Liker "Pijano voće"

Pinocchio

Elita
Moderator
Poruka
19.064
Ovo je nešto što je moj otac pravio i sećam se da je ovaj liker trajao godinama. U pitanju je tzv. liker Pijano voće. Ono što je meni uvek bilo interesantno je to da se u ovaj liker dodaje voće kako dolazi u sezoni. Sastav likera je sledeći:

Pijano voće

1 litar džina
1 litar votke
1 litar ruma
šećer (koliko voća toliko i šećera)
višnje
jagode
jabuke
dunje
borovnice
ribizla
... i dalje po želji

Voće se može i naknadno dodavati, kako sezonski stiže, kao i šećer. Kada pravim likere (ovaj nisam) ponekad mešam sa medom.
Naravno, treba vam dovoljno velika posuda, ogromna tegla, a mi smo to čuvali u manjem plastičnom kanisteru.

Može i ovako:

Sastojci:

1 velika lubenica
200 ml votke (mada bih ja pre gin ili rum, ne volim votku)
50 g šećera
12 listića sveže nane

Priprema:
Očisti lubenicu i iseci je na kockice. U velikoj činiji izmešaj kockice lubenice, šećer, votku i listiće nane.
Prekrij činiju plastičnom folijom i ostavi da se hladi sat do dva.

Ovo je nešto što je moj otac pravio i sećam se da je ovaj liker trajao godinama. U pitanju je tzv. liker Pijano voće. Ono što je meni uvek bilo interesantno je to da se u ovaj liker dodaje voće kako dolazi u sezoni. Sastav likera je sledeći:

Pijano voće

1 litar džina
1 litar votke
1 litar ruma
višnje
jagode
jabuke
dunje
borovnice
ribizla
... i dalje po želji

Voće se može i naknadno dodavati, kako sezonski stiže, kao i šećer. Kada pravim likere (ovaj nisam) ponekad mešam sa medom.
Naravno, treba vam dovoljno velika posuda, ogromna tegla, a mi smo to čuvali u manjem plastičnom kanisteru.
Što točno s voćem?
Izgnječiš?
Ubaciš cijelo?
Jasno mi je da borovnica, višnja, jagoda, ribizla idu cijele, ali kako s dunjom i jabukom?
Na sitne komade?

Pijano voće sam pravila baš baš davno, drugačije od navedenog recepta.
U veliku teglu ređa se voće kako pristiže
Prvo jagode, preko njih posut kristal šećer, preliveno samo rumom.
I tako redom: voće, šećer, rum.
Moje prijateljice su obožavale, ja ne volim alkohol :(

Pijano voće

1 litar džina
1 litar votke
1 litar ruma
višnje
jagode
jabuke
dunje
borovnice
ribizla
... i dalje po želji

Odličan liker. Ali može i sa običnom domaćom rakijom.

Pijano voće

1 litar džina
1 litar votke
1 litar ruma
višnje
jagode
jabuke
dunje
borovnice
ribizla
... i dalje po želji

Ovo je super stvar. Drugaricina mama ovo pravi i mi ga zovemo čudotvorni napitak. Samo se treba paziti voća jer upije dosta alkohola . Misliš liker a u stvari jak alkohol.

Samo gledaš kako bi se negdje napila.

🐈

Ne pijem alkohol

83ADC256-C691-422D-80BB-0B218F1BD486.jpeg

Back