Ljubav.
Biti zaljubljen i voleti je prestrashan teret.
Ucite da volite, volite, naebete, ucite da se odbranite...a ne ide.
Napravite kineski zid oko srca, dodate bodljikavu zicu sa strujom a onda neka bezvezna osoba, koja lici na milione drugih bezveznih osoba provali preko tih barikada i mirno gleda sa strane.
A vi krenete da izvozite iskustva, siroka je cesta, granica slaba.. a vi velikodushni. Vi stalno nudite a one to uopste ne traze. Ljubav vas tera da se dopadnete nekome. Pravdate se svojim zadnjim namerama? Jok, to vas je ljubav naterala u duel i namerno vam popusta, zeli da misli kako ste pametniji.
To je ljubav, tiranin koji vas obvlada. I tako tim putem vas zivot polako klizi iz vasih ruku, budite oprezni - sad vise ne zavisite samo od ohole, zle i tiranske ljubavi, sad zavisite od nje/njega.
I kada prestane valja sve odvezeno prikupiti da popunish vakum, popravish ogradu.. i pazi tragedije- opet missis da si pametniji od ljubavi zbog ljubavi
Biti zaljubljen i voleti je prestrashan teret.
Ucite da volite, volite, naebete, ucite da se odbranite...a ne ide.
Napravite kineski zid oko srca, dodate bodljikavu zicu sa strujom a onda neka bezvezna osoba, koja lici na milione drugih bezveznih osoba provali preko tih barikada i mirno gleda sa strane.
A vi krenete da izvozite iskustva, siroka je cesta, granica slaba.. a vi velikodushni. Vi stalno nudite a one to uopste ne traze. Ljubav vas tera da se dopadnete nekome. Pravdate se svojim zadnjim namerama? Jok, to vas je ljubav naterala u duel i namerno vam popusta, zeli da misli kako ste pametniji.
To je ljubav, tiranin koji vas obvlada. I tako tim putem vas zivot polako klizi iz vasih ruku, budite oprezni - sad vise ne zavisite samo od ohole, zle i tiranske ljubavi, sad zavisite od nje/njega.
I kada prestane valja sve odvezeno prikupiti da popunish vakum, popravish ogradu.. i pazi tragedije- opet missis da si pametniji od ljubavi zbog ljubavi

Da, pricam o tome kako ume podmuklo napraviti inverziju i uciniti sve da mislimo kao mi odlucujemo. To je opasna vlast nad covekom, ta ljubav
Ako razmislimo o teorijama meke i tvrde moci (nije ono na sto si pomislila ) i ljubav odredimo kao meku moc, i vidimo da njena pozeljnost subjektivno pripada svetu emocija, kako se izdvojiti sa strane i objektivno sagledati kako ljubav upravlja sa nama? Jer ljubav je moc koja razlicitim sredstvima ostvaruje svoja ocekivanja i namece svoju volju. Ti si jednostavno zaveden ili prisiljen raditi protiv svog interesa zato sto neka druga moc donosi odluke umesto tebe. A u toj tjeskobi odluke ne zelis biti sam i iako odluka koju donosis izgleda kao tvoja, ona to nije. Tj. jeste tvoja, ali ju nije proizvela ljubav nego ju je proizveo strah.Da li je stvarna emocija strah, da li te strah tera drugome? Znachi, ljubav proizvodi strah, sledi da je ljubav tiranin
Tu je dio sushtine u temilici. Kada jednog dana ucinis neku glupost i poljubis tu osobu ti si izgubljen, ljubav je uzela taoca. A onda budete toliko otvoreni i ranjivi da najjednostavnije rechi poput "ipak nismo jedno za drugo" ili "najbolje da budemo prijatelji" izgledaju kao zileti koji rezu otvoreno srce. A to boli. Ljubav boli, ona je tiranin
Pogled iz dimenzije koja je nestandardna zna zbuniti citaca. Vecina ih transcendentira smisao zivota u postojanje neke duhovne strane egzistencije bez koje bi taj zivot bio bezvredan, ili kod "ozbiljnijih" vernika i nemoguc. Medjutim, druga ziva bica zive bez tih spoznaja, bar su tako zakljucili oni koji tvrde da su umna i duhovna bica, sposobna da donose odluke na osnovu misljenja bla, bla.. Znaci, "covekov zivot nema smisla osim onoga koji mu on sam daje" je jedina presuda?, ne postoji niko ko bi sudio nama kako mi sudimo drugima a da ga mozemo materijalizovati. Covek je uzasno tjeskoban ako je sam, tjeskoba proizvodi strah a strah ljubav. Ovde sam se upustio u neku dedukciju ljubavi kao tiranina prema covekovom samom bitku, kako bih lakse objasnio naslov. Naravno, tema je na filozofiji pa je zato ovako apstraktna