos i mišljenje su im najvažniji, kreiraju paralelni, virtuelni život koji postaje njihov pravi i realni, obitavaju u potpuno drugoj dimenziji. Prioritet je odgovoriti onom virtuelnom pozivu, poruci, da se kontakt je izgubi, da se osoba ne udalji, ne naljuti, sa njima se stvaraju bliske i tesne konekcije i čvrste emotivne veze koje postaju važnije i snažnije od veza sa realnim ljudima.
Realni ljudi i odnosi samo ometaju i oduzimaju vreme za virtuelno uživanje.
Način života ovih osoba je potpuno durugačiji, svo vreme koje se može odvojiti, odvaja se za ćaskanja sa fb prijateljima, realni život postaje samo pozadina koja treba da omogući uslove za onaj pravi život koji se odvija na društvenim mrežama.

Da li ste imali takve situacije da su vas naterale da o tome razmišljate?
Šta nije u redu sa ovim ljudima, može li se sa njima izgraditi bilo kakav odnos?
To su sve pravi ljudi i odnosi. Isto kao što smo i svi mi ovde vrlo realni, iako je ovaj prostor virtualan.
Potrebu da se dopadnu nekome imaju mnogi ljudi u realnom životu. Realno samo preslikava u virtualnom.

To su sve pravi ljudi i odnosi. Isto kao što smo i svi mi ovde vrlo realni, iako je ovaj prostor virtualan.
Potrebu da se dopadnu nekome imaju mnogi ljudi u realnom životu. Realno samo preslikava u virtualnom.

Jesu, ali ti odnosi ne mogu da prerastu u nešto trajno zato što potreba za virtuelnim traži nove i nove kontakte, ne može da se zaustavi i pretoči u stvarnost.

Nije negativno, i ja sam, nije to poenta već kada zameniš realni i virtuelni život i postaneš zavistan od stalnih novih i novih kontakata.
Džabe što upoznaš kvalitetne ljude kada ih potrošiš kao maramicu jer te žuljaju neki potencijalni novi.

Kako ne mogu da prerastu? Ljudi se upoznaju na društvenoj mreži i venčaju se. Ja lično znam više slučajeva.

To je normalna upotreba društvenih mreža, kod normalnih i racionalnih ljudi kojima mreže nisu poenta ni svrha života.
I to je ok, i meni sasvim normalna stvar, i ja sam mnogo ljudi tako upoznala.
A zamisli sada da ti isti ljudi koji su se upoznali na fb krenu jutro svako sa svojim msng kontaktima, ćaskanjima, novim prijateljima, gde totalno izgube osećaj za stvarnu osobu pored sebe? Znači, to je takodje realnost, zavisnost...

Nije negativno, i ja sam, nije to poenta već kada zameniš realni i virtuelni život i postaneš zavistan od stalnih novih i novih kontakata.
Džabe što upoznaš kvalitetne ljude kada ih potrošiš kao maramicu jer te žuljaju neki potencijalni novi.
Hm, dva izuzetno dobra prijatelja sam upoznala na jednom sajtu. Jednog pre deset godina, drugog pre pet. Taj sajt je ugašen, naše blisko prijateljstvo nije i davno smo prevazišli okvire interneta.
Ne verujem da ću tako dobre prijatelje naći opet, a i dalje sam na društvenim mrežama. Nisam u potrazi.

Tako samo malo drugacije, prevrni ga :)
Ljudi koji cesto menjaju ljude u svom zivotu nisu sposobni da ostvare dublji kontakt
Izmedju mene i tebe je ipak ekran, zar ne?
Lak je ekonomican, ne zahteva trud i mozes da ga ugasis kad pozelis

I ja sam, imam sve što postoji, i linkedin sa 1000 kontakata, i fb, instagram, gomile foruma...
Ali nije mi svrha života razgovarati o besmislenim stvarima i lupetati sa 100 ljudi dnevno.

Zato mi je, iskreno forum draži, jer barem uvek možeš nešto saznati, čuti, razmeniti mišljenje pratiti teme koje te zanimaju...

Back