Lično, a neobično i strašno

Ako već postoji ista, neka modovi rade svoj posao.

Imate li događaje u svom životu koje niste u stanju objasniti, koji su vam se dogodili a nije vam baš najjasnije zašto i kako?

Da li vam se nekad desilo nešto "čudno"? Uplašilo vas? Nekoga ko vam je blizak?

Ja imam par generacija čudnu priču, jednu istu koja se ponavlja. Kako je s vama?
Lucidni snovi su broj jedan. Nauka još uvek ne može objasniti precizno zašto se to dešava. Zamislimo samo taj fenomen da se telo uspava, mozak projektuje neke događaje, a naša svest postaje aktivna i to gde? I sopstvenoj iluziji koje projektuje mozak? I ne samo što smo svesni već možemo manipulisati tom realnošću na način koji nam odgovara.

Mislim da su snovi jako zanimljivi za izučavanje.

Lucidni snovi su broj jedan. Nauka još uvek ne može objasniti precizno zašto se to dešava. Zamislimo samo taj fenomen da se telo uspava, mozak projektuje neke događaje, a naša svest postaje aktivna i to gde? I sopstvenoj iluziji koje projektuje mozak? I ne samo što smo svesni već možemo manipulisati tom realnošću na način koji nam odgovara.

Mislim da su snovi jako zanimljivi za izučavanje.
Složila bih se s tobom, samo da ne poznajem čoveka koji ima toliko urnebesne snove da to nijedan terapeut ili šaman ne bi smeo tumačiti. Štaviše, kad ga zezam, kažem mu da ode terapeutu i ispriča mu neki svoj san, i čovek će ga izbaciti van jer će misliti da ga zahebava, da izmišlja. Mada on to STVARNO sanja.

Postoji teorija da su snovi druga dimenzija/dimenzije u koje odlazimo spavajući, i da su lucidni snovi (između ostalog) način da ih istražimo. Ne mogu se pohvaliti da sam u tome imala uspeha, jer, kako rekoh u nekom komentaru, kad god stvari postanu previše bizarne, momentalno znam da sanjam i odmah se budim. Čovek o kojem sam govorila se ne budi - on nastavlja svoje urnebensne snove do kraja, i uopšte nije svestan da sanja - mada, koje bi to iskustvo bilo da postane svestan, i da počne donositi odluke kako da postupi! Jahanje zmaja! Ni ko dete nisam sanjala ništa ni otprilike tako.

Poslednja izmena od moderatora:
Postoji teorija da su snovi druga dimenzija/dimenzije u koje odlazimo spavajući, i da su lucidni snovi (između ostalog) način da ih istražimo. Ne mogu se pohvaliti da sam u tome imala uspeha, jer, kako rekoh u nekom komentaru, kad god stvari postanu previše bizarne, momentalno znam da sanjam i odmah se budim.
Ovo me podseća na onaj marvelov film dr.strange gde kroz snove vidimo druge svetove. No, nisam sklon da verujem u to. Mada, ko zna? Mislim da ću u jednom periodu posvetiti istraživanju ovog pitanja, u praksi :D
Znam da sam kao dete pre nego što zaspim sebi govorio: "Sada ćeš imati lucidne snove i to ćeš sanjati" i zaista sam sanjao baš to! Mislim da tu igra ulogu vera u ostvarenje toga. Kako odrastamo, skeptični smo po pitanju svega i zato podbacimo.

Jahanje zmaja... :hahaha:

To nije ni otprilike urnebesno koliko urnebesne snove čovek ima.

Kakav je tvoj pogled na klasične veštice, vračare? Mislim, tradicionalne veštice tvrde da postoji razlika između njih i wiccana, ali to je zapadnjačka priča. Ne znam u kojem kontextu postoje ovdašnje vračare - da li se one smatraju tradicioanlnim vešticama ili nečim drugim?

To nije ni otprilike urnebesno koliko urnebesne snove čovek ima.

Kakav je tvoj pogled na klasične veštice, vračare? Mislim, tradicionalne veštice tvrde da postoji razlika između njih i wiccana, ali to je zapadnjačka priča. Ne znam u kojem kontextu postoje ovdašnje vračare - da li se one smatraju tradicioanlnim vešticama ili nečim drugim?
Šta podrazumevaš pod klasične? Znamo da su veštice bile najviše proganjane i ubijane u Engleskoj, a kasnije i u Evropi. Wicca je više new age religija. Naravno, nije iz ničega formirana, koristila je pređašnje znanje o vešticama i praksi.

Ali je bitno šta su klasične? Imamo u slovenskoj veri sveštenice (kao i u Wicca) koje i dalje praktikuju tu veru u Rusiji. Svugde je fokus na obožavanje prirode, samog života.

Vidiš, generalno se (među istoričarima) smatra da je to pogrešna teorija, ta da je veštičarenje nekad bilo opštepaganska religija u Evropi. Tvrde da je Gardner izmislio taj koncept da bi wicci dao na značaju.
Nikad nisam lupala glavu oko toga. Znam da postoje osobe vešte u nekim stvarima - ali da li je to nekakvo pagansko nasleđe ili skroz nešto drugo, o tome nikad nisam razmišljala.
Par sam godina gledala u šolju i čitala tarot, mada me niko nije tome učio, i imala sam uznemirujuće rezultate.

Vidiš, generalno se (među istoričarima) smatra da je to pogrešna teorija, ta da je veštičarenje nekad bilo opštepaganska religija u Evropi. Tvrde da je Gardner izmislio taj koncept da bi wicci dao na značaju.
Nikad nisam lupala glavu oko toga. Znam da postoje osobe vešte u nekim stvarima - ali da li je to nekakvo pagansko nasleđe ili skroz nešto drugo, o tome nikad nisam razmišljala.
Par sam godina gledala u šolju i čitala tarot, mada me niko nije tome učio, i imala sam uznemirujuće rezultate.
Vrlo je moguće da jeste, nije lako znati takve stvari. Mislim da je zakon o veštičarenju ukinut u UK 1950,a on se pojavio sa Wiccom 1954-te. Kasnije se sa njegovih učenika proširilo na USA. No, fokus je na samoj veri, jer se kroz istoriju sve što nije hrišćanstvo smatralo paganskim verovanjem (ako govorimo o ljudima iz sela). A poznato je kako je hrišćanstvo tadašnjeg vremena silom širilo svoju veru.

Što se tiče Gardnera, on jeste "izmislio", odnosno izmenio nešto što je postojalo da bi oformio wiccu. Ne iznenadjuje da je imao korist od toga, ali su mnogi ljudi decenijama kasnije imali bolji život živeći taj život.

Uvek sam smatrao to čitanje iz šolja i tarot kao šarlatanstvo, ali sam u skorije vreme počeo drugačije da razmišljam, iako nisam ništa probao. Kakve rezultate, pričaj, ženo. :D

Izvini, nisam bila na forumu pa nisam ni videla pitanje.

Gardner nije ništa "preuredio", zato što se njegova teorija bazira na tome da je veštičarenje nekada bilo osnovna i glavna paganska religija širom Evrope. To nije tačno. Svi su paganski narodi imali "wise women" (uglavnom) i "wise men" - od čega i dolazi reč "witch" - ali paganska religija nijednog naroda NIJE bila veštičarenje. To je Gardner prosto nakitio da bi wicci dao na značaju, govoreći kako je ona prosto nastavak stare vere. To nije tačno, ta stara vera o kojoj on priča nikad nije postojala u Evropi. Ljudi koji su se bavili onim što bi se danas zvalo veštičarenje, u svakoj su paganskoj kulturi bili retki i nisu imali nikavu političku moć niti su uticali na uređenje samog društva, štaviše. Nikad se nije radilo ni o kakvom masovnom pokretu (kamoli po celoj Evropi). Štaviše, ovi što se danas zvou tradicionalnim vešticama, smatraju da je Gardner uveo more novina u wiccu koje nikad nisu postojale pre - nove, izmišljene obrede i slično - što je osnovni razlog zašto ga ne vole. Nije jedini, ali je glavi.

Ali na stranu sad to.

Počela sam gledat u šolju za bezveze, verujući, kao i ti, da je to sve gomila gluposti. Nije. Ne pitaj me kako znam da nije, jer sam imala ružna iskustva o kojima ne bih detaljisala. Tarot je jako čudan, mada nikad nisam imala poverenja u njega kao u šolju. Tarot se može različiti tumačiti (naravno, tarot majstori će ti reći da ne može, ali to nije tačno), tako da rezultat može biti - mož da bidne ne mora da znači. U šolji je sve jasno. Imaš prošlost, sadašnjost, budućnost, dom, puteve itd itd. Možeš da vidiš šta se osobi trenutno dešava, čemu stremi, koje su joj želje, da li će se te želje ostvariti, od koji želja treba da odustane jer su loše po tu osobu, ko joj smeta u životu (ne imenom i prezimenom, ali vrlo detaljno opisano), možeš videti ima li trenutna veza perspektivu ili ne, da li će osoba uskoro sresti potencijalog partnera, pa čak i na koji način (gde, kako) i da li treba da se upušta u to ili ne. Možeš da vidiš stotine stvari.

Kao što rekoh, godinama nisam gledala u šolju, ali sad da je otvorim nekom, bilo bi mi kao da nikad nisam prekidala. To je osećaj kao da čitaš knjigu sa slikama - sve je ispisano i iscrtano. Nikad se nisam učila tome, jedino sam iz neke knjige pokupila najosnovnije znakove (naprimer, da pas prestavlja vernost) - mada ti simboli su promenjivi u zavisnosti čime su okruženi, s čime su u korelaciji. Može da bude i da nije znak vernosti, ako me pratiš. Šolja se gleda u celini isto kao i deo po deo, ali deo ne može da se tumači van šire slike, šolje u celini.

Kakogod, desile su mi se stvari zbog kojih sam počela sumnjati da to nije prosto zahebancija kako sam verovala, što me je priznajem uznemirilo donekle, a onda sam imala i neprijatna iskustva koja su me uverila da prestanem to raditi. Zadnji put na jednom ženskom forumu, gde su žene počele da mi šalju po tridesetak slika šolja dnevno da ih pogledam. Detaljne slike šolja, mislim, nakon što bi im objasnila kako da popiju kafu, kojom rukom da je okrenu i koliko puta itd itd. Činilla sam im to eto tako, iz ljubaznosti, sve dok mi se nije desilo nešto što sam shvatila kao opomenu da odmah prestanem. I jesam. Više se nikad nisam vratila na taj forum.

@Pagan

Suzi, veštice jedna, znaš li da gledaš u dlan 😆?

Ja u predviđanje budućnosti iz taloga kafe ili dlana baš i ne verujem, ali jedan događaj me je malo uzdrmao po tom pitanju. Bilo je to daleke 1987-e godine kada sam otišao da služim JNA. U vodu je bio i jedan malo čudan tip, neki bi rekli "malo udaren". Gotovo svi su ga izbegavali i ismevali ga. Jednom smo se on i ja nešto zapričali i on reče kako zna da gleda u dlan. Ja ga onako iz zezanja upitah hoće li meni da vidi prošlost i budućnost i naravno pristade. I da ne dužim, kada mi je govorio o događajima iz prošlosti sve, ali baš sve je pogodio. I te događaje je gotovo do detalja opisao, a nije bilo nikakve šanse da o njima sazna i najmanju stvar. Čak mi je opisao i kako sam se tada osećao i koje sam misli imao u glavi.

Onda mi je rekao šta me čeka u budućnosti. Rekao je i da će biti rata u Jugoslaviji, na šta sam se ja samo nasmejao. Dosta toga se ne sećam šta mi je predvideo jer sam na taj događaj i zaboravio. Ubrzo posle nekoliko dana je i otpušten iz vojske jer je desetara kada mu je ovaj dao neku primedbu oterao u tri lepe. Nije bio folirant da bi izbegao služenje, već je jednostavno bio takav.

Ja sam ga upitao kako je naučio da gleda u dlan i on mi je odgovorio slično kao što si i ti Suzi napisala. Znači malo iz nekih starih knjiga, a najviše što jednostavno ima dar za to. Kada pogleda nečiji dlan, ne vidi linije već kako je rekao upadne u neko stanje i u mislima vidi slike događaja iz prošlosti i budućnosti te osobe.

Suzi, veštice jedna, znaš li da gledaš u dlan 😆?

Ja u predviđanje budućnosti iz taloga kafe ili dlana baš i ne verujem, ali jedan događaj me je malo uzdrmao po tom pitanju. Bilo je to daleke 1987-e godine kada sam otišao da služim JNA. U vodu je bio i jedan malo čudan tip, neki bi rekli "malo udaren". Gotovo svi su ga izbegavali i ismevali ga. Jednom smo se on i ja nešto zapričali i on reče kako zna da gleda u dlan. Ja ga onako iz zezanja upitah hoće li meni da vidi prošlost i budućnost i naravno pristade. I da ne dužim, kada mi je govorio o događajima iz prošlosti sve, ali baš sve je pogodio. I te događaje je gotovo do detalja opisao, a nije bilo nikakve šanse da o njima sazna i najmanju stvar. Čak mi je opisao i kako sam se tada osećao i koje sam misli imao u glavi.

Onda mi je rekao šta me čeka u budućnosti. Rekao je i da će biti rata u Jugoslaviji, na šta sam se ja samo nasmejao. Dosta toga se ne sećam šta mi je predvideo jer sam na taj događaj i zaboravio. Ubrzo posle nekoliko dana je i otpušten iz vojske jer je desetara kada mu je ovaj dao neku primedbu oterao u tri lepe. Nije bio folirant da bi izbegao služenje, već je jednostavno bio takav.

Ja sam ga upitao kako je naučio da gleda u dlan i on mi je odgovorio slično kao što si i ti Suzi napisala. Znači malo iz nekih starih knjiga, a najviše što jednostavno ima dar za to. Kada pogleda nečiji dlan, ne vidi linije već kako je rekao upadne u neko stanje i u mislima vidi slike događaja iz prošlosti i budućnosti te osobe.
Nikad nisam ni pokušavala gledati u dlan, niti me je to zanimalo. Ne znam što, prosto me nikad nije zanimalo.

Ne volim ni što sam počela gledati u šolju, i drago mi je što sam prestala. Kako je taj tvoj poznanik umeo da gleda, može biti mnogo odgovoraa. Ljudi koji se bave tim stvarima često su sjajni cold readeri (čak i kad to ne rade svesno i namerno), znači umeju da pročitaju od tebe i ono što ti misliš da niko nema šanse da primeti. Tu nema nikave "magije". To je isto što radi i Deren Braun, s tim što je on to maestralno svladao i na istom se obogatio. Ali on otvoreno kaže da tu nema ničeg natprirodnog, i čak i objašnjava svoje tehnike.

Dok sam još to radila, svo sam vreme mislila da postupam isto ko Deren, u smislu da kupim nagoveštaje u nečijem ponašanju kojeg sam čovek nije svestan - veruj mi, možeš napraviti ceo game of thrones od toga, i sve ostale knjige. Ljudi se odaju na milion načina: šta trenutno misle, šta ih brine, šta bi hteli itd itd. Iz samog načina kako neki sedi i drži ramena možeš pročitati sto stvari, nekmoli kad progovori. Ili u kojem pravcu gleda dok govori, naprimer (što je sve naučno objašnjeno, ljudi koji ti pričaju nešto čega se prisećaju, ne gledaju te u oči već u desno - ali ljudi koji ti izmišljaju gledaju ulevo). Uz malo veštiji jezik, i poznavanje cold readinga možeš ubediti ljude da si vidovit - mada, naravno, nisi.

Naprimer, sećam se kako sam rekla jednoj devojci (koju nikad pre u životu nisam srela i koja je živela u NS, skroz drugom gradu od mene) da će joj se momak uskoro potući u gradu. Ona je počela da me sprda, rekavši kako je njen momak mala mira, kako se nikad za veka nije potukao, kako je uvek izbegavao čak i svađe, kamoli tuče, i kako je to skroz nemoguće. Ja sam rekla: ok, to je ono što ti vidim u šolji. Posle par nedelja nazvala me zajednička drugarica, rekavši kako ju je ta devojka sva prestravljena zvala, pitajući je "kojoj si me to veštici odvela?" obzirom da se njen miroljubiv momak žestoko pomlatio u gradu prvi put u životu i čak završio u policiji.

E, sad, postavlja se pitanje da li je to što sam joj rekla nekako na nju uticalo. Da li je ona nekako, nesvesno, uticala na njega tako da po prvi put u životu polomi kafić. Ljudi su sugestivna bića, na to silne "vračare" i računaju - one im kažu šta će se desiti, i onda ljudi nesvesno urade upravo to što im je rečeno da će biti. Zvuči debilno, ali ako veruješ u vračare i te stvari, onda stvarno funkcioniše.

Možda je devojka o kojoj sam govorila - mada svesno prezirna i podrugljiva u vezi gledanja u šolju i ostalog - ipak podsveno (znači, nije bila svesna toga) verovala u te stvari, ili dozvolila da njome rukovode. To je ok, i naučno objašnjivo. Zanima me samo kako je uspela svog momka naterati da se ponaša totalno protivno svojoj ličnosti i svojim ubeđenjima - ali žene imaju uticaj na muškarce inače. Ne znam, postoji mogućnost da je ona HTELA (iz bilo kojeg psihološkog razloga) da joj se stvari koje sam jo pričitala obistine, i da je onda nesvesno uticala na svog momka kako bi to dobila.

Pokušavam reći da je je ova tema vrlo zeznuta, i da sam ja agnostik, i ne verujem po difoltu u sve što mi se desi. Uvek postavljam pitanja i dozvoljavam naučna, skroz objašnjiva rešenje bez ikakve primese "magičnog". Mada, kao agnostik, takođe uvek ostavim prostor za neobjašnjivo.

Back