Pozorište "Limeni doboš" - premijera u JDP-u

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.076

Dečak u psihijatrijskoj ustanovi koji je odlučio da prestane da raste:​

"Limeni doboš" premijerno u JDP​

Predstava „Limeni doboš”, po čuvenom romanu Gintera Grasa, koji je pomerio granice književnosti,
premijerno je odigrana večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u režiji Vasila Hristova.

513981_limeni-dobos-foto-nebojsa-babic-3_iff.jpg

U pitanju je priča o Oskaru Maceratu, tridesetogodišnjem pacijentu psihijatrijske ustanove koji je,
kao trogodišnji dečak, u predvečerje uspona nacizma i početka Drugog svetskog rata odlučio da
prestane da raste.

513988_limeni-dobos-foto-nebojsa-babic-17_iff.jpg

Protestujući protiv odraslih, Oskar komentariše istorijska dešavanja iz dečje perspektive,
crtajući sliku sveta koji juri ka samouništenju.

Glavnu ulogu dečaka Oskara tumači Miodrag Dragičević.

Pored Dragičevića, u predstavi po nekoliko uloga igraju i Marko Janketić, Jovana Belović,
Joakim Tasić, Iva Manojlović, Lazar Đukić, Tamara Šustić, Teodor Vinčić i Rade Stojiljković.

Hit predstava je rođena...

Screenshot_64.png

Vadim temu iz naftalina, ali evo ispostovao sam Soradze i JDP, i sinoc sam odgledao ovu predstavu.
Odlican Miodrag Dragicevic u glavnoj ulozi Oskara. Ostali su izmenjali i po 6-7 uloga, cesto se presvlaceci. Dobri i energicni su bili (Jovani Belovic su cak uspeli da potpuno razvale bubicu u jednoj od scena), u prvo vreme mi je smetalo zasto toliko urlaju, da bih se onda prisetio prve scene, gde kazu da su oni zapravo u ludnici. Sad, koliko je dramaturska postavka na pravi nacin uspela da docara vreme nacizma, to je vec pitanje, nekako je sve bilo mozda isuvise konfuzno i ispresecano, prebrzo su se menjale slike iz Oskarovog zivota. Uglavnom, solidno je bilo, ali je ipak moglo i malcice bolje da ispadne sa dramatizacijom.

Vadim temu iz naftalina, ali evo ispostovao sam Soradze i JDP, i sinoc sam odgledao ovu predstavu.
Odlican Miodrag Dragicevic u glavnoj ulozi Oskara. Ostali su izmenjali i po 6-7 uloga, cesto se presvlaceci. Dobri i energicni su bili (Jovani Belovic su cak uspeli da potpuno razvale bubicu u jednoj od scena), u prvo vreme mi je smetalo zasto toliko urlaju, da bih se onda prisetio prve scene, gde kazu da su oni zapravo u ludnici. Sad, koliko je dramaturska postavka na pravi nacin uspela da docara vreme nacizma, to je vec pitanje, nekako je sve bilo mozda isuvise konfuzno i ispresecano, prebrzo su se menjale slike iz Oskarovog zivota. Uglavnom, solidno je bilo, ali je ipak moglo i malcice bolje da ispadne sa dramatizacijom.
Nije tema iz naftalina, hahaha, to je baš mlada predstava...

Odlican Miodrag Dragicevic u glavnoj ulozi Oskara
Zaživelo je pitanje: "Jeste li gledali Dragićevića u "Oskaru"? Ovaj mladi glumac je isplivao iz dubina osrednjosti
i sada valja "ljuljati dete"...
mi je smetalo zasto toliko urlaju
Postalo je mondiš da se deru glumci... valjda je urlanje jedini način kada reditelj ne zna drugačije da dopre do gledaoca...
Ni ja ne volim urlanje na sceni...

Hvala, Mr. Kizo, što misliš na nas i što nam pišeš o svojim impresijama nakon svake odgledane predstave...
:vzagrljaj: :heart2:

Back