Linux polako osvaja svemir

markotesla

Aktivan član
Poruka
1.741
Linux polako osvaja svemir

xZkx4EF.jpg

Kompjuteri unutar Međunarodne svemirske stanice uskoro će početi da umesto Windowsa XP koriste Linux operativni sistem u pokušaju da se poboljša njihova stabilnost.

Desetine laptopova unutar opsLan mreže, koja posadi pruža vitalne funkcije za obavljanje svakodnevnih operacija, biće prebačeni na Linux.

„Rešili smo da se prebacimo sa Windowsa na Linux zbog toga što nam je trebao operativan sistem koji je stabilan i pouzdan – jedna koji bi nam omogućio da ga kontrolišemo unutar same stanice. Ukoliko je potrebno da ga apdejtujemo ili adaptiramo, mi to sada možemo“, izjavio je Kit Čuvala koji vodi opsLan mrežu za Nasu.

Linux se već koristi za upravljanje raznim sistemima unutar Međunarodne svemirske stanice, uključujući i prvog Robonauta koji je na stanicu poslat 2011. godine.

Donekle izmenjene verzije Linuxa koriste se na velikim naučnim projektima uključujući i Veliki hadronski sudarač u Cernu.

Računari MSS ranije su bili inficirani virusom dok su radili na WIndowsu 2008. godine kada je W32.Gammima.AG crv pronađen na stanici. Navodno je do računara stanice dospeo preko računara jednog od astronauta iz Rusije.
_____

у ствари неће бити ту никаквих компликација... То што ће лични рачунари астронаута бити пребачени на линукс само ће да побољша стабилност и употребљивост тих рачунара...
Ако се бринеш за потребне програме, па и данас највећи број суперрачунара покреће нека верзија Линукс базираног оперативног система са свим потребним програрима з све оне задатке за које се користе ти рачунари....

у ствари неће бити ту никаквих компликација... То што ће лични рачунари астронаута бити пребачени на линукс само ће да побољша стабилност и употребљивост тих рачунара...
Ако се бринеш за потребне програме, па и данас највећи број суперрачунара покреће нека верзија Линукс базираног оперативног система са свим потребним програрима з све оне задатке за које се користе ти рачунари....
nemam ja ništa protiv toga neka nasa prebaci svoje sisteme na linux ili neko specijalno izdanje koje bi sami njeni programeri napisali , ovo se sve radi sada navodno zato što je jedan računar nekoga od astronauta zarazio se određenim crvom na xp-u , ja samo imam jedan problem sa celom tom pričom MS ma koliko ga voleli ili ne ima neki svoj standard u izgradnji Operativnih sistema za koje su se masovno pisali razne vrste virusa crvića i sl , velika većina istih je nastala u laboratorijskim uslovima i za sve njih manje više postoji lek u pojedinim antivirusima i taj se isti microsoft sasvim solidno uz pomoć raznih antivirusa nosi sa istima. Linux nikada nije imao izazov te vrste da su programeri prionuli i napisali gomilu virusa za taj os , retki su virusi za Linux ali kada ih potkači neki jedino rešenje je ponovna instalacija Linuxa dok se win u isto vreme ponaša kao da mu se ništa nije desilo veliko. zamislite sada kada NASA promeni svoj OS na Linux pa kada masovno krenu ljudi da piskaraju viruse za njih .

a jes neko će da se mlati da piše viruse jer je nasa prešla na linuks
mani se
grešite svi vi koji mislite da neće i nije samo nasa u pitanju , što bude bilo veći broj korisnika na linuxu veća je mogućnost da se neko reši da umesto za windows počne da piskara viruse za linux a pošto su svi linuxi otvorenoga koda još niste ni svesni dokle sve to može da eskalira , nasuprot linuxu MS se izborio sa svojim boleštinama i bori se svaki dan krpi i gaće i dupe a to linux tek čeka na svome putu . Biće kao i ljudske bolesti za koji ima lek ima, za koji nema od njega se umire.

@snejks
не би било згорег да се малко упознаш колико се и где све употребљава оперативни систем са Линукс језгром, па ћеш брзо схватити да није све тако црно- бело како ти мислиш...
Линукс је данас далеко заступљенији кад су у питању озбиљни послови, тј послови где је потребан стабилан систем који можеш поправљати у ходу, где је довољно унети неколико измена и поприлично отежати било какво дејство споља или пак од несавесних корисника...
Нађи негде податак колико је Линукс заступљен на првих 500 супер рачунара у свету а колико је пак Виндовс?
Да ли има вируса за Линукс?
Има, и то доста, али да би се неки вирус покренуо на Линуксу мора да се да одобрење од стране администратора, па ако је исти глуп и да одобрење за нешто за шта није сигуран шта је ....
Што се пак тиче крпљења, испрати мало колико треба да се покрене процедура за крпљење безбедоносних рупа на Линукс језгру а колико на Виндовсу... ту обрати пажњу кад је неки безбедносни проблем пријављен а кад је изашла исправка за исти...

da se ne lažemo windows ni nije pisan da bi radio na superkompjuterima pa čak ni na serverima mada postoje serverska izdanja počev od prvoga NT-a ali na serverima je uvek dominirala UNIX platforma - nemojte mešati linux i unix.Windows je imao i još uvek ima najveći udeo na kućnim računarima linuxi danas možda imaju do 15% a mac-ovi možda sveukupno 3%. broj linux-a je u expanziji prvenstveno zato što ne košta ništa ali baš zato što je windows bio tako rasprostranjen je i bio najveći razlog zašto su i virusi i sva kojekakva sranja pisani za njega i opet se on godinama manje više brani i to veoma uspešno. Linuxi su sve više u zadnje vreme korisnički orijentisaniji pojedine verzije su po meni čak i bolje od određenih windowsa ali opet svi ti linuxi imaju jednu veliku grešku ako bude želeo da postane user friendly pre ili kasnije će morati da pristane na kompromis i pusti da neke stvari OS radi automatski za korisnika jer ljudi vole komfor i jednostavnost ,vi sada imate veliku količinu raznih linux distribucija koji nisu sasvim kompatibilni ni među sobom malo pa malo neki distro nestane a neki se drugi pojavi i šta se onda dešava sa onim korisnikom čiji je distro završio svoje? on će da instalira neki drugi zar ne? A možda mu se tajk drugi ne sviđa ? Vidiš windows ima neki kontinuitet i piše ga firma zatvorenoga tipa , dok je kod linuxa otvorenoga koda i može svaka šuša da petlja po njemu a dovoljno je jedan da napravi backdoor i svi korisnici na linuxu u tom distrou mogu da menjaju svoj linux na neki drugi , i koliko njih je to možda već do sada uradilo samo čekaju pravi momenat i onda -puff ceo san o linuxu se raspadne? da ne pričam o tome da ono šta je win prošao sa virusima sve to tek čeka linux korisnike.

ипак ниси одрадио „домаћи задатак“, да јеси не би ни написао оно што си написао ;
dok je kod linuxa otvorenoga koda i može svaka šuša da petlja po njemu a dovoljno je jedan da napravi backdoor i svi korisnici na linuxu u tom distrou mogu da menjaju svoj linux na neki drugi , i koliko njih je to možda već do sada uradilo samo čekaju pravi momenat i onda -puff ceo san o linuxu se raspadne? da ne pričam o tome da ono šta je win prošao sa virusima sve to tek čeka linux korisnike.
Видиш, баш због тога што је отвореног кода свако петљање и убацивање „малициозних “кодова се много брже детектује и самим тим брже се и реагује и исти код избацује односно покреће се безбедносни механизми за заштиту корисника...

Упрво због великог броја дистрибуција није тако лако написати код који ће самостално да се изврши на свим дистрибуцијама.... Због великог броја „очију“ много је теже сакрити малициозни код у оквиру лако доступног кода , док код власничког софтвера, приступ коду има само власник истог те ако и дође до неке измене споља, зависиш од власникове добре воље да ли ће те уопште и обавестити о слабој тачки или ће само потврдити како је већ био упознат али није било потребе да реагује... (док се не нађе неко ко ће да искористи дате слабе тачке)..

ипак ниси одрадио „домаћи задатак“, да јеси не би ни написао оно што си написао ;
Видиш, баш због тога што је отвореног кода свако петљање и убацивање „малициозних “кодова се много брже детектује и самим тим брже се и реагује и исти код избацује односно покреће се безбедносни механизми за заштиту корисника...

Упрво због великог броја дистрибуција није тако лако написати код који ће самостално да се изврши на свим дистрибуцијама.... Због великог броја „очију“ много је теже сакрити малициозни код у оквиру лако доступног кода , док код власничког софтвера, приступ коду има само власник истог те ако и дође до неке измене споља, зависиш од власникове добре воље да ли ће те уопште и обавестити о слабој тачки или ће само потврдити како је већ био упознат али није било потребе да реагује... (док се не нађе неко ко ће да искористи дате слабе тачке)..
nemam ja šta da radim domaći ili ne ja u svakom momentu imam barem 4 razna distroa linuxa na svome kompu , sa kojima svai put provedem određeno vreme testirajući ih , ako ja napišem da nisu user frendly onda nisu ma kako lepo izgledali i ma kako lepo radili ,prosečan korisnik neće da se drnda sa svim i svačim , prosečan kućni korisnik neće da se loguje pri uključenju kompa -on želi da sedne za njega i da ga koristi posle paljenja , prosečan korisnik neće da pri svakoj instalaciji traži po marketu odgovarajući program ili verziju dostupnu za njegov distro želi da ode na lokaciju gde se ono nalazi i da ga skine za što manje zezancije dva klika i za isto toliko da ga instalira , baš kao i drajvere , neće da se zahebava sa raznoraznim konzolama ovlašćenjima potvrdama identiteta , jednostavan korisnik ne želi ni da zna komande računar uvek treba sam da zna izvede ono šta korisnik želi od njega. od svega ovoga ja sam jedino ono logovanje video da su sredili na zadnja dva ubunta dok je sve ostalo isto - oćeš neku instalaciju ili oćeš da uđeš u sistemska podešavanja kucaj admin user i pasword- pa ja prvi na MOME računaru neću to da radim ..E sada ono zadnje šta sam pomenuo zamisli situaciju skinem linux - pročeprkam malo po njemu i spakujem ga natrag na neku download loakciju sa ubačenim zlonamernim kodom baš onako kako rade sa modifikovanim windowsima , i dok se okreneš njih hiljadu skine distro za koji nisu svesni da je zaražen zlonamernim kodom ,a ti kada skidaš modovan win treba da znaš da skidaš lako moguće neki unapred inficirani windows .

ипак си требао да урадиш домаћи...
E sada ono zadnje šta sam pomenuo zamisli situaciju skinem linux - pročeprkam malo po njemu i spakujem ga natrag na neku download loakciju sa ubačenim zlonamernim kodom baš onako kako rade sa modifikovanim windowsima , i dok se okreneš njih hiljadu skine distro za koji nisu svesni da je zaražen zlonamernim kodom ,a ti kada skidaš modovan win treba da znaš da skidaš lako moguće neki unapred inficirani windows .
ту ступа на снагу сигурност отвореног кода... ако доставиш отворени код на увид, већ ће се наћи неко ко ће налетети на твој злонамеран код и то ће објавити заједници...
ако пак не поставиш отворен код , већ самим тим дајеш до знања да је твој код сумњив те да се исти користи само на сопствену одговорност...

Е сад ако ти је мучно тражити потребан програм у програму где можеш излистати и добити потребне информације о датом пакету/програму све пакете који се налазе у оквиру изабраних складишта.... Шта да ти кажем а ти тражи апликације по нету и скидај са разних страна .... Мени за инсталацију неког програма треба да исти одаберем и кликнем да се исти инсталира... без да га тражим по нету и сл....
Такође, ако ти је мучно уношење администраторске лозинке кад радиш нешто на систему, па онда и не треба да се чудиш што се плашиш вируса на Линуксу... сам им дозвољаваш да раде шта хоћеш....
Уношење администраторске лозинке кад треба да радиш нешто што може да промени нешто на систему спада међу добре навике...

Poslednja izmena:
snejks

Umreži 2 ili više kompjutera na kojima je Linux, stime da je jedan glavni a ostali pod kontrolom. Pokušaj da promeniš bilo šta na svima, osim na "serveru" tom glavnom.
Sa glavnog kompa možeš da vratiš sve u normalu bez obzira ako je neko uspeo da promeni bilo šta na drugim računarima...

Videčeš da nije onako kako ti misliš da može. :)

snejks

Umreži 2 ili više kompjutera na kojima je Linux, stime da je jedan glavni a ostali pod kontrolom. Pokušaj da promeniš bilo šta na svima, osim na "serveru" tom glavnom.
Sa glavnog kompa možeš da vratiš sve u normalu bez obzira ako je neko uspeo da promeni bilo šta na drugim računarima...

Videčeš da nije onako kako ti misliš da može. :)
sve to što si napisao može da završi i win mašina , ne razumem poentu ovoga šta je pisac želeo sa ovim da kaže?Ali i dalje ono šta sam napisao stoji - Linux nije user frendly , čak ni uz sva poboljšanja na njemu a neka premašuju windows mogućnosti debelo , ono i dalje nije prijaTEljski nastrojeno okruženju ka običnim korisnicima. ali ok ja sam već iovako ionako digao ruke da linuxašima objašnjavam gde greše , shvatio sam da je to uzaludan posao .

проблем је у томе што ти као стандард за „пријатељски“ рад на рачунару сматраш рад који има корисник који ништа не зна о рачунарима што је исто као кад би дао детету, које тек сриче слова , да чита озбиљну литературу и питао шта мисли о истој... а оно каже, како иста не ваља јер нема довољно слика....
Већ се показало (кроз претходне поруке) да си ти тај који има површна знања о Линуксу и отвореном коду уопште тако да не видим како уопште и мислиш да неком ко користи неку ГНУ/Линукс дистрибуцију (а не само с времена на време тестира) укажеш на слабости и непријатљско окружење према обичним корисницима?
Ја на пример спадам у обичног корисника који све ради из графичког окружења без практичне потребе да улазим у терминал. Тако да мене стварно не можеш да убедиш како је Линукс непријатељски орјентисан према обичним корисницима који не знају да користе терминал...

проблем је у томе што ти као стандард за „пријатељски“ рад на рачунару сматраш рад који има корисник који ништа не зна о рачунарима што је исто као кад би дао детету, које тек сриче слова , да чита озбиљну литературу и питао шта мисли о истој... а оно каже, како иста не ваља јер нема довољно слика....
Већ се показало (кроз претходне поруке) да си ти тај који има површна знања о Линуксу и отвореном коду уопште тако да не видим како уопште и мислиш да неком ко користи неку ГНУ/Линукс дистрибуцију (а не само с времена на време тестира) укажеш на слабости и непријатљско окружење према обичним корисницима?
Ја на пример спадам у обичног корисника који све ради из графичког окружења без практичне потребе да улазим у терминал. Тако да мене стварно не можеш да убедиш како је Линукс непријатељски орјентисан према обичним корисницима који не знају да користе терминал...
može jedno pitanje: kakvo po tebi ima znanje jedan prosečan korisnik o računarima?

- - - - - - - - - -

kada mi budeš odgovorio tada ću ti ja objasniti kako grešiš i objasniću ti koliko znanje ima jedan prosečan korisnik.

Поента и јесте у томе да се неко ко зна само да нађе две иконице и на исте кликне не може назвати чак ни просечним корисником...
Просечан корисник јесте онај који зна да користи рачунар за свакодневне послове и забаву и да је при том упознат са основним безбедносним процедурама ....

Оно што ти посматраш као просечног корисника није просечан корисник већ корисник који је оспособљен да ради само неки одређен посао на рачунару на нивоу радника на неком стругу (и сл.). Такав корисник се не може називати „просечним“ корисником без обзира на заступљеност таквог типа корисника рачунара.
Слажем се да је највећи део корисника рачунара управо у групи која нема ни основна знања о рачунару али их то не сврстава у просечне...
То да су такви корисници „просечни“ корисници потенцирају управо они којима одговара такво стање односно они који зарађују на туђем не знању....

98% imaoca kućnoga računara -o računarima , sistemima i programi u njima ne zna ništa i neće ni da zna ništa. Kada normalan čovek kupi kompjuter on zaboravi specifikacije računara čim izađe iz radnje sa računarima.takav čovak nezna ništa i neće da zna ništa , kakvi user i pasword , kakva crna bezbednost , more kakvo crno kucanje , instalacije ,podešavanja i sl. njega to ne interesuje. Kada ga pitaš kakav ima računar -on ti odvali :Samsung -jer to piše na monitoru. Ovo je čista istina , čak i oni koji godinama vise na internetu nemaju pojma o svojim računarima , mnogi nemaju ni antivirus obilaze samo par sajtova na koje su se ograničili i to je to , kada im nešto zaškripi ili idu i kukaju za pomoć ili nose računar u servis. I vi sada želite nekome od njih da uvalite linux? može ali da im je to prvi OS koji koriste u suprotnom taj isti linux će biti izbačen u roku od par dana sa toga računara i taj korisnik će tražiti instalaciju pethodnog OS -koji je koliko toliko poznat njemu kao takvom korisniku. Još ako taj korisnik ima decu koja vole da se igraju -taj linux neće ni dan izdržati kuknjavu deteta za igricama. ovo sve važi čak i za one koji su nekada nekagde prošli nekakvu obuku za korištenje računara.

sve to što si napisao može da završi i win mašina , ne razumem poentu ovoga šta je pisac želeo sa ovim da kaže?Ali i dalje ono šta sam napisao stoji - Linux nije user frendly , čak ni uz sva poboljšanja na njemu a neka premašuju windows mogućnosti debelo , ono i dalje nije prijaTEljski nastrojeno okruženju ka običnim korisnicima. ali ok ja sam već iovako ionako digao ruke da linuxašima objašnjavam gde greše , shvatio sam da je to uzaludan posao .
:hahaha:

Da li ti uopšte poznaješ Windows? Pre bih rekao da lupetaš napamet.
Prvo, znaš li na osnovu čega je bio moj kometar?
Drugo, reci mi koji je sistem zaštite Windowsa? Kad već pričaš o "prijateljstvu". :lol:

Treče, nisi ni probao šta sam ti predložio u prošlom postu, a tvrdiš nešto što neznaš. :)

98% imaoca kućnoga računara -o računarima , sistemima i programi u njima ne zna ništa i neće ni da zna ništa. Kada normalan čovek kupi kompjuter on zaboravi specifikacije računara čim izađe iz radnje sa računarima.takav čovak nezna ništa i neće da zna ništa , kakvi user i pasword , kakva crna bezbednost , more kakvo crno kucanje , instalacije ,podešavanja i sl. njega to ne interesuje. Kada ga pitaš kakav ima računar -on ti odvali :Samsung -jer to piše na monitoru. Ovo je čista istina , čak i oni koji godinama vise na internetu nemaju pojma o svojim računarima , mnogi nemaju ni antivirus obilaze samo par sajtova na koje su se ograničili i to je to , kada im nešto zaškripi ili idu i kukaju za pomoć ili nose računar u servis. I vi sada želite nekome od njih da uvalite linux? može ali da im je to prvi OS koji koriste u suprotnom taj isti linux će biti izbačen u roku od par dana sa toga računara i taj korisnik će tražiti instalaciju pethodnog OS -koji je koliko toliko poznat njemu kao takvom korisniku. Još ako taj korisnik ima decu koja vole da se igraju -taj linux neće ni dan izdržati kuknjavu deteta za igricama. ovo sve važi čak i za one koji su nekada nekagde prošli nekakvu obuku za korištenje računara.
:hahaha:

Kakve veze ima bandoglavost nekih korisnika, i kvalitet i mogučnosti nekog OS-a? :)
Ti sam ne poznaješ Windows, jer da imalo znaš, ne bi pričao toliko gluposti.

U Windowsu imaš veoma veliki broj podešavanja u samom sistemu, okruženju, mali milion puta više no u bilo kom Linuxu, a plus podešavanje svakog programa pojedinačno za Windows...

а да се ви вратите на тему?
Једно је образлагати своја искуства са ГНУ/Линукс дистрибуцијама а нешто сасвим друго прозивати једне друге и то око ствари које немају везе са темом...

Napominjem clanovima koji su skrenuli sa kursa da se drze teme,provociranje, neprikalno izrazavanje, odgovor na provokaciju, off topic su zabranjeni.
Ako niste u stanju da komentarisete kroz argumentre bez prepirke i ako vam se misljenja razlikuju, zaobidjite temu

Poslednja izmena:
а да се ви вратите на тему?
Једно је образлагати своја искуства са ГНУ/Линукс дистрибуцијама а нешто сасвим друго прозивати једне друге и то око ствари које немају везе са темом...

Šta da diskutu spameri? Neznaju ni o Windowsu sa koji se služe, a ne o Linuxu. :)

Umesto da pitaju ono što neznaju, i nauče nešto, kao što se i mi svi učimo, dolaze ovde samo zbog interesa većinom, oni koji imaju materijalnu korist od toga. :)

Poslednja izmena:
5 prednosti Linux-a u odnosu na Windows

Linux je besplatan

Za razliku od Windowsa, Linux je u većini slučajeva besplatan operativni sistem kojeg možete besplatno koristiti bez ikakvih pravnih posledica ili hakovanja. Ovo je mnogima teško shvatiti, zašto bi neko svoj proizvod samo tako ponudio za besplatno korišćenje? Razlog tome leži u činjenici da iza Windowsa stoji firma koja od toga živi i normalno je očekivati da takav proizvod košta. S druge strane, na Linuxu radi mnogo dobrovoljaca iz celog sveta koji za to odvajaju svoje slobodno vreme i veruju da software treba biti besplatan i dostupan svima.

Linux je otporan na viruse

Savršeno, zar ne? Ne morate više brinuti imate li najnoviji antivirusni program i da li je web stranica kojom surfujete sigurna. Linux je otporan na veliku većinu poznatih virusa što je jedna od glavnih prednosti. Zbog čega je to tako? Većina današnjih virusa napravljena je kako bi naštetili Windows operativnim sistemima. Razlog tome je vrlo jednostavan, Windows je još uvek najzastupljeniji operativni sistem i koristi ga najviše ljudi. Samim time, šteta će biti mnogo veća, a mogućnost širenja virusa brža i efikasnija. Linux je otporan na sve te napasti, što ga čini mnogo sigurnijim i pouzdanijim za korišćenje. Nema antivirusa, čišćenja sistema i česte reinstalacije zbog nekog trojanca.

Linux vam daje više slobode

Ovo je takođe razlog zbog kojeg se neko može odlučiti za korišćenje upravo Linux-a. Većina Linux distribucija omogućava vam mnogo veće slobode u korišćenju i uređenju sistema. Ovo je vrlo važno naprednijim korisnicima koji mogu sistem u potpunosti prilagoditi sebi i svojim potrebama, od samog izgleda pa do načina reagovanja na određene upite. Takođe, većina distribucija je otvorenog koda pa ih možete u potpunosti izmeniti i prilagoditi vlastitim željama.

Bolji vizualni efekti koji ostavljaju bez daha

Linux ima najbolje grafičke efekte koje ste ikad videli na računarima. Ono što može Windows 7 je ništa u poređenju sa mogućnostima koje imate na Linuxu. Prednost je i u mogućnosti prilagođavanja, pa od mnogo njih, koristite samo one efekte koji vam trebaju.

7093_Linux_2.jpg

http://www.itnetwork.rs/5-prednosti-Linux-a-u-odnosu-na-Windows-article-7093.htm

Pretpostavljam da ljudi neće preći na linux zato što je slobodan (slobodan kao sloboda govora, zato što ih verovatno nije briga), ili zato što je besplatan (kao besplatno pivo, zato što verovatno misle da nisu platili ni Windows), već zato što vide nove mogućnosti koje Windows nema. Zato evo par razloga zašto linux razbija!!

Kliknite na link ispod, veoma interesantno:

http://www.whylinuxisbetter.net/index_ser.php

Back