Suzi, veštice jedna, znaš li da gledaš u dlan

?
Ja u predviđanje budućnosti iz taloga kafe ili dlana baš i ne verujem, ali jedan događaj me je malo uzdrmao po tom pitanju. Bilo je to daleke 1987-e godine kada sam otišao da služim JNA. U vodu je bio i jedan malo čudan tip, neki bi rekli "malo udaren". Gotovo svi su ga izbegavali i ismevali ga. Jednom smo se on i ja nešto zapričali i on reče kako zna da gleda u dlan. Ja ga onako iz zezanja upitah hoće li meni da vidi prošlost i budućnost i naravno pristade. I da ne dužim, kada mi je govorio o događajima iz prošlosti sve, ali baš sve je pogodio. I te događaje je gotovo do detalja opisao, a nije bilo nikakve šanse da o njima sazna i najmanju stvar. Čak mi je opisao i kako sam se tada osećao i koje sam misli imao u glavi.
Onda mi je rekao šta me čeka u budućnosti. Rekao je i da će biti rata u Jugoslaviji, na šta sam se ja samo nasmejao. Dosta toga se ne sećam šta mi je predvideo jer sam na taj događaj i zaboravio. Ubrzo posle nekoliko dana je i otpušten iz vojske jer je desetara kada mu je ovaj dao neku primedbu oterao u tri lepe. Nije bio folirant da bi izbegao služenje, već je jednostavno bio takav.
Ja sam ga upitao kako je naučio da gleda u dlan i on mi je odgovorio slično kao što si i ti Suzi napisala. Znači malo iz nekih starih knjiga, a najviše što jednostavno ima dar za to. Kada pogleda nečiji dlan, ne vidi linije već kako je rekao upadne u neko stanje i u mislima vidi slike događaja iz prošlosti i budućnosti te osobe.
Nikad nisam ni pokušavala gledati u dlan, niti me je to zanimalo. Ne znam što, prosto me nikad nije zanimalo.
Ne volim ni što sam počela gledati u šolju, i drago mi je što sam prestala. Kako je taj tvoj poznanik umeo da gleda, može biti mnogo odgovoraa. Ljudi koji se bave tim stvarima često su sjajni cold readeri (čak i kad to ne rade svesno i namerno), znači umeju da pročitaju od tebe i ono što ti misliš da niko nema šanse da primeti. Tu nema nikave "magije". To je isto što radi i Deren Braun, s tim što je on to maestralno svladao i na istom se obogatio. Ali on otvoreno kaže da tu nema ničeg natprirodnog, i čak i objašnjava svoje tehnike.
Dok sam još to radila, svo sam vreme mislila da postupam isto ko Deren, u smislu da kupim nagoveštaje u nečijem ponašanju kojeg sam čovek nije svestan - veruj mi, možeš napraviti ceo game of thrones od toga, i sve ostale knjige. Ljudi se odaju na milion načina: šta trenutno misle, šta ih brine, šta bi hteli itd itd. Iz samog načina kako neki sedi i drži ramena možeš pročitati sto stvari, nekmoli kad progovori. Ili u kojem pravcu gleda dok govori, naprimer (što je sve naučno objašnjeno, ljudi koji ti pričaju nešto čega se prisećaju, ne gledaju te u oči već u desno - ali ljudi koji ti izmišljaju gledaju ulevo). Uz malo veštiji jezik, i poznavanje cold readinga možeš ubediti ljude da si vidovit - mada, naravno, nisi.
Naprimer, sećam se kako sam rekla jednoj devojci (koju nikad pre u životu nisam srela i koja je živela u NS, skroz drugom gradu od mene) da će joj se momak uskoro potući u gradu. Ona je počela da me sprda, rekavši kako je njen momak mala mira, kako se nikad za veka nije potukao, kako je uvek izbegavao čak i svađe, kamoli tuče, i kako je to skroz nemoguće. Ja sam rekla: ok, to je ono što ti vidim u šolji. Posle par nedelja nazvala me zajednička drugarica, rekavši kako ju je ta devojka sva prestravljena zvala, pitajući je "kojoj si me to veštici odvela?" obzirom da se njen miroljubiv momak žestoko pomlatio u gradu prvi put u životu i čak završio u policiji.
E, sad, postavlja se pitanje da li je to što sam joj rekla nekako na nju uticalo. Da li je ona nekako, nesvesno, uticala na njega tako da po prvi put u životu polomi kafić. Ljudi su sugestivna bića, na to silne "vračare" i računaju - one im kažu šta će se desiti, i onda ljudi nesvesno urade upravo to što im je rečeno da će biti. Zvuči debilno, ali ako veruješ u vračare i te stvari, onda stvarno funkcioniše.
Možda je devojka o kojoj sam govorila - mada svesno prezirna i podrugljiva u vezi gledanja u šolju i ostalog - ipak podsveno (znači, nije bila svesna toga) verovala u te stvari, ili dozvolila da njome rukovode. To je ok, i naučno objašnjivo. Zanima me samo kako je uspela svog momka naterati da se ponaša totalno protivno svojoj ličnosti i svojim ubeđenjima - ali žene imaju uticaj na muškarce inače. Ne znam, postoji mogućnost da je ona HTELA (iz bilo kojeg psihološkog razloga) da joj se stvari koje sam jo pričitala obistine, i da je onda nesvesno uticala na svog momka kako bi to dobila.
Pokušavam reći da je je ova tema vrlo zeznuta, i da sam ja agnostik, i ne verujem po difoltu u sve što mi se desi. Uvek postavljam pitanja i dozvoljavam naučna, skroz objašnjiva rešenje bez ikakve primese "magičnog". Mada, kao agnostik, takođe uvek ostavim prostor za neobjašnjivo.