limunada

mačka zagrebačka

Stara legenda
Moderator
Poruka
90.295
volim limunadu no najčešće sam prelijena da je radim samo za sebe. No neki "kompromis" je da napravim veću količinu i onda je ok
evo recepta za limunadu koja je ok iako još uvijek nije ni približno slična onim slastičarskim limunadama koje obožavam
link s kojega sam uzela recept https://net.hr/magazin/kuhinja-i-recepti/sirup-od-limuna-recept-e8d7e4a4-76b1-11f0-9658-9600040c8f8e

Recept za sirup od limuna​

Ovaj recept za sirup od limuna je idealan za one koji žele sačuvati maksimalnu količinu vitamina C jer nema termičke obrade limunovog soka, no ima kraći rok trajanja od onog kuhanog pa ga popijte što prije.

Sastojci:

• 1 kg organskih limuna (birajte one s tanjom korom)
  • 1 kg šećera
  • 1 litra vode
  • 1-2 vrećice limunske kiseline (10-20 g za konzerviranje)
Pitanje glasi šta da još pokušam dodati u limunadu da dobijem onaj "slastičarski" okus?

volim limunadu no najčešće sam prelijena da je radim samo za sebe. No neki "kompromis" je da napravim veću količinu i onda je ok
evo recepta za limunadu koja je ok iako još uvijek nije ni približno slična onim slastičarskim limunadama koje obožavam
link s kojega sam uzela recept https://net.hr/magazin/kuhinja-i-recepti/sirup-od-limuna-recept-e8d7e4a4-76b1-11f0-9658-9600040c8f8e

Ovaj recept za sirup od limuna je idealan za one koji žele sačuvati maksimalnu količinu vitamina C jer nema termičke obrade limunovog soka, no ima kraći rok trajanja od onog kuhanog pa ga popijte što prije.

Sastojci:

• 1 kg šećera
  • 1 litra vode
Pitanje glasi šta da još pokušam dodati u limunadu da dobijem onaj "slastičarski" okus?
Kilogram šećera????

Sastojci:

• 1 kg šećera
  • 1 litra vode
kila šećera :dash:

ja pravim limunadu tako što iscedim 5-6 limuna, dodam 2-3 kašičice šećera + zaslađivač (trudim se da unosim što je manje moguće uglj. hidrata, pa zato zaslađivač... znam da ni veštački zaslađivači nisu zdravi, al to je sad neka druga tema) + vode toliko da bude uk. 1L.
limunada napravljena na ovaj način je prilično osvežavajuca i prava vitaminska bomba. :tick:

Tajne savršenog ukusa poslastičarske limunade​

Korišćenje šećernog sirupa umesto direktnog dodavanja šećera u limunadu osigurava glatku teksturu i ravnomernu slatkoću napitka. Dodavanje limunove korice u šećerni sirup daje limunadi bogatiji i intenzivniji ukus. Koristite sveže isceđen sok od limuna i sveže listove nane za specifičan ukus.

Razlike između limunade sa limuntusom, domaće limunade i poslastičarske limunade​

Limunada sa limuntusom

• Koristi limunsku kiselinu za kiselost
  • Brza i jednostavna za pripremu
  • Ima intenzivniji, ali manje prirodan ukus
Domaća limunada

• Koristi svež limunov sok
  • Prirodnija i bogatija nutritivna vrednost
  • Ima svež i autentičan ukus limuna
Poslastičarska limunada

• Koristi svež limunov sok i koricu za dodatnu aromu
  • Priprema se sa šećernim sirupom za glatku teksturu
  • Ima karakterističan ukus koji podseća na limunadu iz poslastičarnica

Razlike između limunade sa limuntusom, domaće limunade i poslastičarske limunade​

Limunada sa limuntusom

• Koristi limunsku kiselinu za kiselost
  • Brza i jednostavna za pripremu
  • Ima intenzivniji, ali manje prirodan ukus
Domaća limunada

• Koristi svež limunov sok
  • Prirodnija i bogatija nutritivna vrednost
  • Ima svež i autentičan ukus limuna
Poslastičarska limunada

• Koristi svež limunov sok i koricu za dodatnu aromu
  • Priprema se sa šećernim sirupom za glatku teksturu
  • Ima karakterističan ukus koji podseća na limunadu iz poslastičarnica
:hvala: na detaljnom objašnjenju, a gdje da nađem taj šećerni sirup???

:hvala: na detaljnom objašnjenju, a gdje da nađem taj šećerni sirup???
Napravis ga od secera i vode.

Na jaču vatru stavite šerpicu i u nju sipate 500ml vode i zatim dodajemo 500g šećera.

Za ovaj deo možete koristiti običan, beli šećer, ili kao ja, možete eksperimentisati sa žutim šećerom i videti šta se Vama više dopada u koktelima. Moj favorit je definitivno žuti, tako da je on uvek moj izbor. On će Vašem koktelu dati jači i puniji ukus.

Blagim pokretima mešajte dok se šećer ne rastopi u vodi u celosti. Moja preporuka je da konstantno mešate svoj sirup kako će to ubrzati proces rastapanja šećera.

Back