Lišće

pura moca

Starosedelac
Poruka
162.038
Dakle, šta vam je milije: rasuto žuto, crveno i svakakvo drugo lišće u parku, dvorištu ako ga imate i tako dalje, ili tuna i tamo uredne humke pograbuljanog lišća?
Okej, staze valja očistiti možda iz praktičnih razloga ali ja mislim da se tu stvar sa uklanjanjem lišća završava. Sve drugo mi je nejasno.

Skupljam ga po dvoristu - da to ne radim zatrpalo bi mi kucu :)
Inace secam se kako smo kao klinci skupljali lisce iz cele ulice ,pravili "krevet" debljine oko metar a sirine i duzine recimo 3x3 metra.Pa bacaj se i roni... uzivanje
Neki dan jos nisam skupila lisce ,nakupilo se ( imam ogroman orah i veeeeliku lipu u dvoristu + nesto sitnog drveca ) a moj retriver se zalece i baca u lisce,otresa ga sa sebe, napravi krug po dvoristu pa ponovo ... bas me je razgalio dok sam ga gledala.
Inace volim da setam po parku po opalom liscu ...

Ispred kuće imam 3 tridesetogodišnja hrasta i jedan je petnaestogodišnji. Pod zaštitom su države i nemam prava da ih povadim, a lišće ne skuplja država... Ima ga, na primer, u ovom periodu tridesetak džakova dnevno. Lepo za videti , ali za sakupljati...
Volim ja zelenilo, u dvorištu imamo 4 bora desetak tuja, dve višnje, dve kajsije, trešnju i dva lešnika, to lišće nije problem skupiti, ali hrastovi me ubiše, još kad postoji i sloj od par cm žireva, stvarno nije zadovoljstvo održavati taj deo ispred kuće.
Onda sve to skupimo na veliku gomilu, na ciradu 6x6 m, i tako kolicima nosimo na deo gde zelenilo sakuplja gomile. I tako mnogo puta.

Imam breze, ostalo su jele i borovi. A moram da skupljam komsijsko lisce od oraha, jer dobrim delom pada kod nas i unistava travnjak.

autumn-1.jpg

Po meni lisce ni ne izgleda ruzno, jos ako se ogradi malom ogradom ili ivicnjakom (10-20cm) staza tako da lisce bude van nje.

Ali kad dune vetar onda ga opet nosi na stazu...

Pre mislim da je nas problem velike kolicine smreca koga ima svugde i bace sa na sve strane, nego lisce.

Back