Ljubav je patnja koja se obozava

sokvisnja

Iskusan
Poruka
5.908
...govorila je u svojim aforizmima Kraljica Natalija...

Ne moze se reci da nije u pravu. Nasa najveca sreca ce biti i nasa najveca nesreca. Onog dana kada smo okusili ljubavnu srecu, otvorili smo vrata i ljubavnoj nesreci, jer su te dve emocije obrnuto proporcionalne a istog intenziteta.

Ili kao sto je rekla "Ljubav je obmana, ljubav je iluzija - tako se to kaze, ama niko u to ne veruje, vec svako trazi, ocekuje i zeli tu obmanu, tu iluziju."

Jeste ljudska teznja da se upari najprirodnija stvar na svetu, ali ne mogu da ne primetim da ljudi na kraju, najvise nesrece i boli sebi donesu iz neuspelih pokusaja da se uspesno upare ili 'uspesnih" a gde ipak pate.
Onda se pitam, zasto sto toliko usmereni ka tome, zasto toliko zudimo za tim (kao sto je Kraljica Natalija, lepo primetila) kada ce nam to u najvecem broju slucajeva doneti bol?
Ljudi su sveli svoje zivote na cekanje tog "pravog" ili te "prave" koji ce kao carobnim stapicem da im pretvore zivot u bajku. Ali po tom misljenju, nema pravih ili nepravih, samo ti mozes biti pravi za sebe ili dobar po sebe ili nepravi, odnosno los po sebe.

Sta vi mislite o tome?

Ne moze se reci da nije u pravu. Nasa najveca sreca ce biti i nasa najveca nesreca. Onog dana kada smo okusili ljubavnu srecu, otvorili smo vrata i ljubavnoj nesreci, jer su te dve emocije obrnuto proporcionalne a istog intenziteta.

Ili kao sto je rekla "Ljubav je obmana, ljubav je iluzija - tako se to kaze, ama niko u to ne veruje, vec svako trazi, ocekuje i zeli tu obmanu, tu iluziju."

Jeste ljudska teznja da se upari najprirodnija stvar na svetu, ali ne mogu da ne primetim da ljudi na kraju, najvise nesrece i boli sebi donesu iz neuspelih pokusaja da se uspesno upare ili 'uspesnih" a gde ipak pate.
Onda se pitam, zasto sto toliko usmereni ka tome, zasto toliko zudimo za tim (kao sto je Kraljica Natalija, lepo primetila) kada ce nam to u najvecem broju slucajeva doneti bol?
Ljudi su sveli svoje zivote na cekanje tog "pravog" ili te "prave" koji ce kao carobnim stapicem da im pretvore zivot u bajku. Ali po tom misljenju, nema pravih ili nepravih, samo ti mozes biti pravi za sebe ili dobar po sebe ili nepravi, odnosno los po sebe.

Sta vi mislite o tome?

Visnjice, slozila bih se sa tobom, narocito sa boldovanim....a sto se tice pravih i nepravih...pa svaki je u trenutku dok je bio ''ziv'' bio pravi

- - - - - - - - - -

let u nepoznato sa predvidljivim ishodom

:super:

Psiholoska potreba. Lako prepozna onaj kod koga se aktivira ta potreba, a i iskusniji mogu da primete takvu osobu. Kad je na primer devojka smorena u stilu "Sve imam ALI...".
Lepo je mnogo, rizicno i samodestruktivno takodje.
Nije lose ziveti za to... Na kraju sta nama samima i ostane u zivotu osim emocija, uspomena, secanja i uzdaha.:)

Medjutim, govoreci iz licnog iskustva, kao neko ko jeste doziveo bas veliku ljubav ipak je mozda to ostaviti u proslosti i zakopati i posvetiti se necem drugom.

Sta vi mislite o tome?

Želja za potomstvom sa *pravom* osobom.
(svi razlozi za nalaženje prave osobe čuče u tom grmu, podsvesno ili ne)

Skoro , pa za malo.

- - - - - - - - - -

Želiš da živiš sam? U tom sl.da.

Ne , ja samo komentarisem uvodni post.

Zar to nema veze sa mazohizmom,hipertenzijom,povecanim pritiskom i secerom,nikad mi to nije prijalo niti sam zamisljao nista drugacije od mirne luke,cak mi ni na filmu povuci potegni vise ne prija

Bas to :)

Psiholoska potreba. Lako prepozna onaj kod koga se aktivira ta potreba, a i iskusniji mogu da primete takvu osobu. Kad je na primer devojka smorena u stilu "Sve imam ALI...".
Lepo je mnogo, rizicno i samodestruktivno takodje.
Nije lose ziveti za to... Na kraju sta nama samima i ostane u zivotu osim emocija, uspomena, secanja i uzdaha.:)

Medjutim, govoreci iz licnog iskustva, kao neko ko jeste doziveo bas veliku ljubav ipak je mozda to ostaviti u proslosti i zakopati i posvetiti se necem drugom.

Ja nisam za posvecivanje necem drugom i odustajanje, nego mi smeta sto je toliko ljudi uvereno u pojam srece koji moze biti potpun samo ako imaju ljubav neke osobe. Kao sto kazes, mnogi ce zanemariti hiljadu i jednu dobru stvar koju imaju, ako nemaju to "ALI", a to ali ce ih najcesce vise unesreciti nego bili sta na duge staze. Odnosno, nece nuzno jer je ljubav lepa sama po sebi, ali samo ako se gleda kao bonus u zivotu a ne izvor tvoje srece i zivotne energije.

Osim ljubavi prema sebi....

Nema patnje, nema bolova i sve ti je potaman.

U prevodu u se, na se i poda se.

Nikog ne cekas i booooooooooli te za pravog ili pravu.

Upravo to. Koliko se prica o pravoj ljubavi prema sebi i sreci koja proizilazi iz toga? Da ne brkamo pojmove, ne picam o patoloskoj narcisoidnosti, nego voljenju i prihvatanju sebe.
CIni mi se da je potreba i zelja da se nadje "ljubav", obrnuto proporcionalna ljubavi prema sebi i onda ljude takve teznje vrlo cesto gurnu u jos vece beznadje, cak i kad se pojavi neko ko im kratotrajno pruzi taj neki privid. Ali ko te vise moze voleti nego ti sam sebe? Svi smo mi sebicni i egoisticni, ocekivati da ce te neko voleti vise nego sto ti volis sebe je totalni apsurd.

Moze biti. Ali, sta cemo sa ljudima koji ne mogu vise da imaju decu a opsesivno vezuju pojam srece za "imati nekog"?

U zivotu se desavaju bas one stvari koje zelis.

Kazes, hocu da nadjem nekoga s kim cu da rodim decu.

Zelja ti se ispuni sto je jednostavno, medjutim, deca porastu i tvoja zelja je ostvarena.

Nisi zelela nekoga s kim bi zivela dok vas smrt ne rastavi nego dok deca porastu.:)

Moze biti. Ali, sta cemo sa ljudima koji ne mogu vise da imaju decu a opsesivno vezuju pojam srece za "imati nekog"?

Strah od samoće.Čovek je društveno biće, šta drugo.

U zivotu se desavaju bas one stvari koje zelis.

Kazes, hocu da nadjem nekoga s kim cu da rodim decu.

Zelja ti se ispuni sto je jednostavno, medjutim, deca porastu i tvoja zelja je ostvarena.

Nisi zelela nekoga s kim bi zivela dok vas smrt ne rastavi nego dok deca porastu.:)
Zašto bih omda da s tom osobom imam decu? Naravno , i život s njim se podrazumeva.

- - - - - - - - - -

Upravo nije to. Kada te neko voli onda te voli vise od sebe, jer si ti njegovo ja.

Ne, to je bolest. Samo svoje dete voliš više od sebe.

не знам али диван осећај је кад си вољен и кад волиш

To je početak, u fazi si zaljubljenosti :lol: i tada boli na svoj način ..

- - - - - - - - - -

Nista se ne podrazumeva uvek je stvar opredeljenja.

Hoces decu , nemas muza. Hoces muza imas i decu. :)

Tako je .. najbitnije da nemaš strah od sebe ...

Problem je sto zivimo predugo pa se sve iskomplikuje. Da umiremo oko 30te kako je i bivalo sve bi to doslo bas na svoje.

Da, u pravu si :)

Upravo nije to. Kada te neko voli onda te voli vise od sebe, jer si ti njegovo ja.

Kad si ti sa strane tog koji je voljen vise nego sto neko voli sebe, onda je sve ok. Ali, ako si na strani onog ko voli nekog vise nego sebe u datom trenutku, onda ti se ne pise dobro ( a ponarocito ne kad ti taj koga vise volis nego sebe, da do znanja da vise voli sebe nego tebe ili jos gore, nekog drugog a ne tebe).

Uopste ne mislim da je to zdrav koncept, voleti drugog vise nego sebe...osim kad je u pitanju dete.

Sta vi mislite o tome?

To je nešto što nam je prirodno?

Back