Ljubav, ah ljubav...

• Začetnik teme Začetnik teme Tol
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
o6fpza.jpg

"Kako se chuva ljubav?
Majka i dechak hodaju plazhom...
U jednom trenutku dechak upita: "Mama, kako se chuva ljubav??"
Mama ga pogleda i odgovori: "Uzmi malo peska i stisni shaku..."
Dechak stisne shaku i shto je vishe stiskao, to je vishe peska curilo iz nje...
"Ali mama, pesak mi bezhi..!!!" "Znam, a sada otvori potpuno shaku..."
Dechak poslusha, ali utom dune vetar i odnese sav pesak s dlana..
"Ni ovako ne uspevam zadrzhati pesak..!!"
Na to majka, sa smeshkom na licu, reche: "Sada uzmi opet malo peska u ruku
i drzhi dlan kao da je u obliku kashike, dovoljno zatvoren da ga sachuvash
i dovoljno otvoren da bude slobodan...
" Dechak uchini kako mu je recheno i pesak mu ostane na dlanu,
zashticen od vetra i slobodan da ne klizi kroz prste...
Eto.. kako se chuva ljubav....".

.
smuin_ballet__2007___carmina_burana.JPG

Tol;bt78666:
Kako u ovom ludom svetu zadrzati zdrav razum...emociju...poverenje..i sve sto cini zivot lepim.

Postoji li neki lakshi nacin da upoznamo sebe i svet i sacuvamo ljubav od nestajanja??

mitolog.jpg

Postoji samo u našim srcima Tol!
Krstarica i blogovi nam omogućavaju druženja i razmene iskustava, pa i koji dobronamerni savet..zašto ne prihvatiti?!
Divna priča..KAKO SAČUVATI LJUBAV..:ok:

Dragi moji..Svi ste moji slatkishi....toliko lepote imaju samo divne dushe,,,hvala VAm sto JESTE!:))

@ zxy...naravno da je Krsta the best..i sadrzi dusha toplih onoliko! :)

@ NeDoDiri..mudre misli...lep savet..tako je lako i jednostavno kada nam to neko kaze :))

@ Tajgeru dragi...zar sila moze da promeni svet...makro i mikro???:))

@ Marija.m...lep savet...hvala draga ..:))

@ Zeljice moja, desert je uvek dobrodosao-od tebe :))

nprki0.gif

2ebswo1.png

Poslednja izmena:
Zeljana....koliko je malo potrebno da otvorimo okice..i progledamo? Mozda dodir ruke?...da kao u pesmi M.Antica
Senka(deo)
Zbog svega sto smo potajno hteli,
hocu uz mene niz dan da krenes.

Ma bili svetovi crni il beli,
ma bili putevi hladni il vreli,
pokusaj da se ne okrenes.

Znas li koliko zivot traje?
Zar ne razumes,
lepa glavo?

Samo toliko, koliko umes
da gledas i da zmuris pravo.

Hocu da drzis moju ruku.
Da se ne bojis vetra i mraka.
Uspravna i kad kise tuku.

Koliko slaba - isto i jaka.

Hocu uz mene da se svijes,
korake moje da uhvatis,
da se ne zagrcnes kad zvezde pijes
i da ne zelis da se vratis.

Vraca se samo ko nema kuda.

Nase je kuda od bezbroj cuda.
Znas ko te tamo zeljno ceka?

Ti sebe cekas izdaleka.

1101dfb9.gif

Poslednja izmena:
Definicija ljubavi

Ljubav - Love Ljubav je emocija, ali i motiv (strast, potreba, težnja), čija je glavna odlika snažna naklonost subjekta prema nekom privlačnom predmetu, pojavi ili biću. Ljubav prema drugoj osobi uključuje osećanje nežne privrženosti, zaokupljenost njenom ličnošću, zainteresovanost za njene potrebe, želje i misli, nesebičnu brigu za njenu sreću i strasnu želju da odnosi budu što prisniji. Udaljenost ili privremena razdvojenost od voljenog objekta može da rasplamsa osećanje ljubavi.

Postoje, u zavisnosti od objekta, brojne vrste ljubavi: roditeljska, partnerska, sinovljeva, religiozna, narcistička, bratska itd. Potreba za ljubavlju može biti neurotička, sadistička, mazohistička. U psihoanalizi označava libidinalnu strast, istovremeno nežnu, bestelesnu, s jedne, ali i telesnu, čulnu, s druge strane; infantilnu i zrelu; normalnu i abnormalnu, koja je uvek usmerena ka pribavljanju intenzivnog zadovoljstva. Sigmund Frojd (Freud) osećanju ljubavi pristupa sa razvojnog gledišta. Prvi vid ljubavi je primarni narcizam. Sa uspostavljanjem odnosa prema objektima, ego će nastojati da se svakog prijatnog objekta domogne i unese ga u sebe.

Tek u pubertetu, spajanjem čulne i nežne komponente (koje su razdvojene zabranom incesta još u ranom detinjstvu), nastaje normalna, zrela ljubav. Po Erihu Fromu (Fromm), ljubav je „jedini zdravi i zadovoljavajući odgovor na problem ljudskog postojanja“, a zrela ljubav zadovoljava osnovnu ljudsku potrebu za povezanošću sa drugima, uz očuvanje identiteta ličnosti. Ljubav kao „doživljaj pojačane vitalnosti i moći“, koja pojedinca ispunjava radošću, nema svoj koren u biološkoj, već u psihološkoj potrebi čoveka da reši problem svoje egzistencije.

Bitne komponente ljubavi su davanje, briga, odgovornost, poštovanje i poznavanje. Ako pokušavate da definišete vaš odnos sa partnerom, uzmite u obzir ove (ali i ne samo ove) elemente i pokušajte sagledati da li su i u kojoj meri oni prisutni u vašem odnosu. Nedostatak ili manja prisutnost nekog od ovih elemenata ne znači da ljubav ne postoji, ali to može da znači da ona ne postoji u svojoj sveobuhvatnosti kako je shvataju pisci, pesnici i drugi umetnici ili stvaraoci koji se tom temom bave.

Ljubav je osećaj prijatnosti i prisustvu voljene osobe.:heart:

Predivan blog.......ljubav se čuva, kada je nadješ, baš onako kao u tvojoj priči.....i što reče gagili, moraš imati sreće da je obostrana, ako govorimo u ljubavi izmedju muškarca i žene.
Bogu hvala, te postoje i mnoge druge ljubavi osim ove koje ispunjavaju svačije živote.
:zag:

@Zeljena...prekrasno si iskoristila tekst...kao prilog temi...HVALA draga!

@Ljiska moja...kako je tesho odrzati ljubav medju dvoje....kada se samo jedan trudi.:(( No, zato su tu "pomagaci" -druge ljubavi...iz okruzenja (muzika...umetnost...priroda ...prijatelji...itd) koje nadomeste donekle prazninu...ali ne popunjavaju nikada...

NAdjoh nesto interesantno:

2a82gp3.jpg

IMA LI SMISLA???? :per::mrgreen:

Poslednja izmena:
Tol;bt78789:
@Zeljena...prekrasno si iskoristila tekst...kao prilog temi...HVALA draga!

@Ljiska moja...kako je tesho odrzati ljubav medju dvoje....jkada se samo jedan trudi.:(( No, zato su tu "pomagaci" -druge ljubavi...iz okruzenja (muzika...umetnost...priroda itd) koje nadomeste donekle prazninu...ali ne popunjavaju nikada...

NAdjoh nesto interesantno:

2a82gp3.jpg

IMA LI SMISLA???? :per::mrgreen:
Tol,imas na PDF Romantika celu jednu moju temu koja se zove tako,Recept za ljubav,ima cak i taj recept:zag::heart:

Divno..pogledacu...no ovde nem ne trebaju recepti..vec razmishljanja o smislu,,vrednovanju ljubavi kao emociji u vremenu SADA, koje razara svaku ideju o lepoti..i podredjuje nasilju, trivijali sve sto se krece

DA li jednakost: LJUBAV= SRECA=SMISAO ZIVOTA odise istinom...
ili je TO neki drugi mix, svojstven licnom izboru ?

Svi bi smo i bolje i vishe no sto imamo jer je to nashe pravo kroz iluziju nase velicine..
a ljubav je uvek deo zelje, kao zacin za bolji zivot.
No...
Bez obzira koliko smo sposobni ili dostojni, nikada necemo dopreti
do boljeg zivota dok ga ne zamislimo i dozvolimo sebi da ga imamo.
..

Imamo li motivacije toliko...i istrajnosti? Mozemo li sami?
Ili nam je , po sili polariteta,potrebna josh jedna ruka - podrshka?

v156302p0.jpg

Jao Tol......po mom mišljenju ima tu mnoooogo sreće da naidejš na odgovarajuću osobu. Neko je sretne ranije, neko kasnije a neko na žalost nikada.
Ja svakako nisam osoba koja bi pričala o samoći, odbačenosti i ljubavnoj tuzi.....ali znam da ponekad moje reči izgovorene ili napisane možda na tren ublaže nečiju setu.....pokažu da je ipak moguće, možda nekom daju i maleni tračak nade......jedan od razloga zašto sam ovde:zag:

Ljishka, potpuno si u pravu....
"odraz u ogledalu" (druga polovina nase jabuke) je tesko ostvariv...
naravno, nema idealizovanja i traganja za iluzijom
jer bi smo po tome morali parirati bozanstvu, a to je veliki zadatak i nemoguc.
Uspeh je i 70% slicne "gradivne materije" nashoj-u drugome bicu ,da bi se ostvarilo neko trajanje,
uz naravno , potrebu da se zeli druzenje, postovanje , podrshka i obostrana radost..
Kako je to jednostavno kada se ovako napise...
veliki su to koraci-od 7 milja....i hrabrost i nesebicnost-da se posvetish partneru bez egoizma ,
zahteva,uslova i ultimatuma (kao pratioce posesivnosti).
Ljishka...sa svojim modelom poimanja..i ponudjenom toplinom i dobrom namerom,
ti jesi "rado vidjen gost" u svakoj prici...
Ziva ti nama bila i vesela
:)) :cmok2::super::klap:
1zfhm3m.jpg

Poslednja izmena:
Znaš Tol....nisam ranije tu nemogućnost pronalaska druge polovine ni razmatrla.....nisam imala kad, pravo da kažem.Sada, kada su i sva naša deca odrasla, kada imamo prijatelje koji su još solisti a zreli ljudi, kada imam klijente koji su uspešni i sami.....sada o vidim. Valjda svako vreme ima svoje oči. Ali vidim i mnogo netolerancije, samotnih navika koje se strahovito bore da zadrže svoje mesto, previše "ja" koje nema volju da postane "mi"....nažalost, to je tako.:zag:

Back