- Poruka
- 95.555
http://www.prometej.ba/clanak/kultura/pop-poezija/ekv-ova-lirika-slutnje-4003
Tekstovi Ekatarine velike ostali su najmanje rastumačeni
a istovremeno najviše hvaljeni kao umjetnička, pjesnička dostignuća u jugoslovenskoj muzici.
Dotle ide ta epifanija da čak na grobu Milana Mladenovića, frontmena ove grupe, piše
Rok muzičar i pesnik -iako se čovjek nikad nije kao takav predstavio.
Pjesme EKV-a su bile jedne od rijetkih koje nisu narativne i, u poplavi narativnih pjesama
, bile su izvan horizonta očekivanja slušalaca. Međutim, jednostavne su.
Za njihovo shvatanje korisno je znati tri autopoetička načela Milana Mladenovića
koji je napisao veći broj tih pjesama.
U intervjuu za Džuboks iz 1985, nakon izlaska drugog albuma, reći će:
„To su maltene pesme toka svesti, jako ih malo menjam.“
Novinar ga pita: „Ostavljaš li slušaocima previše prostora za nadgradnju?“
A Mladenović kaže: „Mislim da je to poštovanje prema njima. Očekivanje da naprave neki napor i približe se tome.
Ne verujem da je to blisko 500.000 ljudi, ali recimo njih 40.000 može da shvati ono što radi Ekatarina.
Uostalom, to su samo slike koje svi mogu da vide na ovaj ili onaj način.“
Uistinu, nema našeg benda koji se toliko trudio komunicirati slikama.
Kad izdvojite tekstove (ne sve, naravno) EKV-a na papir i počnete ih čitati kao poeziju
, oni djeluju kao scenariji za muzičke spotove.
Album Ekatarina II iz 1984
Geto.
Vidi kakva predivna zgrada,
Balkon, zid sa divljim ružama,
Atlas nosi kuglu iznad glave,
Grci, mit i legenda.
Magla češlja pramen na ulici,
Hladan dah sa zapada,
Gar se crni svuda po snegu,
Plava bluza i kifla pred čas.
Rođen sam u getu
rođen sam tačno u čas da vidim...
Plava bluza i kifla pred čas- jedna je od najljepših i najtužnijih slika čednosti.
Ona konotira djetinjstvo, početke života u smislu samostalne i svojevoljne interakcije s drugima,
žudnju za otvorenošću koja se ovdje surovo pokazuje neostvarivom, jer već je ubijena a da toga nije ni svjesna.
Gar po snegu, magla i hladan dah sa zapada, koji se može čitati i kao politički stih, nagovještavaju slutnju propasti.
Ona se ne iskazuje eksplicitno, već se prešućuje s tri tačke.
Slutnja propasti i tamnih sila prisutna je u dosta pjesama EKV-a. Ona je gotovo lajtmotiv cjelokupne njihove lirike.
Pjesme EKV-a su bile jedne od rijetkih koje nisu narativne i, u poplavi narativnih pjesama, bile su izvan horizonta očekivanja slušalaca

Tekstovi Ekatarine velike ostali su najmanje rastumačeni
a istovremeno najviše hvaljeni kao umjetnička, pjesnička dostignuća u jugoslovenskoj muzici.
Dotle ide ta epifanija da čak na grobu Milana Mladenovića, frontmena ove grupe, piše
Rok muzičar i pesnik -iako se čovjek nikad nije kao takav predstavio.
Pjesme EKV-a su bile jedne od rijetkih koje nisu narativne i, u poplavi narativnih pjesama
, bile su izvan horizonta očekivanja slušalaca. Međutim, jednostavne su.
Za njihovo shvatanje korisno je znati tri autopoetička načela Milana Mladenovića
koji je napisao veći broj tih pjesama.
U intervjuu za Džuboks iz 1985, nakon izlaska drugog albuma, reći će:
„To su maltene pesme toka svesti, jako ih malo menjam.“
Novinar ga pita: „Ostavljaš li slušaocima previše prostora za nadgradnju?“
A Mladenović kaže: „Mislim da je to poštovanje prema njima. Očekivanje da naprave neki napor i približe se tome.
Ne verujem da je to blisko 500.000 ljudi, ali recimo njih 40.000 može da shvati ono što radi Ekatarina.
Uostalom, to su samo slike koje svi mogu da vide na ovaj ili onaj način.“
Uistinu, nema našeg benda koji se toliko trudio komunicirati slikama.
Kad izdvojite tekstove (ne sve, naravno) EKV-a na papir i počnete ih čitati kao poeziju
, oni djeluju kao scenariji za muzičke spotove.
Album Ekatarina II iz 1984
Geto.
Vidi kakva predivna zgrada,
Balkon, zid sa divljim ružama,
Atlas nosi kuglu iznad glave,
Grci, mit i legenda.
Magla češlja pramen na ulici,
Hladan dah sa zapada,
Gar se crni svuda po snegu,
Plava bluza i kifla pred čas.
Rođen sam u getu
rođen sam tačno u čas da vidim...
Plava bluza i kifla pred čas- jedna je od najljepših i najtužnijih slika čednosti.
Ona konotira djetinjstvo, početke života u smislu samostalne i svojevoljne interakcije s drugima,
žudnju za otvorenošću koja se ovdje surovo pokazuje neostvarivom, jer već je ubijena a da toga nije ni svjesna.
Gar po snegu, magla i hladan dah sa zapada, koji se može čitati i kao politički stih, nagovještavaju slutnju propasti.
Ona se ne iskazuje eksplicitno, već se prešućuje s tri tačke.
Slutnja propasti i tamnih sila prisutna je u dosta pjesama EKV-a. Ona je gotovo lajtmotiv cjelokupne njihove lirike.