Life Coach?

...
Др Небојша Јовановић, психотерапеут и творац ОЛИ лајфкоучинга (Откривање Личне Истине Отклањањем Лажних Информација), каже да је лајфкоучинг тренд у цијелом свијету, па и у Србији, и да постоји све већа потражња за том вjештином.
– Све је више људи, посебно у пословном свету, којима треба подршка и помоћ да боље и успешније функционишу. Као што и за посао учимо вештине, тако учимо и вештине комуникације, мотивације, организације у убрзаном свету. Тачно је да коучинг није кренуо од психологије, већ из спорта, односно из тениса, па се онда појавио у свету бизниса, где су велике корпорације почеле да одржавају тренинге за запослене. Касније је и психологија прихватила овај тренд, пре свега, јер на том пољу има највише да каже – каже Јовановић.
Према његовим ријечима, ни код нас, ни у свијету није неопходно да лајфкоуч буде психолог, јер у изворном смислу он нуди разне животне вјештине – како да организујемо вријеме, да не радимо ствари које су хитне, већ битне, како да се боље мотивишемо и нађемо прави пут у ономе у чему смо најбољи.
– Лајфкоучинг је толико широк спектар, баве се њиме и духовни људи и наставници фискултуре. Ту није усмјерење на решавање конкретних емоционалних проблема и патологије, већ учење разних животних вјештина – каже Јовановић.
Лајфкоучинг у себи не садржи само тек пука упутства за живот, већ и цијелу једну филозофију афирмисања и мотивисања човјека, његових способности, кроз постављање питања, самопосматрање, па се намеће питање како и зашто смо остали без мотивације и зашто су нам одједном потребни животни тренери, да нас они гурају да идемо даље, да радимо боље…
...

Слажем се са гореизнетим, и додао бих :

Лајф коуч не треба преводити буквално, није у духу нашег језика.
Код нас би се за личност која ти помаже у свакодневним ситуацијама рекло, "најбољи пријатељ".

Дакле очигледно је да не мислим да постоји генерални саветник нашег живота
( сем ако смо дебили - па и тад нам помаже уствари гомила медицинских стручњака, а не само један )

већ у зависности у чему нам тај неко професионално (за паре), помаже.
зовемо га адвокат, ако нам помаже у некој правној ствари,
ако је то бизнис, зовемо га књиговођа или економиста, менаџер ...
ако је спорт зовемо га тренер,
ако је здравље - нутрициониста,
ако је судбина - нумеролог или већ како ...
итд. итд...

Да, треба нам тај најбољи пријатељ, уф,
а требају нам и ови разни стручњаци од водоинсталатера и електричара
да нам поправљају по кући,
па до врхунских модних, бизнис, политичких итд саветника !

Али ко то од нас има ?

Ја сам поправљам своје чесме и грејалице по кући,
сам водим своје правне спорове,
једино што користим помоћ лекара опште праксе
( добро и специјалиста кад затреба ).

Сиротиња, нажалост ! :(

Back